fredag, augusti 13, 2021

Lite börs och sånt

Tänkte titta in här för att skriva en liten uppdatering. Jag ska inte sticka under stol med att det har känts lite regnigt det senaste. Ja, nästan tungt rent av. Men så är det ju i livet, sedan kommer vi ut på andra sidan. Starkare än innan... 

Jag raderade precis ett långt stycke, fyllt av tankar och känslor. Men det ska jag bespara er, det är det dagböcker är till för! Right? 😉 

Vi kan prata lite om börsen istället, för den har gått åt rätt håll för min del ett tag. Första halvåret har jag underpresterat mot index och mina siffror har lyst med den där röda nyansen man lärt sig att ogilla. I år är jag upp 26% på Avanza och OMX30 är upp 28%, om jag tolkar appen rätt. Kunde väl varit värre, tänker ni, men det är faktiskt tack vare den senaste månaden jag ligger där. I juli slutade jag på 5,65% upp och det kan jag tacka Investor och några av mina mindre innehav för. Jag har lite innehav på andra ställen också, men där har jag det största och det svenska. 

Jag uppdaterade min portfölj för ett tag sedan, men har redan hunnit ändra en massa. Jag är med andra ord inte riktigt så långsiktig i alla lägen. Jag har sålt av Linc pga inte helt genomtänkt köp med hög premie. Jag har minskat lite i Latour, men lite vill jag ändå ha kvar. Jag har också sålt av Bonava, då jag kommit till en punkt då jag antingen borde köpa mer eller avyttra. Jag valde det senare eftersom jag tänkte försöka banta ner antalet innehav.

Det gick sådär. Jag har nu tagit in Volvo och Revolution Race istället. Volvo behöver kanske inte så mycket motivering, stort och stabilt. RVRC däremot är i nuläget bara en bevakningspost, men jag gillar deras produkter. Vi får se vart den djupa analysen leder... 

I övrigt har jag fortsatt att fylla på VEF och VNV Global...och just det. Jag köpte lite halvledare också, via Infineon. Det här med en slimmad portfölj är uppenbarligen inte för mig. Inte just nu åtminstone. 

En vecka kvar på semestern och vi funderar på att styra kosan söderut, närmare bestämt Blekinge. Vi sover i vår minibuss, slänger ut allt bakom förar- och passagerarsäte och slänger in en hemmabyggd sovinsats och en gasolkyl. Det hade varit himla schysst om vädergudarna kunde bjuda på lite fint väder...eller vafan, uppehåll duger!  

Vad får vi inte missa i Blekinge?

20 kommentarer:

 1. Spännande transaktioner! Det var en intressant intervju med VNV Globals VD i Investerarens podcast nyligen (om du inte redan sett/lyssnat), han var positiv om framtiden :)

  Wow, riktigt coolt att dra iväg i minibussen!! Det där upplägget skulle jag med vilja få till :)

  Ha en trevlig helg och njut av sista semesterveckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, det får jag lyssna på! :-)
   Ja, det är faktiskt väldigt lyxigt att bara dra iväg med bilen. En primitiv frihet! ;-)

   Tack och trevlig helg du också!

   Radera
 2. OMX har ju varit galet. Jag tycker man kan vara nöjd även om man inte slagit index. Egentligen är det väl ca 8% per år man hoppas på.
  Låter härligt att dra iväg på semester. Hoppas ni får hyfsat väder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det så. Jag är glad att det går upp överhuvudtaget, men det är ju det där att om man presterar sämre än index (åtminstone över tid) så är man ju lite korkad om man inte byter till indexfonder! ;-)

   Tack snälla! :-)

   Radera
  2. Men är det så enkelt att bara byta till indexfonder så presterar man som index? Om man kör till exempel LF global indexnära så lär man ju knappast hålla jämna steg med OMX, och de flesta indexfonder har ju en avgift vilket innebär att man ändå kommer att underprestera fondens index.

   Radera
  3. Hehe, tveksamt. Det finns ju som du säger en massa olika index, dessutom! ;-)

   Radera
 3. Eftersom jag bor i Ronneby så vill jag rekommendera Brunnsparken och kanske att fika på Mandeltårtan kanske. Gamla kvarteren runt kyhkan är också fina. Lunch äter mdn med fördel på Äggaboden som ligger några km utanför centrum, men ni har ju bil. Badar gör man i Ekenäs, men finaste baden i Blekinge finns bortåt Sölvesborg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, tack för grymma tips! Älskar att strosa i gamla miljöer, så det blir säkert ett besök där och Äggaboden låter spännande! :-)

   Radera
 4. Tja, jag blir också lite "dagbokig" till och från i mina inlägg :-). Så man får väl skriva om vad man vill tänker jag...De som inte vill läsa får väl sluta :-).

  Och jag som funderat på att köpa in mig i Bonava, men inte kommit till handling ännu...Jag avvaktar lite till :-).

  Intressant med "halvledarköpet" via Infineon också. Måste kolla! Jag jobbar nämligen i en bransch med halvledarbrist :-D. Även jag älskar Revolution Race, men jag har tyckt den aktien varit lite högt värderad. Dock inte kollat på länge! Hoppas det går vägen i det långa loppet.

  Hoppas ni får en fantastisk tripp till Blekinge!

  Kram Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, fast du är dagbokig på en bra och intressant nivå. Jag har en tendens att gräva ner mig i elände, och dagen efter känner jag att guuud vilken drama queen - RADERA! ;-)

   Sakta i backarna och hold your horses!!! Jag är ungefär lika pålitlig i börssammanhang som en marskatt och är egentligen alldeles för impulsiv för att få lov att vistas där. :-P

   Apropå din branch, eller egentligen tidigare branch, så råkade jag i min psykologibok stöta på Morsta Gård där man (åtminstone tidigare) lät barn med olika förutsättningar, utvecklas genom kontakt med djur. Jag vill minnas att du nämnt något liknande upplägg, att samspel mellan människor och djur kan vara väldigt nyttigt. Nu har du säkert ingen koppling dit, men jag tänkte på dig när jag läste om den. :-)

   Tack, det jag hoppas jag också! Trevlig helg!
   Kram Fumlan

   Radera
  2. Det handlar nog mest om att man är sin egen värsta kritiker! Men jag förstår vad du menar :-).

   Jag känner till Morsta gård, men har ingen koppling dit själv. Men ja, jag skulle gärna vilja jobba med kopplingen barn med svårigheter och djur, tror det är en oslagbar kombo! Vi får se när det blir av bara. Vem vet, jag kanske startar en hel 4H-gård på landet så småningom?

   Nu ska jag äta chiagröt med egenplockade blåbär, och i morgon väntar ett tidigt äventyr...Men mer om det i bloggen :-).

   Radera
 5. Ligger oxå kring 28% i år. Men det är jag väldigt nöjd med eftersom jag har så väldigt väldigt många innehav både i Sverige och på andra sidan Atlanten och lite annorstädes därtill. Svårt att slå index med många innehav, men det är inte heller något jag eftersträvar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrev fel där i hastigheten. Menade naturligtvis väldigt väldigt väldigt väldigt väldigt väldigt många innehav.

   Rätt ska vara rätt.

   Radera
  2. Det var tur att du förtydligade, jag hann bli fundersam där ett tag! ;-)

   Radera
 6. �� Blir lycklig av er alla.
  Så intressant att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir lycklig när någon tycker om att läsa sådant som lilla jag skriver, nästan ofattbart. Tack! <3

   Radera
 7. Det är lätt att bli fartbnlind när börsen bara tutar och kör men 26 % på ett halvår är ju inte alls dåligt! Klart att man kan diskutera kring om en indexfond skulle vara bättre men för min del tar indexfonder (som verkligen är bästa sparformen för många utan ett särintresse för aktier och investeringar) bort glädjen att läsa om och analysera olika bolag.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt. Jag är glad för varje procent som går upp, men det är svårt att inte jämföra sig mot index. Speciellt när man slagit det tidigare år. ;-)

   Idag verkar börsen sur, spännande att se var dagen slutar och om det kommer en sättning för investmentbolagen.

   Radera
 8. Kanske lite sent ute, men Kristianopel (både samhället och naturreservatet) är vackert. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhå, såg en skylt som det stod Kristianopel på, men närmare än så kom jag inte. Synd! :-)

   Radera