fredag, juni 07, 2024

Oj, redan fredag!

Jag tycker att jag varit duktig idag. Klockan är 7:30 och jag har tvättat håret (ja, det är en procedur), satt på en maskin tvätt och vikt ihop det som hängde på sträcket sedan tidigare. Medan jag varit upptagen med detta, har det bortglömda kaffet tålmodigt väntat på mig på plattan. När jag väl kom tillbaka till köket var det en minut kvar tills timern skulle slå av strömmen. En del skulle kalla det tur, jag tänker snarare precision. 

Vilken annan dag som helst hade jag suttit och slösurfat bort sömnen ur mitt system, sörplandes på mitt kaffe och plirat mot datorskärmen. Men inte idag! Vet ni varför? För att jag redan i förväg bestämt att jag skulle ägna morgontimmarna åt att plugga inför tentan. Ett rent under att jag inte dragit fram dammsugaren ännu.

Och bloggen! Bloggen sköter sig inte själv. Vem ska skriva här, om inte jag gör det? Jag menar det! 

Jag brukar inte gå in på detaljer om vad jag pluggar, men idag känner jag att jag behöver lite sympati. Så jag avslöjar det. Informationssäkerhet! Vet ni hur många lagar, förordningar och föreskrifter det finns att förhålla sig till när man arbetar med informationssäkerhet? Ja, några av er kanske vet. Dessutom förväntas vi bli experter på NIS-direktivet och GDPR.

Men jag ska inte klaga. Det är asbra kunskaper att ha med sig. Så asbra att jag till och med läser dubbla kurser om ämnet, varav den ena kursen även inbegriper cybersäkerhet. Om jag inte blir en fena på detta nu, så vet jag inte.

Jag tog också ett beslut i fråga om ridskolan. Jag har sagt upp min plats. Det känns lite splittrat. Jag förlorar närheten till hästar, bra träning och... Ja, eh där tog det stopp. Å andra sidan behöver jag inte bli frustrerad över dyra lektioner och oengagerade lärare. Fast det sistnämnda måste jag faktiskt revidera en aning. När jag sa upp min plats, ville styrelsen gärna veta varför. Jag tvekade lite, skulle jag berätta? Det var ju trots allt ett antal lektioner kvar på terminen. Men så beslutade jag mig för att JA, här kommer min feedback! Sedan dess har läraren varit helt annorlunda. Trevlig, ger tips, skojar ibland, tittar på mig... Stämningen blev en helt annan. Så jag gissar att han måste fått påbackning.

Jag har också fått ha en väldigt rolig häst de senaste gångerna. Han är pigg och älskar fart och att hoppa. Det blir en helt annan upplevelse med en sådan häst. Jäklar vad kul han är! 

Så nu hovrar mina fingrar över tangenterna, ska jag ta steget och skriva ett inlägg i en dedikerad grupp på Facebook? Att jag söker en medryttarhäst. Jag var ju och provred en häst för ett tag sedan. Jag har nog inte uppdaterat er om det, men som jag misstänkte gick hon vidare med en annan mer erfaren ryttare. Och det känns okej, det var inte perfekt för min del.

Nä, nu är det jag som sätter mig och bläddrar i ISO 27000. Det var ett tips från coachen; "lär er att navigera i den, så klarar ni er långt på tentan."

Ha en finfin helg! 

3 kommentarer:

 1. Jag har en liten aning om vad informationssäkerhet handlar om och det finns verkligen en del ambitiösa lagar på området.

  Mitt problem med lagarna är att de fortfarande är tandlösa. På papperet är de inte det, men i verkligheten så kommer bolag undan billigt, eller utan påföljd alls. En lag som inte har några konsekvenser är inte en riktig lag.

  Eller har er lärare bra exempel på när lagarna tillämpats av rättväsendet? Kanske är jag orättvis, men jag tror inte det.

  Och kanske gör din feedback stallet trevligare både för andra elever och för de som jobbar där. Kanske var det veckans goda gärning, även om det säkert var obehagligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (Vill bara poängtera att det naturligtvis är finlitteratur att inleda meningar och stycken med konjunktioner; bara pöbeln följer skrivregler)

   Radera
  2. Intressanta tankar!
   Vi går igenom de regelverk som finns, inget fokus på specifika fall. Då skulle vi nog aldrig hinna! ;-)

   Radera