fredag, januari 01, 2021

Häng själv!

När umgicks du med dig själv sist? Alltså inte bara tog en promenad med en ljudbok i öronen, utan verkligen tog dig tid att lyssna till dina egna tankar?

Jag har blivit väldigt dålig på att göra det. I min iver att lära mig nya saker och söka efter andra infallsvinklar på livet, har jag glömt bort att ta in mina egna reflektioner. Jag har av misstag blandat ihop företeelserna att få vara ensam och göra vad jag vill med att få vara ensam och umgås med mig själv. Jag har tänkt att det är ungefär samma sak, men så för ett tag sedan insåg jag att trots all tid jag fått lov att spendera i min ensamhet kände jag att jag aldrig hade tid att tänka. Jag kände mig frustrerad och nästan lite vilsen.

Det var då det slog mig, oavsett om jag var ensam eller inte så fyllde jag min tillvaro med intryck, ofta i form av ljudböcker eller social media. Jag gav inte mina egna tankar utrymme. Problemet låg inte i att jag fick för lite tid för mig själv, det låg i att jag trots allt fick en hel del tid men förvaltade den fel. Hur ska jag då kunna utvecklas? Hur ska jag kunna hinna bearbeta allt jag försöker trycka in i min hjärna om jag inte ger mig själv chansen att processa det?

Jag brukade trycka igång ljudboken så fort jag fick en stund över och missförstå mig inte, det var för att jag verkligen älskade att lyssna på mina böcker, men nu insåg jag att en viss måttfullhet kanske är att föredra. Likt vilken annan avvänjning som helst började jag därför lite försiktigt att ersätta ljudbokstiden med tystnad och jag tänkte att morgonen egentligen borde vara en bra tid för just detta. Jag ska erkänna att jag i början tyckte att det kändes lite tråkigt att inte få fortsätta lyssna där jag slutat kvällen innan, men snart insåg jag att tankarna började komma igång av sig själva och att jag hade utbyte av mitt eget sällskap.

Jag får många insikter och "Aha-upplevelser" av att lyssna på ljudböcker, men de styrs ofta av det jag lyssnar på för stunden. I en skog där allt som hörs är fågelkvitter och ljudet av mina egna steg, vandrar tankarna lika fritt som jag. De finaste ställena hittar man oftast när man viker av från stigen och vågar utforska ny mark. 


Ser ni alla tankar som virvlar runt här?


Trevlig helg!


11 kommentarer:

 1. Väldigt intressant och tänkvärt inlägg! Jag har nog varit ganska dålig på att umgås med mig själv utan har ofta också poddar eller andra saker nära till hands. Jag springer numera dock alltid utan lyssna på musik eller poddar, så det går åt rätt håll iaf :)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! :-)
   Jag kan tänka mig att det beror ganska mycket på var i livet man befinner sig också, hur stort behovet är. Men ibland är det nog ett nyttigt möte för oss alla.

   Trevlig helg!

   Radera
 2. Hej Fumlan!
  Hmmm, känner igen mig. Jag har nog alltid något igång när jag är själv. Ska fundera lite på om jag vågar "hänga helt själv".

  Bra tankar, tack för det!

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB?
   Jag tänker att det är vanligt i vissa perioder att man bara kör på, typ småbarnsåren. Plötsligt har det gått ett antal år och vi tror kanske att vi ska vara samma person som innan, men oftast har vi nog växt åt något håll.

   Tack för din kommentar!
   Mvh Fumlan

   Radera
 3. Jag är bitvis ganska bra på att hänga själv! Jag gillar att ibland lufsa i skogen utan podd/musik, och även ibland när jag är hemma kan jag faktiskt låta mig själv "bara vara" och reflektera över livet. Men nog måste man påminna sig ibland!

  Bra inlägg!

  Kram Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :-)
   Låter väldigt sunt, ditt upplägg!

   Jag tycker att tystnaden kan vara avkopplande, men risken är man stämplas som en torris eller tråkmåns om inte radion står på i bakgrunden. Nästan som att man måste förklara sig, typ "Jag äääälskar musik, jag bara glömde sätta på radion!" :-)

   Kram

   Radera
  2. Ja, det tog ett bra tag innan min sambo förstod att jag föredrog tystnad framför musik hemma (ibland, om jag vill "få feeling" så vill jag ha musik!). Men då står jag för att jag är en torris!

   :-)

   Radera
  3. Hahaha, jag kan bli galen på min man ibland när vi sitter i soffan med varsin dator, då sätter han ofta på tv:n och det är helt okej. Men inte att han en liten stund senare går därifrån utan att stänga av... :-)

   Radera
  4. Min sambo gör samma, fast med musik! Sätter på och går hemifrån utan att stänga av...! :-)

   Radera
 4. Har 5 min med mig själv innan jag somnar, tänker alltid på aktier, fördelning av portföljen, om jag gör rätt, vad jag gör rätt och hur jag kan förbättra det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, hoppas att du varje kväll kommer fram till att du gör rätt så att du inte får mardrömmar! ;-)

   Radera