onsdag, februari 17, 2021

Portföljstädning

Jag har länge tänkt att jag borde ha en bättre struktur på min portfölj hos Avanza. Ändå sedan jag köpte min första aktie, har jag bara tryckt allt på samma ställe. Ja med undantag för utländska aktier då, som åkt in på min kapitalförsäkring på grund av källskatten.

Jag gillar ordning och reda egentligen, men jag har inte kommit mig för att ta tag i portföljen eftersom jag inte har haft någon klar strategi. Då är det faktiskt inte helt lätt att veta vilken ordning man vill ha på grejerna. Jag har fortfarande ingen jättegenomtänkt strategi, förutom att jag är huvudsakligen långsiktig i mina innehav.

Det finns många sätt att dela upp sin portfölj på. Ett konto för investmentbolag. Ett konto för högutdelare. Ett konto för tillväxt. Ett konto för alla bolag som börjar på S (förvånansvärt många gör det av någon anledning). Ett konto för ett specifikt mål...osv osv i evighet, Amen.

Som en start på detta projekt, tänkte jag skilja aktier och fonder åt. Ja precis, även fonderna åkte in på samma ISK som aktierna. En sådan slarva! Men det har faktiskt börjat störa mig lite, sent omsider. Det åtgärdas nu. Jag ska ha ett rent aktiekonto och ett rent fondkonto hos Avanza. Om jag börjar så, kanske nästa störmoment dyker upp automatiskt. 

Har ni någon smart förvaring i er portfölj? Eller huller om buller som i min?

28 kommentarer:

  1. Jag har bara fonder och sparar en del i svenska fonder, en del i tillväxtmarknader och en del i globalfonder varje månad. I varje grupp har jag fem olika fonder med olika inriktning för att sprida riskerna ytterligare. För skojs skull har jag delat upp dem i tre olika ISKer så kan jag se hur varje region utvecklats i förhållande till varandra. Senaste åren gick först Globalfonderna bäst, sedan med kronförstärkningen tog Sverige över för att nu senaste månaderna vara Tillväxtmarknaderna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter vettigt! Jämförelseaspekten tillför en liten extra krydda, kan jag tänka mig. Alltid kul att jämföra! :-)

      Tack för din kommentar!

      Radera
  2. Jag har strukturerat som du utifrån källskatt (ISK/KF) men också utifrån strategi (utdelning, två sorters tillväxt) och belåningsregler. Beroende på hur en använder belåning kan det motivera aktier och fonder på samma konto, kan jag tycka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Belåning har jag ännu inte använt mig av, men bra info om/ när det blir aktuellt att ta investering till nästa nivå.

      Tack för din input!

      Radera
  3. Har också delat upp det.

    1 A-F för Spiltan Investmentbolag
    3 st ISK. Ett för fonder, ett för långsiktigt och ett för lek.
    2 st KF. Ett för alla mina utländska innehav och ett för min bolåneportfölj.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns som en väl genomtänkt uppdelning!
      Hur kommer det sig att du har Spiltan på AF?

      Radera
    2. Den går inte att äga på ett ISK eller ett KF. Annars hade jag haft den på mitt ISK.

      Mvh PB?

      Radera
    3. Spiltan Investmentbolag går inte att äga på ISK eller KF ?

      Radera
    4. Aktiefonden som heter Spiltan Aktiefond Investmentbolag ?

      Radera
    5. Nej, jag skriver Spiltan Invesmentbolag. Det är ett investmentbolag. Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en aktiefond som drivs av Spiltan Fonder. Spiltan Fonder ägs i sin tur av investmentbolaget Spiltan.

      Mvh PB?

      Radera
    6. Haha, Spiltan gör det inte lätt för oss med alla sina snarlika namn. Tack för info! :-)

      Radera
    7. OK, tack. Visste inte ens att man kan handla med investmentbolaget Spiltan.

      Radera
    8. Det kan man. Det sker via Pepins "Alternativa listan". Handel sker en kortare period varje månad.

      Radera
  4. Jag använder mig bara av ett ISK-konto på Avanza, med både fonder och aktier. Tycker det är lättast. Sedan har jag ett ISK hos SAVR också. Jag blir med förrvirrad av "olika portföljer", jag vill ju bara ha totalsumman hela tiden så jag kan se hur långt jag har kvar till FIRE :-)

    Jag är en enkel kvinna jag ;)

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går inte att komma ifrån att man vill ha en smidig överblick, jag är helt med dig där! :-)

      Saken är att jag ändå är så spretig, med tillgångar på Avanza, Savr, Nordnet och Swedbank, att jag fått göra en sammanställning i Excel. Jag får ha min go-to där och se till att ha den uppdaterad. Jag har också upptäckt att det är ganska roligt att summera varje månad, eftersom det växer. Det blir en slags FIRE-affirmation nästan. :-)

      Kram Fumlan

      Radera
  5. Jag har superrörigt, med flera ISK och KF på fyra olika banker. Att jag har olika banker har din förklaring, men sen har jag lite kaos med utdelningsaktier, tillväxt, fonder, krypto, trading och belåning mitt i allt. Så jag får ha ett Excelblad som jag fyller i med jämna mellanrum för att veta hur mycket jag har :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att höra att jag inte är ensam! :-)

      Radera
  6. Rörigt värre här också. Men kul att föra in i excelarket för avstämning :)

    SvaraRadera
  7. Fonder, aktier och även utländska aktier på ett och samma ISK. Förstår inte alls behovet av att dela upp på fler konton. Tvärtom är det väldigt överskådligt och framför allt smidigt. Tänk om du säljer en aktie och vill köpa en fond- då krävs ett extra moment med att flytta pengar också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smidigt och överskådligt är inte att förakta, det håller jag med om! På Avanza är det däremot lätt att välja vilka konton man vill ha översikt på, ett eller alla.

      Radera
  8. Hej!

    Som utgångspunkt har jag ett ISK för svenska aktier, ett ISK för fonderna, ett ISK för mitt projekt Gratisportföljen och en KF för utländska aktier. Jag gillar också att strukturera upp det men nackdelen om man har för många konton tycker jag är att de lätt blir ofta att det "bara" finns småslattar avseende likvider om jag vill handla något :)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det låter som ett bra upplägg, lite åt det håll jag strävar. Det behöver ju inte vara svårare än så. Jag handlar ändå bara med småslattar i sammanhanget, hehe. Men bra poäng för framtiden.

      Trevlig helg!

      Radera
  9. 3 KF.

    Northernlights Globalfond
    1. Individuella utdelande innehav
    2. Fonder ETF

    Det kapital jag ska använda år 1 av FIRE
    3. FIRE Year One

    SvaraRadera
    Svar
    1. FIRE Year One - Har du någon specifik strategi för den KF:n?

      Radera
    2. Hur menar du ? Vad det ska användas till ?

      När jag checkar ut så ska det kapitalet användas till att bekosta det första året vid sidlinjen. Samtidigt ackumuleras utdelningarna i KF nr 1 (utdelningsaktier) till år 2. Osv osv...

      Placeringsstrategin är däremot livsfarlig med 5 fonder inom mkt growth som kan flaxa omkring hursomhelst.

      I den positiva vågskålen så finns nu kapital till typ 2,3 år av vardagsekonomi i denna KF.

      Radera
    3. Aha, det var ett intressant system.

      Placeringsstrategin kallar du livsfarlig, men trösta dig med att ingen minns en fegis! ;-)

      Radera