måndag, mars 18, 2024

When in London!

På söndagsmorgonen vilade en sammanbiten tystnad över frukostbordet. Jag förstod inte först, men då det tredje enstaviga svaret på ett möjligt konversationslockbete levererades, trillade polletten ner. London! Vi hade ju bokat en resa till London kvällen innan. Det var inte tystnad som vilade över frukostbordet, det var ångest.

Medan jag i mina egna fantasier redan promenerar längs Londons gator, upplever dofterna av dyr parfym utanför Harrods, klappar lejonen på Trafalgar Square och planerar upp reskassan, ägnar sig min man åt en helt annan sorts fantasier. Som magsjuka dagen innan avresa, borttappade pass, felstavade namn på flygbiljetten, det bokade hotellet existerar inte och reskassan kommer inte räcka till mat sista dagen.

Kanske låter texten lite raljerande, men sanningen är att glädjen över resan inte är odelad. Vi är väldigt ovana vid utlandsresande och behovet är heller inte särskilt stort. Vi trivs bra i vår lilla del av världen. Anledningen till stundande London-resa är att vi har sparat länge för att kunna göra en större resa med barnen. Och detta tillför naturligtvis en gnutta extra oro. Det är inte bara vi två, vi har fyra unga vuxna med på resan också. 

När vi började spara till resan såg vi en all-inclusive framför oss, i ett soligt land i södra Europa. Ligga vid poolen och slappa. En resa av det slaget gjorde vi nämligen när barnen var betydligt yngre. På den tiden som barnen tyckte det var roligt att leka i poolen, snorkla i havet och äta sin egen vikt i glass. Men allt eftersom tiden har gått, har vi insett att intressena har skiftat karaktär. Vissa tycker att allt är pinsamt och kliché, vissa är rastlösa och ingen av dem kommer att vilja bada. Möjligtvis ligga i en solstol och scrolla på mobilen mellan måltiderna. 

Efter en hel del stötande och blötande bestämde vi oss istället för att ge barnen London! En stad vi dessutom besökt en gång tidigare, min man och jag, och tycker mycket om. Nu snackar vi alltså inte längre om en vecka i solen, utan tre dagar i potentiellt ösregn eller åtminstone gråväder. Men jag är säker på att det kommer att bli en resa som de kommer att minnas, förhoppningsvis med en hel del ljusglimtar.

Söndagsmorgonens allvar släppte lyckligtvis efter att vi pratat lite om det, släpat fram monstret i ljuset och exponerat dess mörka sidor. Det finns inga garantier för att allt kommer att avlöpa problemfritt och jag är den första att erkänna att det känns lite nervöst. Men det som känns läskigt är sådant vi inte kommer att kunna påverka. Speciellt inte flera månader innan.

Istället åker jag helikopter över London med Google Maps och memorerar restauranger och landmärken. Vi har unnat oss lyxen att bo centralt i närheten av Hyde Park och jag tänker börja resan med att skämma ut barnen med ett tal i Speakers Corner! 

Hear ye, hear ye!


 

22 kommentarer:

  1. Vilken slump! Vi har också pratat om att åka till London lite senare i år. Barnen verkar gilla idén även om sonen inte är så mycket för att traska omkring och titta på sevärdheter. Jag har varit där ett antal gånger och även tillsammans med min fru för knappt 30 år sedan. Vi får se om vi känner igen oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad lustigt, då kanske vi passerar varandra mellan dubbeldäckare och Black cabs. :-)

      Nä alltså sevärdheter i allmänhet, kanske inte går hem hos tonåringar. Men jag tänker att London har den fördelen att miljöerna flitigt förekommer i diverse filmer och serier. Bara att se en röd telefonkiosk eller Big Ben, borde ju ändå tilltala den mest truliga yngling...tycker man... Jag inser dock att vi måste göra en egen resa till dit utan barn, för att göra allt det där tråkiga. Som att gå på museum, åka ut på landet och titta på det brittiska landskapet eller förundras över arkitektur och byggnadskonst.

      Radera
  2. London är ett av mina favoritresemål, men det var ett tag sedan senast. Covid, hotellpriser, jag har ursäkter.

    Jag, eftersom jag är jag, letade mig in på Natural History Museum, British Museum, Imperial War Museum x 3 (det finns många av dem), Science Museum och V&A Museum. (Victoria & Albert Museum var mycket mer intressant än jag trott; det har sina fördelar att britterna plundrade halva världen på intressanta föremål och tog dem till London bara för mig)

    Natural History Museum är nog favoriten men det är så ofta långa köer för att komma in. British Museum är British Museum. Science Museum var en besvikelse. Kändes ~2016 dammigt och oälskat. Det hade potential så kanske är det bättre nu.

    Sedan finns det väl två stora konstmuseum också, som jag varit inne på men bara som hastigast.

    Sedan kan man åka dit för att äta brittisk snabbmat (och samtidigt öva sig i att förstå kassörske-engelska som inte påminner om något som man hör på BBC) eller för att handla på Oxford Street eller åka gigantiskt pariserhjul (ännu inte gjort det) eller uppleva ett av de äldsta och största tunnebanesystemen, eller för att vinka till kungen, eller för att ta en tur på Themsen, eller bara slappa.

    Borde antagligen besöka fler städer, men varje gång jag åker från London känner jag att jag inte hade tid eller energi att göra allt jag ville göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beroende på hur gamla och vilka smaker barnen har så tror jag Natural History Museum och vapen/krigsmuseumena skulle kunna funka, men det kanske kan bli svårt att hitta ett ställe där alla trivs. Intressen spretar så mycket medan man växer upp.

      Det finns också museum för människor som inte är som jag. :)

      Radera
    2. Wow, tack för alla tips! Vi har väl egentligen ringat in EN aktivitet och det är Madame Tussauds vaxkabinett. Jag har försäkrat mig om att det är turistriktigt svindyrt och gissar på långa köer där också.

      London har verkligen något för alla, men precis som du säger är det spretigt med intressena. Man kan ju dela upp sig också, men jag misstänker att tiden kommer att springa iväg och det är ju roligt om vi kan uppleva så mycket som möjligt tillsammans. Många av de museum du räknar upp har definitivt hamnat på en checklista, men kanske med en längre tidshorisont. :-)

      Överlag är det så mycket nya intryck, så jag tror att man kommer långt med bara puls och atmosfär. :-)

      Radera
    3. En av de mer udda sakerna jag gjort i London är London Dungeon. En turistupplevelse av det lite mer skräck-roande sorten. Kanske kan vara en bra gemensam upplevelse även för de som verkligen inte gillar det. :D

      Radera
  3. Åh, vad mysigt med London! Jag var där med min äldsta (då 18) i september. Vi var där torsdag-söndag. Åkte torsdag morgon och hem söndag kväll så vi utnyttjade tiden till max. Nu hade hon tyvärr en bruten tå så hon hoppade på kryckor = blev inte så mycket promenerande som det brukar bli men taxi är billigt och enkelt så det funkade ändå. Vi var på Towern, på musikal, på The London Dungeons, på de stora varuhusen, i några kyrkor, i några bokhandlar, åt några middagar i Chinatown och några i "vanliga" London, fikade mycket och hade det alldeles förträffligt bra i största allmänhet.

    Kul att ha hittat till din blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni hann verkligen med mycket, måste jag säga. Och dessutom ha det förträffligt bra (förutom den lilla tån då) och inte bara stressa runt för att hinna med så mycket som möjligt. Jag inbillar mig att det lätt blir just så annars. Vi åker också to-sö, men dessvärre åker vi hem tidigt på morgonen... :-(

      Vad roligt att du har hittat hit, tantaugusta! Så glad att ha dig här! :-)

      Radera
    2. Och du har ju också en blogg, vad spännande! Den ska jag spana in! :-)

      Radera
    3. Det där är en veckas turistande på bara tre dagar! Ni måste planerat bra.

      Radera
  4. London har jag varit till en enda gång. Det var i samband med en tjänsteresa till Luton för 25 år sedan. Företaget jag jobbade åt då hade ett humant arrangemang att kostnaden för biljetter, hotell osv kunde användas "fritt" för att ombokas och stanna över i en Metropol. Så en dyr resa tisdag-torsdag kunde förvandlas till en billigare resa tisdag-söndag och med en dags ATF eller semester bli en långhelg. Mellanskillnaden betalade tillkommande hotell. Väldigt bra arrangemang som gjorde att man kunde "se" lite mer än bara kontorslokaler.

    Det pågick en vinfestival (franska viner) med fri provsmakning, 30 grader varmt i London den helgen, tog båtturen på Themsen, dubbeldäckarbussens sightseeing genom några delar av London, streetperformance. I övrigt var det väl mest bara lite pubar och restaurangbesök. Inte så mycket museum.

    Det räckte för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blir alltid lite fult avundsjuk när jag hör om hur andra fått sådana tjänsteresor eller andra förmåner, som de kunnat nyttja till sin fördel. Jag tänker att om jag skulle få något liknande en dag, så skulle det vara med en extremt stram budget och ett sekundiöst planerat schema. Eller så räcker det med Teams nuförtiden...

      Det känns som att båt på Themsen är något att bocka av ändå. Det skulle kunna gå hem hos de flesta.

      De franska vinerna får väl vänta på en annan resa, misstänker jag. Men jag kan dregla lite vid tanken åtminstone.

      Radera
    2. Det var jag och en kvinnlig kollega som var iväg på den där tjänsteresan. Vi sprang på vinfestivalen...typ "Bourgogne som lanserade årets viner" eller vindrickning i största allmänhet i UK. Det dracks nog inte så mycket franskt vin i UK på den tiden. Det var ingenting fancy öht, enklare bordsviner från distriktet och lite tilltugg. Men det var kanonvarmt i London just då, tror det var i Maj, och vinet var kylt.

      Jag minns den där resan med glädje.

      Radera
  5. I London har jag bott kortare perioder, 3-4 månader på senare år. Pluggat som äldre och bott i familj. Vet inte vilka förslag ni har fått men räknar upp några, Museum Albert and Victoria och Tate Modern. Ta en tur med båt på Themsen. Marknader kanske kan vara intressant för både de yngre och äldre, Portobello Road Market, Camden Lock Market, Old Spitalfields Market är kul, för de yngre kanske mest den i Camden. Sherlock Holmes museum kanske också kan vara något, Albert and Victoria är fantastiskt./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Afternoon tea glömde jag, finns olika prisklasser och ställen.

      Radera
    2. Just det, Camden! Där var vi faktiskt förra gången och jag tänkte redan då att här skulle barnen varit med. Det kan nog hamna på en To-See-list. Jag har velat lite fram och tillbaka med Afternoon Tea, för det är bara ett barn som uppskattar te. Men man kan väl dricka något annat i värsta fall, det är ju så himla mycket gott på faten. Och hittar man ett något billigare ställe, så kan det nog vara värt det.

      Jag vill själv besöka alla museum du räknat upp, men inser att det får bli en under en ny resa längre fram. Vad härligt det låter att bo där i kortare perioder, det ska jag göra i nästa liv. :-)

      Radera
  6. Kul med London! Ett tips bara - iom att Storbritannien lämnat EU gäller inte längre maxtaxa för mobilsurf. Kan bli väldigt dyrt om man inte tänker sig för. Ett tips är att ladda ner en offlinekarta från Google Maps, så kan man ta sig fram i stan ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart! Det ska jag göra. Det är lätt att göra bort sig på sånt! :-)

      Radera
  7. Har varit i London med ett barn i taget. För som du säger så har de väldigt olika intressen. Den äldsta var en Harry Potterfantast så vi bemödade oss att boka en tur till muséet/filmstudion långt utanför stan en dag. Det blev lyckat, trots att vi var tvungna att lämna en viss tid för bussen tillbaka skulle gå (men vi slapp krångla oss till pendeltåget).

    I övrigt så har vi bokat 2-dagarsbiljett på hop-on-hop-offbussar. Fördelen är att det ingår en liten tur på Themsen, man ser mycket och har någon i hörlurarna som berättar. Nackdelen är att man passerar Picadilly femtioelva gånger.
    London Dungeon var vi på en gång . Tips är att läsa på om de lokala spökhistorierna, så man hänger med i läskigheterna :-) Men det var bra.

    Har hört att det går att ta en Tea i toppen av nån av skyskraporna vid Themsen. Billigare än Pariserhjulet och lika bra utsikt. Inte varit där själv.

    Även om dina barn är stora så måste ni gå till Hamley's leksaksaffär! Bara för att titta. Det är mycket demogrejor som är kul att se.

    Gå på Harrods och köp svindyra chokladdoppade jordgubbar som ni sen äter i Hyde Park när ni tittar på folklivet där.

    Ett av mina barn var väldigt anti innan vi åkte: "Jag hatar engelska, jag hatar storstäder och jag hatar att shoppa, varför ska vi dit?" följdes när vi var på plats av "vet du, jag gillar London. Hit vill jag åka igen".

    Men jag har fortfarande inte sett nån musikal i London. Få se om det blir nån gång.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Spargrisen!
      Kul tips! Speciellt med leksaksaffären. Inte ens jag är för gammal för leksaksaffärer! ;-)

      Och det låter väldigt bra med Tea i en skyskrapa, två flugor i en smäll. Hop-on-hop-off har vi också funderat på, men risken är det blir lite kaka på kaka, då vi ska köpa oysterkort för att ta oss runt. Men det är inte uteslutet! ;-)

      Kul att ditt barn kom till sina sinnen... Om jag känner min dotter rätt skulle hon inte banga för en weekend med bara mig i London. Bra och mysigt koncept!

      Radera
  8. Det finns också en trevlig och prisvärd afternoon tea på British museum

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh guld ju! Då kanske det blir två flugor i en smäll! Tack! :-)

      Radera