fredag, mars 01, 2024

Guten Morgen!

Es ist Freitag und ich lerne etwas mehr Deutsch. Men snart är det helg! Ni som är duktiga på tyska får ha överseende med den första meningen. Jag har lååångt kvar om jag ska klara tentan. MEN den goda nyheten är att jag fick en undervisningsfri vecka från utbildningen på grund av högt tempo på kursen innan. Vilket innebär 100% fokus på tyska och min plan är att komma ikapp och även förbereda mig för slutklämmen. Das sind gute Neuigkeiten!

Vad händer i helgen då? Bra fråga, men inte plugga. Troligtvis. Byta vatten på dricksvattendunkarna i källaren kanske. Det är hög tid. Det är nackdelen med att ha en viss grad av beredskap hemma, det ska bytas ut eller roteras. Egentligen skulle jag skapa ett dokument, en lagerhållningslista, så att man lätt kan se när vattnet tappades upp, hur många paket krossade tomater som behöver ätas upp och vad som behöver fyllas på.

Jag har insett att om man ska ha ett lager av matvaror, ska man satsa på varor som går åt i vardagen. Köp inte konserverade laxbullar om du inte kan tänka dig att äta det en dag i veckan, innan de blir otjänliga. Jag köpte en burk med köttfärssås från Felix som jag blev tvungen att äta upp. Milde himmel, en sådan kommer aldrig över denna tröskel igen. 

För den som inte kommit igång med sin hemberedskap ännu, vill jag slå ett slag för MSBs checklista. Den är ganska grundläggande och jag tycker att man ska använda den som inspiration. Byt ut de saker du inte gillar, och köper du saker med förhållandevis kort datum ställer det högre krav på att rotationen fungerar. Tänk gärna på hygienen också. Vad händer om toaletten inte fungerar? Och om värmen slutar fungera, hur håller man sig varm? Kan du elda? Har du något att elda med? Mediciner, vad brukar gå åt? Hur kan ett framtida behov se ut? Sprit- eller gasolköket, fungerar det? Finns bränsle? 

Ett vanligt argument för att inte ha egen beredskap hemma är platsbrist. Man kanske bor trångt. Och det är en utmaning, men handen på hjärtat, vi är väldigt duktiga på att fylla upp våra utrymmen med saker vi inte använder. Kanske skulle en utrensning kunna generera lite plats i några skåp eller lådor? Själv gillar jag att ha tomt under sängarna, men det är faktiskt också en exemplarisk plats för förvaring. 

Ett annat argument är att det är dyrt att bygga upp ett lager. Och det blir dyrt om man köper allt på en gång, men gör det över tid istället. Köp två paket spaghetti istället för ett den här månaden, ett par extra konserver och en tub mjukost. Allt är bättre än inget och snart finns det ett litet lager.

Varför ska man ha ett eget lager då? "Jag betalar ju skatt, kommunen har väl ett ansvar?" Kommunen har en plan för krishantering vid extraordinära händelser. De måste i första hand se till att samhället i stort fungerar. Fokus ligger bland annat på en fungerande räddningstjänst, äldreomsorg, skolor, fjärrvärme och vattenförsörjning. 

Det om detta och från det ena till det andra, det är första mars idag. Våren känns lite seg, men det har börjat sticka upp krokus i rabatten och rödhaken drillar sina melodier. Fåglarna börjar bilda par, precis just nu cirkulerar två glador över ängen och nyss flög ett par svanar förbi. Tranorna har börjat landa vid Hornborgasjön, någon som har koll på hur många det är där nu? Tydligen börjar man inte räkna för antalet redan är uppe i ett par hundratal. Ett annat säkert vårtecken är när jag inte behöver tömma kattlådan lika ofta, eftersom katten plötsligt kan tänka sig att gå utanför dörren. Ibland. När det inte regnar, eller blåser, eller går förbi en människa ute på gatan.

"Får jag lov?"   (hornborga.com)

Just det, ni som är lite äldre förresten. Visste ni att det inte heter imperfekt längre? Det heter preteritum nu. Varför det? För att man inte ska kunna hjälpa sina barn i skolan? För att läroböcker ska ha en anledning att bytas ut, så att förlagen kan dra in lite extra pengar? Och varför byta till något som till namnet påminner om ett oönskat hälsotillstånd? Svenska folkets egenutnämnda språkpolis Sara Lövestam reder ut det hela. Tydligen passar det nya namnet bättre, då preteritum på latin betyder förfluten tid. Jämfört med det gamla namnet imperfekt, som betyder oavslutad, så är jag böjd att hålla med om att det passar bättre. Så det är bara att lära om!

Ha nu en riktigt fin helg, för det ska jag ha! 

(Jag ska göra ett nördigt beredskapsdokument, jäj!)




  

9 kommentarer:

  1. Blir lite nyfiken på varför du lär dig tyska, har själv funderat på det ett tag. Var i Berlin för ett tag sedan, en del förstår man ju men inte tillräckligt. Beredskap har jag jag hållit på med i ganska många år och blev ofta mött av frågetecken när jag berättade om det. Blir lite fundersam när folk tycker att staten eller kommunen ska ta ansvar för beredskapen in på individnivå exempelvis vid krig eller katastrofer när det inte ens är säkert att det kommer att fungera beroende på
    vilka omständigheter som gäller. Klart att jag själv tar ett eget ansvar och tänker på hur jag skall kunna bidra i ett svårt läge, om möjligt. Ibland förstår man inte hur folk tänker./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh Berlin skulle jag gärna åka till. Har hört att det är en fin stad. Jag tar den här kursen för att få fullt CSN. Jag sökte franska i första hand, men kom inte in. Jag älskar språk och har varit nyfiken på tyska ett tag, så det blev mitt andra-val som jag kom in på.

      Håller med, jag tänker att man verkligen borde VILJA ha möjligheten att klara sig utan hjälp. Att slippa vara beroende av andra instanser, så långt det går. Men vi är olika och har olika syn på saker, så är det ju. :-)

      Radera
    2. Så fort någon inte beter sig nuförtiden så slätas det ofta över med att vi är olika, brukar svara att vara olik är inget att skylla på! Att t ex ansvar för sitt liv när man är vuxen borde vara en självklarhet. Sen kan man både behöva ta emot hjälp och ge hjälp men det är en annan sak./M

      Radera
    3. Ja, att konstatera att vi är olika är väl som att konstatera att det finns en utmaning. Dvs det säger inte så mycket mer än att en diagnos behöver ställas för att kunna sätta in rätt behandling och förhoppningsvis komma vidare. I generella drag...

      Radera
  2. Vad har de gjort med imperfekt??!?

    Men goda råd om att inte ha mat i reserven som man inte äter normalt. Jag tror rent vatten kan bli det största problemet för mig. Man tror ju att det ska gå att hita i naturen men det är ju långt från säkert.

    Själv kör jag någon gång varje år grundnivåerna i Duolingo så jag kan säga Wasser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bra om man kan få tag på vatten som inte är stillastående. Eller att man tar vatten en liten bit ut om det är en sjö. Det finns ju både filter och vattenreningstabletter också. Och kan du bara säga Wasser också, så har du nog ditt på det torra! ;-)

      Radera
    2. Inte säkert att man vill ha sitt på det torra när man letar vatten...

      Radera
  3. Jag roterar mitt dricksvatten varje månad (12 liter), däremot vattnet till rengöring och ev toa får stå i sina dunkar (40 liter) ett år i taget. Jag bor på 25 kvm men tycker ändå att jag har plats med beredskap, dock har jag två dunkar i badrummet som många säkert skulle anse vara ful inredning. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, låter som en bra plan! Du får lägga en träskiva med en duk över dunkarna, och så ett litet doftljus som pricken över i:et! ;-)

      Radera