måndag, oktober 14, 2024

Min ambition

När jag började blogga var jag helt säker på att jag skulle tillägna många inlägg till mitt läsande, men så har det inte blivit. Inte ett enda inlägg tror jag att jag har skrivit om böcker. Så dåligt av mig.

Innan vi börjar prata böcker vill jag förtydliga att när jag säger läsa, menar jag egentligen lyssna. Det är den enda bok-konsumtionen jag ägnar mig åt, och nej det är inte riktigt samma sak. Jag skulle mer än gärna krypa upp i en fåtölj och känna boksidorna mot mina fingertoppar, men det är dessvärre inte där jag befinner mig i livet just nu. Ska jag ha tillträde till böckernas förtrollade värld får det bli genom ett par hörlurar. Ljudböcker har sina fördelar också. Att lyssna på en författare som själv läser in sin egen bok är en höjdare, ett bra exempel på det är "Au revoir, Agneta" av Emma Hamberg. Boken är härlig som den är, men man blir lite extra glad av inläsningen.

Just nu lyssnar jag på "Folk som sår i snö" av Tina Harnesk. Boken är helt fantastisk, men med Patricia Fjellgren som uppläsare smälter jag. Hennes dialekt är pricken över i:et i en handling som utspelar sig i våra norra delar av landet. 

Det finns också exempel på uppläsare som i det närmaste förstör en bok. Katarina Ewerlöf är en uppläsare som har en irriterande tendens att promenera mig på nerverna. Ja, jag inser att jag kanske trampar på ett stort antal tår nu, men det är så tydligt att hon tar sig själv på ett oerhört stort allvar. Har man arbetat på Dramaaaten ska det genomsyra allt som följer därefter, men jag betackar mig detta å det bestämda. Det är inte din bok, Katarina, så gör bara det du får betalt för och lämna lite tolkningsutrymme åt lyssnarna. Jag lyssnade nyligen på "Hjortronmyren" av Ulrika Lagerlöf, vilken lästes in av kära Katarina. Hon bemödade sig inte ens att ta reda på hur man uttalar finskklingande namn, nej det är under hennes värdighet att googla. Istället  h a r k l a r  hon ur sig namnen, så att jag vill slita ut hörlurarna ur öronen och kasta dem i soporna. Det är en skymf! Varför höjs inga röster över denna förolämpning?

Förlåt, nu ska jag lugna mig och Hjortronmyren är jättebra. Även om lyssningen kräver lite tillvänjning... och, jag tycker faktiskt att Katarina kan vara bra också. Som i "De fenomenala fruntimren på Grand Hotel" av Ruth Kvarnström-Jones. Hon kanske ska hålla sig till Stockholmsmiljöer. 

MEN Lo Kauppi, don't get me started där. Jag har aldrig hört en människa vara så rasande tvärilsk en hel bok igenom. Från pärm till pärm och det spelar ingen roll vad hon läser, det kan vara en kärleksförklaring eller lekande kattungar. Man väljer hellre rotfyllning eller att bita sig i kinden på samma ställe flera gånger än den där mentala misshandeln. 

Som ni märker lyssnar jag just nu på mycket skönlitteratur och det är precis vad min hjärna behöver. Den behöver få sväva bort och bara åka med på chartrade resor in i vackra bladvändarvärldar. Har ni hört talas om biblioterapi? Om böckers läkande kraft, den upptäcktes redan under andra världskriget då man märkte att skadade soldater som läste hade en högre grad av tillfrisknande. Jag tror att det ligger något i det, men att det är en fördel om rätt bok ordineras. Hänsyn bör alltså tas till både läsare och tillstånd.

Vad har ni läst det senaste som lämnade avtryck? Något av Han Kang, kangske? 

20 kommentarer:

  1. Hej! Ikigai är bland dom bästa böckerna jag läst. Den handlar om varför japanerna lever i över 100 år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Tack för tipset, den ska jag spana in! :-)

      Radera
    2. Den gillade jag med, toppenbra. Även The Blue zones, på samma tema.

      Radera
    3. Just det, de blå zonerna har man ju hört talas om. Bra tips!

      Radera
  2. Har läst 3 böcker de senaste 2 veckorna, när man slutar jobba blir det plötsligt så mycket ledig tid till förfogande. Men alltid en vanlig bok med pärmar och sidor av cellulosa. Aldrig någonsin ljudbok.

    Fast ingenting av ovanstående lämnade avtryck. Jag söker inte heller efter avtryck just denna period i livet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt det låter med cellulosa, böcker har en förmåga att göra så att jag känner mig rik.

      Nämen, lämnade ingen av böckerna dina några avtryck? Vi kanske menar olika saker. Jag tänker att en bra bok lämnar en känsla efter sig, förundran kanske, lugn, tillfredsställelse eller nyfikenhet. Eller ny kunskap. För egen del har de två senaste böckerna bidragit till en nyfikenhet på samisk kultur och jojkning.

      Radera
    2. Avtryck är nog lite mera substantiellt i min ordbok. En rak höger i plytet, typ. Bruten näsa. Det är ett avtryck det. ;)

      Radera
    3. Ah, så du rekommenderar kanske att läsa sig till sömns (ryggläge) med FASS eller lagboken?

      Radera
  3. Tack för lite tips på böcker!
    Lyssnar med mycket på ljudböcker och känner igen det där med uppläsare! Viktigt att det stämmer (för en själv) med vad boken handlar om. Och en del går tvärbort medans andra blir man överraskad av. Har i perioder endast lyssnat på samma uppläsare, oberoende av typ av litteratur, för att det varit så behaglig uppläsare :-)

    Just nu är det lättsamma feelgood romaner som man kan somna ifrån utan att missa särskilt mycket. Vet inte om de lämnar så mycket avtryck direkt...
    //Vera

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt enig! Sedan kan man ju ändra sig också... Jag hade väldigt svårt för Gunilla Leining i början, men sedan svängde jag helt och började älska hennes inläsningar. Nu går det lite längre mellan varven, men när jag hör henne igen är det nästan som att komma hem. :-)

      Tack för att du tog dig tid att lämna ett avtryck här, Vera! :-D

      Radera
  4. Det är synd när inläsaren tar bort en del av nöjet med boken, men så är det ibland. Jag har själv svårt för Will Wheaton som tyvärr är väldigt populär bland vissa författare.

    Senast, eller just nu, lyssnar jag på Stephen Fry som läser Arthur Conan Doyles samlade verk av Sherlock Holmes. Jag har bra erfarenhet av honom från andra böcker (memoarer och Harry Potter) men det här är mer mjä.

    Jag tror inte jag kommer läsa något av Han Kang efter det jag hört om hennes böcker. De verkar jobbiga. Jobbiga på ett bra sätt, men jag letar sällan efter jobbig skönlitteratur. Senaste nobelpristagaren som jag läste var nog Kazuo Ishiguro.

    Och som kanske framgår så är det mest en massa utländskt. Det har liksom blivit så och jag har någonstans insett att det ges ut fler böcker jag skulle vilja läsa än jag någonsin kommer ha tid med och jag är tillfreds med det. Tar ändå gärna emot förslag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lät ju annars som ett perfekt upplägg, med Sherlock och Stephen, synd att det bara blev mjä. :-)

      Jag har ett dåligt samvete och det är att jag nästan aldrig läst en nobelpristagare. Annie Ernaux lyssnade jag på en bok av. Jag tror att det kan hänga ihop med att jag tänker mig att de ska läsas, inte lyssnas på. Sedan tror jag också att det är det är ett snålt utbud på ljudbokssiterna.

      Om jag skulle läsa EN bok av Ishiguro, vilken ska jag ta då? Några av titlarna kände jag igen...

      Radera
    2. Jag har läst "The Remains of the Day" (Återstoden av dagen) men jag kommer mest ihåg det som en trevlig berättelse utan att något konkret fastnade. Blev tydligen en väldigt framgångsrik film också.

      Sedan är det "Never Let Me Go" (samma namn på svenska) som verkligen fastnat så det är den jag rekommenderar av de två böckerna. Har tänkt ta en titt på "Klara and the Sun" också någon gång. Då det tar honom 5-10 år att bli klar med en bok så behöver man inte stressa.

      Fast ska du bara läsa en enda bok av en nobelpristagare så säger jag Imre Kartesz "Mannen utan öde". Det är en kort bok som jag läste i pappersform. Förhoppningsvis har den en bra inläsare.

      Radera
    3. Stort tack, lägger till dem på min lista! :-D

      Radera
  5. Jag läste ju nyligen (LÄSTE alltså ;)) "de fenomenala fruntimren på Grand Hotel" och eftersom jag är svårt förtjust i Cadierbaren på Grand tvingade (inte svårt) jag sambon att dricka bubbel där med mig för ett par veckor sedan, medan jag noga gick igenom boken med honom och förklarade detaljer kopplat till mitt nya kunnande om Hotellet. Det var skoj, och jättedyrt :-D.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ska villigt erkänna att jag ivrigt spanande in både rumspris, meny och vinlista på Grand Hotel... Men konstaterade att det inte är för vanliga dödliga! Fast drömma går ju! :-D

      Kul för sambon att han både fick bränna pengar OCH lyssna på din recitation av boken när ni var där. ;-)

      Kram

      Radera
  6. Helge Skoog har en förmåga att läsa in alla olika karaktärer på olika sätt så att man verkligen VET vem som pratar i boken innan det sägs. Till exempel i böckerna om pensionärsligan av Catharina Ingelman- Sundberg, som i övrigt är en ganska lättsmält historia (vilket man kan behöva ibland). Har precis lyssnat på Jo Nesbös Doktor Proktor (ja, en barnbok) och samma där, han kan verkligen göra olika röster till de olika karaktärerna.

    Däremot så verkar folk ha svårt att läsa in non-fiction eller faktaböcker på ett vettigt sätt. Att hela tiden få flytet i texten avbruten av fraserna "början på citat" och "slut på citat" är ganska irriterande. (Tex i Så roligt ska vi inte ha det, om svenska alkoholmonopolets historia, som annars var ganska intressant).

    Folk som sår i snö började jag lyssna på, men fick inte ro till den. Kan bero på min egen sinnesstämning eller att jag hade mycket runt mig just då. Men den ligger kvar nerladdad och väntar.

    Gillade Stephen Frys Harry Potterinläsningar.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror faktaböcker helt enkelt är för svåra att beskriva i bara text. Det är inte bara fotnötter och citat, utan även bilder, diagram och tabeller, och dessutom är de inte skrivna för att läsas i en följd utan ibland vill man hoppa mellan stycken eller till en tabell eller bara höra en komplicerad del igen.

      Jag har försökt med någon som funkat bra och någon som funkat dåligt, men den som funkade bra hade tydligen fått modifieras (delar strykas) för att det skulle funka bra och det vill man ju inte.

      Radera
    2. Barnböcker är inte att förakta, senaste barn-/ ungdomsboken jag läste var "Tordyveln flyger i skymningen" för något halvår sedan. Jättemysigt!

      Ja, Helge Skoog är underbar!

      Har provat att lyssna på böcker som innehåller övningar, blir inte alls samma sak, hehe...

      Radera
    3. Ååh Tordyveln... Minns att min lärare läste den för oss nån gång i lågstadiet. Den var spännande men vi tyckte allihopa i klassen att den slutade konstigt. Eller, den slutade ju inte riktigt utan det blev fler frågetecken kvar.
      Visst har den gått som sommarföljetong på radio?
      Ska nog ladda ner den.

      Spargrisen

      Radera