Men det tror jag att han gjorde. Efter att ha läst hans bok "Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk" började jag följa honom på Instagram. Något som slog mig var hur levnadsglad han var, att han kunde se det magiska i det lilla, trots den sjukdom och den smärta som han så länge tvingats leva med. Naturligtvis måste han haft bra och dåliga dagar som vi alla har, med eller sjukdom, men i grunden måste han varit starkt förankrad i den övertygelse som tillät honom att se ljuskornen i tillvaron.
Därför känner jag inte odelad sorg, jag känner också en glädje för hans skull. Han hade bilden klar för sig, hur han ville leva och hur han ville dö. Och han fick göra det på sitt sätt. Det leder oss in på en känslig, ja rent av infekterad frågeställning, nämligen den om aktiv dödshjälp. Rätt eller fel. Observera att jag inte skrev ett frågetecken där, för jag inte för avsikt att debattera det här. Det finns både för- och nackdelar och det är ingenting vi löser här, men frågan är verkligen värd att tänka på. Av förklarliga skäl var detta en hjärtefråga för Natthiko och jag förstår det. En del av mig undrar om liv till varje pris är det mest humana, och hur man kan resonera så när det kan medföra att man istället får leva en outhärdlig smärta. Är det liv? Jag antar att genom att ha den livsåskådningen, slipper man prata om döden. För är det någonting man är rädd att prata om, så är det döden. Ändå finns den överallt!
Jag är tacksam att jag fått ta del av Natthikos klokskaper och trots att han inte finns kvar i fysisk form, så lever han ändå kvar i våra minnen.
Jag har inte satt mig in i denna speciella människas tankar. Men sett honom flimra förbi i rutan i diverse morgonsoffor som uppmärksammade ffa det där med att lämna den position han hade i näringslivet för att bli buddhistmunk.
SvaraRaderaMen det är alltid inspirerande med annorlunda människor.
Lyssna på hans sommarprat, tror det var ett par år sedan. Då får du en liten bild av honom. En sak han sa som jag tog fasta på, är att man inte ÄR sina tankar. Det finns mycket att fundera kring, bara där. :-)
RaderaSommarpratet var oerhört känslosamt, särskilt biten om hans pappa som, precis som Natthiko själv, valde att avsluta livet på "egen begäran". Oj vad jag grät!
RaderaMmmm...vill minnas att även jag fällde en tår eller...många! :-)
RaderaJaa, i något soffprogram hörde jag honom säga en variant av "man ÄR inte sina tankar": han sa då något i stil med "tro inte på alla dina tankar". Det kändes trösterikt.
SvaraRaderaJa, precis! Man ska inte låta ens tankar definiera en, särskilt som de ibland kan dra iväg på egna äventyr som man själv inte alltid kan stå för. ;-) Men jag tror att det är nyttigt att tillåta sig tänka alla slags tankar, för att sedan fundera över varför man tänker så.
Radera"Jag kan ha fel". De orden var tydligen hans mantra, som han fick av någon andlig ledare. Säkert ett användbart mantra, angående tankar om sig själv eller andra, eller investeringar, eller vadsom. Att vänja sig vid den tanken, "Jag kan ha fel", gör det kanske lättare att våga. Också våga misslyckas.
SvaraRaderaJag tror att alla skulle behöva ha det som ett mantra! Undrar hur världen skulle se ut då? :-)
Radera