lördag, februari 06, 2021

Det magiska i månadssparande

Här kommer en bekännelse. Jag har haft ett litet sorgebarn i min portfölj, nämligen Swedbank Robur Östeuropafond. Jag köpte in mig ett tag innan Corona slog till, kurvan pekade spikrakt upp och fortsatte så fram till att kraschen var ett faktum. Jag valde att kickstarta mitt sparande i fonden med en större insättning, för att sedan månadsspara kontinuerligt varje månad. Jag hade alltså gått in i fonden på en relativt hög nivå med ett högre belopp. Det kändes då som en trygg investering, och hade det inte varit för pandemin skulle nog allt gått vägen.

Raset blev omfattande för min del. Jag försökte ta det med ro och tänkte att fonden skulle hänga med när börsen vänder upp igen. Den började hämta sig en aning, men trycktes sedan åter tillbaka. Väldigt tröttsamt! Ett tag övervägde jag till och med att stoppa mitt månadssparande och avsluta mitt engagemang i fonden. Men det hade jag förlorat mycket på, så jag fortsatte envist att köpa varje månad.Mina regelbundna köp på dessa låga nivåer lönade sig slutligen, och den svaga uppgång vi nu ser här på grafen innebär att jag idag "bara" är 3% back. Det här är nog den fond som jag är minst gift med i min fondpark, jag har till och med försökt förtränga att jag har den. När den börjat betalat tillbaka på sin skuld kommer jag nog att fundera över alternativ. 

En vassare investerare hade kanske sålt vid första uppgången, för att låta kapitalet arbeta på mer lönsamma plattformar, såsom...ja, vad som helst utom just den här fonden. På det sättet hade man kunnat ta igen en del av tappet lite snabbare. Risken med att göra så är att man aldrig vet vad som väntar bakom nästa krök. Hade kurvan fortsatt upp istället så hade det varit ett mindre lyckat beslut. 

Det här väljer jag att se som lärpengar.

Trevlig helg!
 

6 kommentarer:

 1. Ja, det blir väl inte alltid som man tänkt sig, men precis som du säger så lär man sig längs vägen! Och du, tänk om det faktiskt vänder ovh du genom ditt månadssparande har lyckats köpa fondandelar jättebilligt? Den som lever får se...:-)

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja det är väl det jag i min enfald hoppas på! ;-)

   Kram!

   Radera
 2. Hej!

  Det är riktigt bra med månadssparande tycker jag, det är det som jag föredrar allra mest :)

  Ha en superbra måndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både smidigt och smart! :-)

   Trevlig kväll!

   Radera
 3. Jag väljer oxå att gå in med kapital successivt. Fast veckovis. I teorin, och även vad jag kan utläsa i praktiken, skulle det dock vara bättre för mig att alltid ligga inne med nästan allt kapital. Långsiktigt alltså, kortsiktigt kn det slå hur som helst.

  Men det känns just nu läbbigt att ligga fullinvesterad. Kanske alltid läbbigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Veckovis - än bättre!

   Det heter väl så, att det lönar sig i längden att vara fullinvesterad. I mitt fall, som inte har för avsikt att röra pengarna på länge, borde det således vara en god idé...men ja, det bjuder ju på lite extra spänning också.

   Radera