lördag, juli 09, 2022

Vad kallas detta?

Så har första veckan gått på semestern. En bra vecka på sätt och vis, har gjort lite smågrejer som utflykter och träffat vänner. Men en sak har förbryllat mig en aning. När jag satt på tåget hem efter att ha träffat en kompis, tittade jag ut genom fönstret och fick se ett stort moln som tycktes fullt av ett starkt ljus. Som att det var en eld däri. Jag har aldrig sett något liknande förut. 


Fotot är taget genom ett tågfönster, som ni kanske ser, (riktning sydost) och jag tänkte först att det var en reflektion från andra sidan tåget. Men när jag tittade ut på andra sidan, den sida som solen för övrigt går ner på, så såg jag ingenting som liknande det jag såg på min sida. Klockan var ungefär 21:30 på kvällen. Jag har försökt googla, men hittar inget som riktigt förklarar det jag såg. Det var verkligen som ett eget moln med tydliga konturer och detta starka ljus inuti. Nu tänkte jag att jag kan ju fråga mina intelligenta och allmänbildade läsare, kanske någon av er sett detta förut? Eller vet vad det kan vara? Inte helt olikt en såndär kärnvapenexplosion som man ser på Hollywoodproduktioner. Eller raketuppskjutning? :-)

Nog om detta. Något som jag gillar, men sällan har tid att göra, är att sitta och läsa wikipediaartiklar. Man kollar upp något på google, halkar in på wikipedia och väl inne i en artikel så länkas det ofta till andra relaterade sidor om personer, platser eller händelser. Jag kan bli sittande i timmar eftersom det är så roligt och alltid lär man sig något. Förhoppningsvis... 

Jag kommer inte ihåg hur jag först kom in på just detta, men det måste handlat om minoritetsspråk för jag sökte upp Meänkieli. Tycker att det är så charmigt. Men så surfade jag vidare och hamnade på Esperanto. Ni kanske känner till språket? Någon kanske till och med behärskar det? Jag hade hört talas om det tidigare, men visste inte mycket om det. Det är ett språk som en polsk kille tog fram under 1800-talet i syfte att förena många länder med ett språk som alla skulle kunna lära sig och använda. På det sättet skulle det också främja fred. Det låter naivt, men tanken är fin. Och tänk vad smidigt om det fanns ett språk som kunde förena stora delar av världen. Det var på uppgående och tycktes växa sig starkt, men så kom världskrigen emellan och upphovsmannen dog dessutom 1917. Nazisterna satte sista spiken i kistan då de förföljde utövare av Esperanto för Hitler var inget fan av tanken på ett förenande språk, läste jag någonstans. Språket ska vara enkelt att lära sig och bygger på flera olika språk. Jag tolkar det som att upphovsmannen plockade russinen ur många språk och satte ihop det till en mix som är lätt att bygga vidare på. Man behöver alltså inte lära hela språket utan bara grunderna, sedan bygger man på olika ändelser beroende på vad man vill säga. Jag har beställt en bok som berättar om bakgrunden till språket, och som innehåller grunderna som behövs för att lära sig Esperanto. Jag väntar otåligt på att den ska dimpa ner i brevlådan!

Surfa lugnt, och glöm inte att skriva en rad om ni har förslag på namn på ljusfenomenet!



  


4 kommentarer:

  1. Två saker är lite läskigt med ditt inlägg...Först och främst, kan man snöa in sig på wikipedia eller dylikt och sedan ägna timmar åt att söka information om ett ämne? JA! Jag har snöat in på UFO:n, och efter ett par timmar hamnade jag på rymdstyrelsens hemsida. Där jag har hittat information om fenomenet "nattlysande moln". Kan det varit det du upplevde? Du kan läsa själv genom att googla, men kort kan jag berätta att det står:

    " Nattlysande moln är moln som man kan se lysa på natthimlen. De är de högst belägna molnen i jordens atmosfär. De nattlysande molnen bildas i den del av atmosfären som kallas mesosfären, på 80 kilometers höjd. De vanliga molnen som vi ser på himlen bildas på 9–12 kilometers höjd.

    Nattlysande moln består av mycket små iskristaller som har bildats runt stoftpartiklar. Man tror att stoftpartiklarna kommer från meteoritdamm, men att de även kan komma från vulkaner och damm i troposfären (atmosfärens lägsta del). Nattlysande moln skimrar ofta i blått och vitt men mot horisonten kan de få en mer gulvit ton. Under syns de lägre molnen som är mörka då solens strålar inte når dem.

    Då de nattlysande molnen ligger på så pass hög höjd, kan solens strålar nå dem trots att solen gått ner. När solen precis passerat horisonten och ligger mellan 6–16 grader under horisonten syns de som allra bäst. De små iskristallerna reflekterar solens ljus och gör att vi upplever att molnen lyser på natthimlen. Fenomenet syns huvudsakligen här på norra halvklotet mellan mitten av maj till mitten av augusti. Forskning visar att dessa moln finns i mesosfären dygnet runt, men under dagtid är himlen för ljus för att vi ska kunna se dem med blotta ögat."

    Hoppas det var till hjälp! Nu ska jag återgå till mina UFO:n :-) (Får se om jag hinner med Esperanto också...).

    Kram så länge!
    /Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, vad sjukt! Och smått fantastiskt ändå!

      Jag önskar verkligen att jag kunde säga att: JA, det stämmer ju precis, nu när du lämnat ett så fint förslag. Kruxet är att detta moln var väldigt lågt, det såg nästan ut att vila på trädtopparna. Och mitt moln såg dessutom ut som ett kompakt åskmoln. Jag googlade bilder på nattlysande moln och de ser väldigt lätta ut och högt upp. Men helt klart bästa förslaget än så länge! Tack! ;-)

      Har du sett ett UFO eller är det ryssen som spanar på dig?
      Kram Fumlan

      Radera
  2. Ja, jag såg också det, men sedan läste jag på ett ställe att de också kan ligga väldigt lågt, precis vid horisonten....Så jag vet ju inte, men kanske ändå..? I någon form? Eller en kombo med något annat? Eller - inte alls :-).

    Nä...har nog inte sett något UFO, annat än mig själv i spegeln på morgonen, vet inte om det räknas :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo men säkert. Egentligen! Varför inte? Inte ang spegeln alltså! :-)

      Radera