måndag, augusti 21, 2023

En annan slags fond

Hörrni, det har blivit dags för ännu ett inlägg. Jovisst, för ibland tar jag ett steg utanför min comfort zone och blir den människan jag egentligen vill vara. Om jag bara ids. Jag tror att jag har nämnt att jag gjorde rabarbersaft för ett tag sedan? Nu har jag även skördat svarta vinbär och det var på gärsgårn, för de var nästan övermogna och därmed också lättmosade. När jag väl stod där med mina vinbär och började googla efter recept, insåg jag hur mycket socker det ska vara i allt. Men så hittade jag tips på hur man kan råmixa dem. Alltså ingen kokning och bara 300 g socker på 1 kg vinbär. Supersmidigt och det blev jättegott. Perfekt att blanda i yoghurten på morgonen och få en vitaminkick på köpet... 

Men det slutar inte där. För några dagar sedan köpte vi färska räkor och glufsade i oss. Det var verkligen längesedan vi gjorde det sist. För sedan dess har vi fått kompostpåse i avfallssorteringen i kommunen. Och naturligtvis hade de precis tömt vår tunna, så det skulle dröja två veckor innan nästa tömning. Vi har väl alla råkat gå förbi en soptunna med misstänkta räkrester som stått och gottat till sig i augustisolen? Man vill inte vara den grannen. Inte i två veckor. Så vad göra? Jag slängde in dem i en påse i frysen och där hade de för all del kunnat ligga tills nästa soptömning. Men nu fick jag för mig att prova att göra fond och igår gjorde jag slag i saken. Alltså jäklar vad det luktade i huset. Och jag vet inte hur jag bar mig åt, men mina fingrar luktar fortfarande inbillar jag mig. Jag reducerade den kraftigt, så att det skulle bli så lite fond att hantera som möjligt. Sedan frös jag in den i iskuber. Nu ska jag flytta över kuberna till en tät burk, och fundera över när jag kan få användning för fonden.

Som grädde på moset kan jag också berätta att vi igår gick ut på en powerwalk.... en planerad powerwalk, som blev en svamppromenad. För när vi kommit ungefär halva rundan får jag syn på ett gult hav mellan granarna. Okej, liten överdrift. Men det var många små gula fält. Så! Lyckligtvis hade vi varsin 1 liters plastpåse med oss. Som regnskydd för mobilerna. Men det var uppehåll, så nu fick de göra lite nytta på annat sätt. Så två liter kantareller fick vi med oss hem, som nu är förvällda och gör räkfonden och rabarbersaften sällskap i frysen.

Det var lite om mina kulinariska äventyr den sista tiden. Det är verkligen roligt att ta hand om det som trädgården och naturen ger, men det är mycket jobb. 


Glad Höst

önskar Dahlia

och Höstanemon!

 

4 kommentarer:

  1. Heja vad bra du är! Själv försöker jag hitta orken att göra äppelmos på några äpplen jag fått. Det kanske blir av. Snart... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den där orken! Varför kan man inte bara plocka fram den när den behövs? ;-)

      Äpplen ja, där sa du nåt. Vi har två små träd, mos kanske är en bra idé. Än så länge sträcker sig tillvaratagandet till 3 st pajer, så himla gott. Kul att höra av dig, hoppas att allt är bra! <3

      Radera
  2. Fasen, jag hittar typ aldrig gula kantareller! Jag och dottern var ute flera timmar i förra veckan, och vi kom hem med nån näve...Trattisar däremot, kan vi bada i på landet :-).

    Duktig husfru är du allt ;)

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, I know! :-P

      Jag hittar aldrig när jag letar, men när jag inte har något att lägga dem i... Fast den här gången lurade vi dem. ;-)

      Har ett recept på en jättegod trattkantarellsoppa, så det är inte dumt det heller.

      Kram Fumlan!

      Radera