lördag, februari 13, 2021

Att hålla motivationen uppe

Ibland när jag känner att jag bara står och stampar på samma ställe och inte kommer någon vart med mitt framtidssparande, gillar jag att googla på:
 • "Hur mycket har medelsvensken på banken?"
 • "Hur mycket månadssparar medelsvensken?"
 • "Hur många skulle klara av en oförutsedd utgift på 10.000kr?"

Ja, ni fattar! För vad känns bättre när man själv känner sig lite misslyckad, än att läsa och förfasas över andra människors mindre lyckade beslut? Det är inget jag är stolt över, men det är banne mig effektivt och jag tänker att man kan vända det till något positivt.

Om jag byter ut "medelsvensken" mot Fumlan och ställer samma frågor till mig själv, så inser jag att jag ändå har kommit en bit på väg. Jag blir dessutom än mer taggad på att leta upp områden med förbättringspotential i min ekonomi.

Ett annat knep man kan ta till är att lista de punkter, på vilka man redan har gjort förbättringar. Kanske också lägga till hur mycket pengar varje punkt genererar:
 • Matlåda till jobbet - 1500 kr/ mån
 • Bytt elleverantör - 60 kr/ mån
 • Bytt mobilabonnemang - 40 kr/ mån
 • Sagt upp tidningsprenumeration - 100 kr/ mån

Det här är bara löst tagna exempel, men räknar man ihop summan blir det 1700 kr/ mån. Pengar som ska direkt in på sparkontot varje månad, om det inte redan är åtgärdat. Har man gjort allt detta finns det all anledning att känna sig nöjd med sig själv.

Något som jag har börjat med på senare tid är att dokumentera vissa delar av min ekonomi i Excel-ark. Till exempel har jag börjat med en månadsuppdatering av min framtidsportfölj, där ser jag svart på vitt vad mitt sparande resulterar i. Det ger också en triggande effekt, eftersom jag ser att summan växer för varje månad.


Framtidsportföljen?


Vad gör ni för att hålla motivationen på topp?


9 kommentarer:

 1. Haha, bra tips!
  Jag tror för min del det är bra att släppa aktiviteten ett tag och göra andra saker jag tycker om, inte hålla på och räkna på massa scenarion hela tiden :p
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra plan, Arbetsplanen! :-)
   Risken med att logga in ofta och se en tråkig utveckling, är att man agerar överilat och gör dåliga affärer! Med tiden brukar det ju ordna upp sig!

   Radera
 2. För mig rullar det bara på som det alltid gjort. Har aldrig genomfört saker medvetet med avsikt att spara mer pengar på kontot/in på börsen. Är helt enkelt en jävligt tråkig människa som aldrig brytt mig om att glänsa utåt, trista och billiga intressen som att låna böcker på biblioteket (billigt), laga all min mat själv alltid (billigt), tränar på gym (300 SEK i månaden), lagar saker istället för att köpa nytt, bygger själv det som ska byggas etc.

  Vet inte varför jag blev sådan. Skit samma, det blev som det blev.

  Mitt problem är snarare att motivera mig till "ökad konsumtion". Annars kommer jag dö som en mycket rik man, och det är ju korkat ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon måste ju vara det också, annars får ju alla självutnämnda "kul kille" och "goa gubbar" alldeles för mycket konkurrens. ;-)

   Antar att jag som vill uppnå ett mål med mitt sparande, blir mer otålig när mina innehav presterar sämre än index. Det faktum att jag dessutom kom på att jag kunde spara och investera relativt sent i livet, späder nog ytterligare på min otålighet.

   Radera
  2. Nu vet jag ju inte hur gammal (ung) frk Fumla är.

   Själv är jag mitt emellan 50/60 och började hårdinvestera...med diverse tillfälliga avbrott...för 7 år sedan. Några tidiga korta lyckosamma sejourer mitten 90-talet oxå.

   Min strategi blev klar typ i förrgår :) En strategi som jag dessutom är öppen för att den kan förändras fortfarande.

   Naturligtvis, eftersom jag då är den där sparsamma tråkmånsen, så fanns det ett kapital att börja rulla Snöboll med.

   Ibland kan det svåra vara att börja. Men har man väl gjort det finns tyvärr inte mycket annat att göra än att beväpna sig med tålamod.

   Radera
 3. Jag kan göra precis som du ibland :-). Alla sätt är tillåtna i jakten på motivation ;-)

  SvaraRadera
 4. Visst är excel underbart !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så grymt! Massa tomma rutor att fylla med drömmar! :-D

   Radera