lördag, januari 09, 2021

Sparkonto vs Sagax D?

Jag är ingen anhängare av Placeras forum, men ibland glider blicken över den lilla rutan när jag är inne och kikar på någon specifik aktie. Igår var jag inne på Sagax D, som är ett litet innehav i min portfölj. Jag märkte att min blick drogs som en magnet mot ett påstående i forumsrutan, jag minns inte ordagrant hur det lydde men ungefär något i stil med; "Jag har alla likvida medel i Sagax D".

Som den ängsliga småsparare jag är, tokdissade jag uttalandet och placerade upphovsmannen snabbt i facket för galningar. Det är ju bland det första man får inpräntat i skallen när man börjar hänga på börsen, att aldrig investera om du räknar med att vilja använda pengarna inom en 5-årsperiod. 

Fast sedan började nästa tankevarv. Sagax D är ingen vanlig högriskaktie. Inte bara är den väldigt stabil, den delar dessutom ut en hyfsad direktavkastning. Vilket betyder att om du har pengar där är risken relativt liten att du förlorar dem på en kursnedgång, och om den skulle dippa något så kan det kompenseras genom den DA du får.

Om vi för skoj skull förutsätter att kursen förblir oförändrad, innebär det att du istället för en sparränta på 0.70%, som ju är en ganska representativ siffra för ett valfritt sparkonto utan bindningstid, får en sparränta på 6,40%. Plötsligt låter det inte så galet längre.

Nu kommer konsekvenstankevarvet. Fast då får du ju en skev portföljbild, vill du stå för den positionen? Å andra sidan tror du uppenbarligen tillräckligt mycket på aktien för att våga pytsa in medel som annars bara tar upp plats. Sedan har vi courtaget vid alla köp och sälj, så den uppskattade sparräntan blir naturligtvis lägre än just 6,40%.

Det går uppenbarligen att vända på ett mynt hur många gånger som helst. För mig var idén intressant, speciellt eftersom jag redan har valt att ha aktien i min portfölj. Men vilka andra aspekter finns det att ta hänsyn till? Skulle ni kunna tänka er denna form av "sparkonto", är det kanske till och med ett vanligt förekommande fenomen eller är det ren galenskap?

Trevlig helg!

14 kommentarer:

  1. Jag skulle aldrig betrakta ett enskilt innehav som ett alternativ till Sparkonto. Bolagsrisken går inte att bortse ifrån.

    Men som ett viktat delinnehav funkar Sagax D för mig. Därför köpte jag i SAGA D denna vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, ett enskilt innehav är riskabelt helt klart.

      Däremot känns inte steget särskilt stort om man, som vi båda, redan har ett innehav att trycka in lite extra med vetskapen att det är okej att plocka ut vid behov...fast jag tror inte att jag är där riktigt än. :-)

      Radera
  2. Hej Fumlan!
    Det är definitivt en intressant tanke.
    Pengar jag absolut inte vill ska minska skulle jag inte sätta i preffar/D-aktier istället för sparkonto. Men pengar jag skulle kunna se minska lite är jag beredd att investera i just detta.

    Jag har ju faktiskt gjort det nu också. De pengar jag tidigare amorterade, 5 000kr i månaden. Här har jag (Corona)pausat min amortering och pyttsar in pengarna i en massa olika preffar och D-aktier. Jag skulle inte våga lägga det i enbart en aktie.
    Just nu är det 40 000kr med en DA på ca 6%. Även med courtagekostnad och skatt så ger det just nu betydligt bättre avkastning än att amortera bolånet.

    Det gäller bara att ha koll på att det ligger mycket större risk i detta än ett sparkonto så var beredd på att det kan minska i värde också.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej PB?
      Vad roligt att läsa du tillämpar en variant av detta. Bra tänkt också med att du stoppar in pengarna i flera olika.

      Man brukar ju säga att man ska diversifiera portföljen med olika branscher, om man bortser från dessa "likvider" har du en exponering mot fastigheter utöver det då? För jag antar att du inte "räknar med" dem som en viktning i sig eftersom du kan få för dig att plocka ut dem? (för visst är det i princip bara fastigheter som har pref och D?)

      Radera
    2. Jag skulle säga att jag har ganska lite viktning i min "riktiga" portfölj mot just fastigheter så just nu är jag inte orolig för det.

      På preffsidan har du Volati, Sdiptech, Footway och Eniro som inte är fastighetsbolag. Volati skulle jag kunna tänka mig att ha en större del i. Gillar även Sdiptech. Footway handlas ganska mycket över inlösenkurs så där köper jag inget. Eniro vågar jag mig knapp på men den finns i portföljen.

      Annars är det bara fastighetsbolag.

      Eftersom jag inser att det kan var riskfullt att ligga så högt viktad i fastghetsbranschen så fuskar jag lite med två ETF'er från EXACT, de delar ju ändå ut två gånger på år. Det är EXACT Sverige och EXACT Norden Högutdelande. Dessa två ska ligga i toppen på innehavslistan.

      Har dessutom två fonder som jag slänger in pengar i när det bara är någon slatt kvar att investera. Det är Avanza World Tech by TIN och Avanza Småbolag by Skoglund. Med dessa fyra innehav får jag dessutom möjlighet att låna lite pengar till 0% ränta.

      Mvh PB?

      Radera
    3. Tack för ett uttömmande svar, nu har jag verkligen fått något att tänka på! :-)

      Radera
  3. Tycker också att den här typen av tankar och "tankeexperiment". Det är bra att utmana hjärnan lite, man lär sig saker på så sätt!

    Jag har inga preffar, men jag är sugen på att skaffa det som komplement till övriga portföljen. Jag har ju Sdibtech som "vanlig" aktie och skulle gärna haft reffen där, men den handlas så långt över inlösen nu att jag tvekar.

    Hoppas du haft en bra helg!

    Kram Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Det gäller bara att veta vilka frågor man ska ställa, och det händer ju typ...aldrig annars!

      Det känns som att det är en vetenskap för sig, det där med preffar. Jag får ta tag i det här känner jag för det är kanske inte så dumt, bara man fattar vad det handlar om.

      Kram Fumlan

      Radera
  4. Hej!

    Jag gillar den tanken :) Är det verkligen pengar som måste finnas tillgängliga vid en given tidpunkt i "närtid" skulle jag inte ha dem någonstans på börsen. Men rent generellt ha lite av bufferten i lite preffar/D-aktier (t ex så som PappaBetalar? beskriver om amorteringsportföljen) gillar jag :)

    Trevlig kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag gillar nog också tanken, jag får sätta mig in i vad det innebär att äga dem bara. Det här med inlösen och emissioner var nytt för mig...säger jag nu, långt efter mitt första köp av Sagax D. ;-)

      God måndagmorgon!

      Radera
  5. Det beror ju på vad man menar med buffert hur stor risk man vill ta med den. Men vill man ha tillgång till pengarna relativt snabbt skulle jag inte placera pengarna i D-aktier eller preferensaktier. Dessa gick ju ner en hel del i det allmänna börsfallet i mars förra året. Numera har jag inte ens buffertpengar i högräntefonder, vis av vad som hände Spiltan högräntefond som föll mer än jag hade räknat med och där man inte ens kunde göra uttag under en period förra året. D-aktier och preferensaktiet har jag enbart för att få kassaflöde genom utdelningar och blandar inte ihop det med buffert. Däremot är allt på mitt sparkonto inte buffert utan kan även användas som krigskassa när köplägen uppstår. Jag försöker köra JL Collins strategi, även om jag inte har så mycket indexfonder som han förordar.
    Men helt klart intressanta tankar i ditt inlägg och alla kommentarer :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får väldigt mycket intressanta inputs här! Lite lurigt om pengarna kan låsas sådär som det gjorde i Spiltan, då hade jag fått lite hjärtklappning tror jag. :-)

      Radera
  6. Du skulle egentligen göra ett litet experiment och själv räkna på det.Då får du en hygglig uppfattning om risk.Men som Nothenlight skrev, om du bara har ett innehav är det kanske för stor risk men äger du flera minskar bolagsrisken.
    Ok, ditt räkneexempel går ut på att undersöka hur mycket du kan vinna/förlora. säg att du köper Sagax för 10 000:- + courtage. Det är din investering. Du kommer att få utdelning 4 ggr/år. Vi säger att du tänkt äga sagax under 5 år (eller valfri tid) under den tiden vet du exakt hur mycket du kommer att få i utdelning. Det du ska räkna på är om aktiepriset sjunker 1,2,3 eller 5 kr (också valfritt) mot vad du betalade när du köpte dem. På så vis kan man få fram lite siffror och du kan ju göra det omvända om priset stigen med 1 eller 2 kronor. Preffliknande aktier tenderar att vara rätt stabila och sjunker sällan stort i pris men å andra sidan stiger de heller inte mycket.
    så säg att du äger dem i 5 år, får en viss utdelning men aktiepriset har sjunkit 2 kronor när du tänker sälja dem. Troligen har du ändå fått så pass mycket i utdelning den tid du ägt dem så du går ändå med vinst. Men i utbildningssyfte är det en bra övning att testa.

    Mvh // PP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, mycket bra tips. Så ska man väl egentligen göra med alla idéer som kan innebära risk av något slag, torrköra dem först. Dessvärre är jag lite för spontan för mitt eget bästa, så att lufta mina tankar här med er var verkligen ett bra steg i rätt riktning. Tack för din kommentar!

      Mvh Fumlan

      Radera