onsdag, juni 12, 2024

Böcker, tåg och John Wayne

Sommarlovet kommer tuffande nu. Jag står på perrongen och hoppar jämfota av förväntan. Försöker att inte bländas av ljuset från lamporna, men kan inte låta bli att titta. Känner redan i fötterna hur det kommer kännas att stiga på.

Igår lämnade jag in två arbeten, ett grupparbete (naturligtvis - vad vore en kurs utan ett sådant?) och ett individuellt som med lite tur skulle kunna generera ett VG även i denna kurs. Vågar jag hoppas? Fortfarande är det en tenta kvar och jag ska plugga som en liten blå.

Min näst sista ridlektion var igår och mina ljumskar låter mig veta att jag lever. Himmel, redan när jag klev av ponnyn igår kände jag mig som John Wayne. (Hur kan det kännas så naturligt att dra en parallell till en skådespelare som hade sin storhetstid 1940-70-talet, trots att jag aldrig sett en enda film med honom? Han ska vara väldigt hjulbent, men det är bara hörsägen från min sida. Jag har aldrig sett det själv. Finns det någon som kan bekräfta detta? Finns det ens någon som sett en film med John Wayne?) Jag fick alltså driva på rätt mycket, men det var det värt. Han lyssnade glatt och det var ett bra och fysiskt krävande pass, vilket jag gillar. Däremot var jag lite skeptisk när jag såg att det var honom jag skulle ha på lektionen, för den här ponnyn kastar av ryttare till höger och vänster. Vid ett tillfälle var det en som åkte av TRE gånger på samma lektion. TRE! Och hon var den som var säkrast i sadeln av oss. 

Än så länge har jag inte åkt av under min ryttarkarriär, men tänkte att nu kanske det blir min tur. Och det var nära, det var det. Men jag lyckades hålla mig kvar, trots att jag fick världens kramp i vaderna. Han är känd för att rida in mot mitten, och jag fattade inte riktigt vad som menades med det. Men nu vet jag. I galoppen på långsidan fick vi upp riktigt hög fart, jätteroligt! Så plötsligt viker han av mot mitten. Jag vill säga att han gör en 90-graders sväng, men det är ju fysiskt omöjligt. Men så nära det går i den farten, medan jag typ fortsatte rakt fram. Puh, det var en upplevelse. Och mycket adrenalin! Men jag hoppas att jag får honom även sista lektionen, för nu vet jag och nu ska jag bannemej klara av hans beteende bättre. Punkt!

Jag är inte särskilt aktiv på Facebook, jag är väl som de flesta andra gissar jag. Sitter och scrollar lite när jag har en minut över. Däremot kom det upp förslag på två nya grupper i mitt flöde, som jag gick med i. Den ena är för folk som tågluffar och den andra är en bokklubb. Efter att ha varit med ett par dagar i grupperna inser jag att tågluffande inte är något för mig, men jag blir faktiskt sugen på att ta tåget ändå på en liten semester. Kan tänka mig att ta tåget ner till Malmö och sedan vidare mot Danmark. Ungefär den nivån. För jag vet att det kommer att bli jag som får agera reseledare.

Det andra jag inser är jag behöver flera liv för att hinna läsa allt jag vill läsa. Jag längtar dessutom efter att sitta med en riktig bok, inte bara ljudböcker. Den tredje insikten är att bokklubben är full av boksnobbar, som bara älskar att berätta om vilka svåååra böcker de läser. Och akta dig för att säga något positivt om Emma Hamberg, då möts man av ord som "skräp" och "banalt" och "bortkastad tid". På riktigt! De här människorna finns alltså. Måste allt verkligen vara så jäkla skitnödigt? Jag tycker faktiskt synd om dessa torrisar och hoppas att de har någon form av guilty pleasure i sitt liv, även om de hellre skulle dö än att bli påkomna med en feelgood-bok i handen.

Nu ska jag traggla lite paragrafer, förbereda mig inför terminens sista LG-möte och strosa ett varv i min (än så länge) soliga trädgård.

fredag, juni 07, 2024

Oj, redan fredag!

Jag tycker att jag varit duktig idag. Klockan är 7:30 och jag har tvättat håret (ja, det är en procedur), satt på en maskin tvätt och vikt ihop det som hängde på sträcket sedan tidigare. Medan jag varit upptagen med detta, har det bortglömda kaffet tålmodigt väntat på mig på plattan. När jag väl kom tillbaka till köket var det en minut kvar tills timern skulle slå av strömmen. En del skulle kalla det tur, jag tänker snarare precision. 

Vilken annan dag som helst hade jag suttit och slösurfat bort sömnen ur mitt system, sörplandes på mitt kaffe och plirat mot datorskärmen. Men inte idag! Vet ni varför? För att jag redan i förväg bestämt att jag skulle ägna morgontimmarna åt att plugga inför tentan. Ett rent under att jag inte dragit fram dammsugaren ännu.

Och bloggen! Bloggen sköter sig inte själv. Vem ska skriva här, om inte jag gör det? Jag menar det! 

Jag brukar inte gå in på detaljer om vad jag pluggar, men idag känner jag att jag behöver lite sympati. Så jag avslöjar det. Informationssäkerhet! Vet ni hur många lagar, förordningar och föreskrifter det finns att förhålla sig till när man arbetar med informationssäkerhet? Ja, några av er kanske vet. Dessutom förväntas vi bli experter på NIS-direktivet och GDPR.

Men jag ska inte klaga. Det är asbra kunskaper att ha med sig. Så asbra att jag till och med läser dubbla kurser om ämnet, varav den ena kursen även inbegriper cybersäkerhet. Om jag inte blir en fena på detta nu, så vet jag inte.

Jag tog också ett beslut i fråga om ridskolan. Jag har sagt upp min plats. Det känns lite splittrat. Jag förlorar närheten till hästar, bra träning och... Ja, eh där tog det stopp. Å andra sidan behöver jag inte bli frustrerad över dyra lektioner och oengagerade lärare. Fast det sistnämnda måste jag faktiskt revidera en aning. När jag sa upp min plats, ville styrelsen gärna veta varför. Jag tvekade lite, skulle jag berätta? Det var ju trots allt ett antal lektioner kvar på terminen. Men så beslutade jag mig för att JA, här kommer min feedback! Sedan dess har läraren varit helt annorlunda. Trevlig, ger tips, skojar ibland, tittar på mig... Stämningen blev en helt annan. Så jag gissar att han måste fått påbackning.

Jag har också fått ha en väldigt rolig häst de senaste gångerna. Han är pigg och älskar fart och att hoppa. Det blir en helt annan upplevelse med en sådan häst. Jäklar vad kul han är! 

Så nu hovrar mina fingrar över tangenterna, ska jag ta steget och skriva ett inlägg i en dedikerad grupp på Facebook? Att jag söker en medryttarhäst. Jag var ju och provred en häst för ett tag sedan. Jag har nog inte uppdaterat er om det, men som jag misstänkte gick hon vidare med en annan mer erfaren ryttare. Och det känns okej, det var inte perfekt för min del.

Nä, nu är det jag som sätter mig och bläddrar i ISO 27000. Det var ett tips från coachen; "lär er att navigera i den, så klarar ni er långt på tentan."

Ha en finfin helg! 

måndag, juni 03, 2024

Fumlan visits...

...Stockholm. Den här gången i sällskap av min bättre hälft. Vi lyckades med nöd och näppe undvika helgen då Taylor Swift var på besök, men väl på tåget upp i fredags insåg vi att vi missat en annan sak. Stockholm Marathon! Jag tillhör ju inte löpentusiasterna och har därför dålig koll på de olika lopp som anordnas, förutom möjligen Göteborgsvarvet. Hur mycket skulle nu detta påverka vistelsen? Inte så mycket, skulle det visa sig. Det blev dock problem när vi skulle ta oss till Östermalms Saluhall där jag bokat lunch, för vi hade liksom hamnat på fel sida och det var inte helt självklart hur man kunde korsa banan. Vissa sprang över, men det kändes inte helt okej. Dessutom skulle jag dö av skam om jag skulle råka fälla en elitlöpare. Efter att följt banan längs ett närmast olidligt hett Strandvägen, kom vi fram till en bro (jag drar till här med att den heter Djurgårdsbron) som gick att gå under. Et voilà, plötsligt var vi på andra sidan. 

Tydligen något lopp...

Kuriosa: Strax innan jag tog den här bilden, tror jag att jag såg han som senare vann springa åt andra hållet. Varför tror jag det? Om jag får vara lite kategorisk, så såg han ut som en typisk maratonvinnare. Dessutom åkte en bil framför honom med en skylt på taket som visade tiden, och bakom honom cyklade en man i gul väst. Han såg tröttare ut än löparen.

På fredagen hade jag bokat bord på en fransk restaurang i Vasastaden, där vi åt en helt himmelsk torskrygg. Jag skojar inte, den var överjordiskt god! På vägen tillbaka mot hotellet var det gott om underhållning, det visade sig nämligen vara någon form av cruising. Vi stannade till ett tag och kollade på alla fina bilar innan vi strosade vidare. Plötsligt stannade trafiken upp och poliser började skyndsamt att ta sig fram. Strax fick vi se varför. På något sätt hade en cruisare lyckats köra på en motorcykel och det såg verkligen lustigt ut för han hade liksom åkt upp på motorcykeln. Som om bilen försökte äta upp den. Jag såg lyckligtvis ingen som verkade skadad...

Lördagen bjöd på en hel del turistande och drygt 25 000 steg, Nationalmuseum, Östermalm, Gamla Stan och Södermalm. 

Måste-bilden från Gamla Stan.

Från en gata på Södermalm.

Min kändisspaning i huvudstaden gick sådär, men min man är nästan säker på att han såg Olle Qvarnström aka Snåljåpen. Jag var inte alls med på noterna och missade det, men Olle om du var ute på Stockholms gator i fredags eftermiddag så möttes vi på en trottoar. 😊

Vädret kunde inte varit bättre heller. Jag gissar att deltagarna i loppet inte höll med om det, men det var perfekt strosarväder. Eftersom väderappen visade risk för regn, la jag ner två paraplyer i min handväska. Troligtvis den mest bidragande orsaken till det fina vädret, så varsågoda! 

Just det! Kuriosa 2: Okej, alla som bor i Stockholm vet säkert redan detta. Men texten som är skriven ovanpå serveringen på Mosebacke - det är ju från August Strindbergs Röda Rummet! 💡💡💡

Snart dags för möte och efter det ska jag försöka komma ikapp allt jag missade i skolan i fredags!
Ha en fin dag!