lördag, juli 30, 2022

Investeringsdepression

Trogna läsare kanske minns att jag för tillfället tagit en investeringspaus, till förmån för en större buffert när jag nu ska börja studera. Det har gått ganska bra och jag har nu sparat ihop till en summa jag är nöjd med.

MEN nu har jag plötsligt utvecklat någon slags investeringsabstinens. Antagligen beror det på en kombination av att jag känner att jag uppfyllt ett mål och vill ha en snabb belöning, samt att jag har en större summa pengar som inte är låsta. Samtidigt som jag känner mig stressad över att jag missar en stor del av den hävstångseffekt som kommer att inträffa när ekonomin stabiliseras, genom att inte investera kontinuerligt.

Jag börjar vackla. Kanske behöver jag inte exakt så mycket i buffert. Kanske kan jag ta...bara litegrann? 

Fast nej! "Gör upp en strategi och håll dig till den. Börjar du tvivla, gå tillbaka och tänk på varför du valde den här strategin." Känns detta igen? Populärt motto inom börspsykologi, men applicerbart på i princip allt.

Under studietiden, åtminstone den här terminen, kommer jag att maxa CSN och få ut så att jag klarar mig men sparande är bara att glömma. Det innebär i sin tur att om något skulle gå sönder så skulle jag inte kunna betala det på ett bräde. Jag hjälpte min dotter med moppe och har en son som jag vill göra samma sak för. Såklart! Vi brukar inte åka på dyra resor, men vi hittar alltid på något på sommaren och vi åker skidor på vintern. Jag vill inte ta ifrån barnen det, bara för att jag kommit på att jag ska plugga. 

Det finns alltså ett behov av extra kassa och jag kan omöjligen veta hur mycket. Dels för att jag inte kan förutse oförutsedda händelser och dels för att jag inte vet hur länge jag kommer att plugga.

Okej, så jag veeet att jag tagit rätt beslut. Men det är tortyr att läsa om sparkvoter, sammanställningar och annat börsrelaterat. Enklast är såklart att låta bli att läsa om det, men det är också svårt. Man vill ju hänga med liksom! 

Jag får helt enkelt försöka fokusera på mitt varför och vara glad för alla andra som fortsätter med sina varför. Heja oss!

8 kommentarer:

 1. Intressant frågeställning! Jag ska inte plugga men jag funderar ändå i lite snarlika banor - inte minst utifrån ett balansperspektiv.

  Jag hade nyligen en diskussion kring lämpligheten i att skala av lite i mitt största innehav (när jag anser att det finns fortsatt uppsida). Anledningen till att jag sålde av lite aktier var att innehavet utgjorde en större procentuell andel av portföljen än vad jag har bestämt att ett enskilt innehav ska ha. Jag fick då säga till mig själv "Vad är vitsen med att ha en strategi om jag inte håller mig till den?". (Givetvis kan saker uppstå som gör att man justerar strategin).

  Det är alltid kul att köpa aktier men det finns många perspektiv man kan ha:
  - Var sak har sin tid
  - Börsen kanske ska ned en bra bit till (då är det ännu trevligare att köpa)
  - Börsen rekylerar fortsatt uppåt (då kan man glädjas åt en växande portfölj
  - Det finns alltid köplägen på börsen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev jag nyfiken på vad du har för funderingar - utifrån ditt balansperspektiv. ;-)

   Ja, man får väl ha med sig att saker kan förändras under tiden som strategin är tänkt att vara gällande. Men om de inte gör det så borde man komma fram till samma slutsats som när man fastslog den.

   "Var sak har sin tid" är något som jag definitivt tar med mig. Jag gillar den tanken, bara det att jag är lite otålig. :-)

   Tack för stöttningen!

   Radera
 2. När jag läser ditt resonemang kring bufferten så låter det som ett förnuftigt sätt att hantera nuläget med tanke på vad som kommer framledes med dna studier.

  Jag har oxå låtit bufferten växa de senaste månaderna med oerhört låg investeringsnivå. Men i mitt fall är det pga osäkerhet kring läge på både lång och kort sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, det är skönt att läsa om när andra bygger buffert. Då känner jag mig inte så ensam! Även om det är av väldigt olika anledningar. Bra att vi är så kloka! ;-)

   Radera
 3. Jag tror du gör rätt i att hålla fast vid inslagen väg. Att sluta läsa andras inspirerande inlägg tror jag inte på. Det blir lite som att försöka strutsa bort en del av ens liv. Du tar väl bara en paus?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej och jag vill ju inte sluta läsa heller. Det vore nästan som att säga upp kontakten med mina kompisar. ;-) Det är ABSOLUT en paus, dessutom en kort paus i det stora hela.

   Radera
 4. Lyssna på senaste avsnittet av "rika tillsammans" så kanske du blir på "bättre humör" :-).

  Det kommer bli toppen!

  Kram Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Jag kollade rubriken som snabbast, det låter definitivt som ett avsnitt jag behöver lyssna på! ;-)

   Kram Fumlan!

   Radera