söndag, mars 07, 2021

Att nå fram

Jag brukar, kanske lite naivt, tänka att man kommer långt med sunt förnuft. Men det är lätt att glömma att sunt förnuft är något vi alla tycker att vi är utrustade med, så hur kan det då skilja så mycket på oss, våra värderingar och prioriteringar?

Svaret ligger delvis i att vi kommer från olika bakgrund och dessutom påverkas av andra människor i vår närhet. Vi är olika, så är det och det är en bra grej. Men det finns vissa områden som är bra att prioritera, för vår egen skull. Så som hälsa, relationer och inte minst ekonomi. 

De flesta av oss gör medvetna val, baserat på vad som är viktigast för oss. Oftast är vi tillräckligt bra på att bedöma vad vi behöver prioritera för att få ut så mycket som möjligt av livet. Men det finns också en liten klick människor som lever i förnekelse. Nedan följer en beskrivning av en sådan person, jag kallar henne P.

P bor i en hyresrätt med sin man och två små barn. De vill helst kunna köpa ett hus, men de dras samtidigt med en skuld på ca 200 000 kr. Vad köpte de då för dessa lånade pengar, kan man undra? Nja, det är inte helt lätt att svara på. Först behövde de pengar för att de skulle flytta till en ny stad, alltså flyttfirma, flyttstäd och flyttkartonger...och några dubbla hyror. Sedan behövde de köpa än det ena och än det andra, men ingenting av vikt eller andrahandsvärde.

Min egen kompis A, som i sin tur är kompis med P, försökte få P att förstå att det kanske är bäst att försöka betala av sitt lån innan de går till banken. Men P slår ifrån sig och menar att det säkert löser sig, det gör det ju för alla andra. I nästa andetag beklagar sig P över att de nästan inte har råd att åka på semester heller i sommar. A föreslår att man kanske inte måste göra något som kostar en massa pengar, fri-camping eller dagsutflykter med glass. Men det duger bara inte, anser P. 

Det finns väldigt mycket mer att berätta om P, och det är svårt att på bara några få rader beskriva hela hennes komplexa person. Hon har inte haft en lätt uppväxt och de avtryck det satte i henne, ledde till att hon träffade en man som hon följer blint. Även om A skulle nå fram till P för ett ögonblick, skulle det vara som bortblåst i samma stund som hon återförenades med sin man. Som hon ju lever med 24/7.

Det ligger en oerhörd frustration i vetskapen att man skulle kunna hjälpa en person, om hon bara var beredd att ta emot hjälpen. Det blir extra frustrerande då P dessutom klagar över sin tillvaro ibland, men vägrar att se vad hon skulle kunna göra för att själv förändra sin situation. Det här exemplet handlade om just P, men jag har egna exempel på det här fenomenet så jag antar att det inte är helt ovanligt. 

P tycker antagligen att hon använder sig av sitt sunda förnuft och det är det som är så skrämmande. Mitt eget sunda förnuft vill skaka om henne, få henne att förstå. Men det går ju inte att banka in vett i någon, tyvärr. Det riktigt kliar i fingrarna på mig att få gå in och göra upp en ekonomisk och psykologisk plan, à la Lyxfällan.  

Jag är så fascinerad av att vi människor är så olika och även tolkar samma saker på olika sätt. Det är inte konstigt att det blir missförstånd ibland. En sak som är självklar för mig, är inte alls självklart för någon annan. Dessutom...VEM HAR RÄTT?

Nu tar vi tag i en ny vecka!



12 kommentarer:

  1. Visst kliar det i fingrarna att få göra ekonomiska planer åt en del människor. Jag kan bli tokig när de klagar över att de har så dålig inkomst när det är utgifterna som brakar iväg. Mycket som idag är en " nödvändighet " fast det är ren lyx. PS ...såklart vi har rätt :D

    SvaraRadera
  2. Väldigt intressant och tänkvärt inlägg! Jag känner igen det där med att det kliar i fingrarna och jag har lagt ned en del tid på att hjälpa två stycken vänner. Dock har det stått klart att de två personerna inte vill det tillräckligt mycket (dvs prioriterar samma gamla vanliga saker som de säger inte längre vill prioritera), så jag har dragit mig tillbaka och så får de återkomma om de har några frågor :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmm, det finns nog en del som väljer att se sig själva som offer. Då behöver man inte försöka. Tråkigt att du fick lägga ner energi i onödan. Kanske de ändå tog med sig någonting, kan man hoppas. :-)

      Är man däremot nöjd, så är det fine! Det är trots allt upp till var och en, såklart. Men då kan man inte klaga heller. :-)

      Radera
  3. Väldigt intressant inlägg! Folk överlag är intressanta (i alla fall när man är på avstånd och inte påverkas av deras val/icke-val, annars är de inte sällan besvärliga). Antagligen tänker de samma sak om mig :-)

    Vill man genuint ut ur en situation bör man ta till sig alla tänkbara råd och börja testa det man själv tycker känns mest rimligt. Det är rimligt att man inte köper allt med hull och hår, men att börja smått borde man ändå våga.
    Inom motiverande samtal kan man använda metoder som "utforska diskrepansen" och visa på skillnader mellan att fortsätta göra som du gör (= samma utgång/värre utgång) eller att göra en förändring (= någon positiv utgång). Att fortsätta klaga på sin situation utan att ens försöka (även om det må vara smått) är orimligt. Då vill man inte tillräckligt.

    Är man dock nöjd över sin tillvaro, även om andra tycker man gör konstiga val, så är det bara att fortsätta :-) Man är ju olika!

    Jag märker nästan dagligen att jag och min flickvän är väldigt olika på vissa plan t.ex. hur vi tänker. Om vi pratar om t.ex. ett föremål som vi definierat som "blablabla-saken" (troligen i brist på ordförråd) kan vi ibland väldigt länge tro att vi pratar om samma sak, när det sedan visar sig att vi tänkt på helt olika saker. Om jag jämför med min syster tänker vi på samma sak i typ 99% av fallen. Handlar nog mycket om genetik där!
    Nu blev det lite av ett sidospår :-)

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis som du säger är människor och deras beteenden väldigt intressanta...på avstånd! ;-) Eller om man själv skulle ha en roll med rätt verktyg för att kunna hjälpa eller engagera sig på ett bra sätt.

      Känner igen det du nämner med din syster, det är samma med min bror och mig. Vi har EXAKT samma humor och vet hur den andre tänker. Det är en fantastisk sak, om man tänker efter!

      Radera
  4. P är ett klassiskt offer baserat på det jag läser, dvs det är alltid någon annans fel! Det finns alltid något eller någon annan att skylla på. Så länge de vägrar inse sin egen roll eller skuld till varför saker och ting blev som de blev så blir det ingen ändring. Klassiskt socialistiskt tänkande mao..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det intressant! Vad läser du?

      Mvh Fumlan

      Radera
  5. Hej Fumlan!

    Jag har varit utan dator i en hel vecka, så jag har inte kunnat kommentera. Så irriterande!

    Håller med om att det var ett intressant inlägg. Det kan vara vansinnigt svårt att nå fram, och nå fram på "rätt sätt" utan att verka besserwissrig (word?). Men vadå, om man nu ÄR bättre än många andra gällande privatekonomiska frågor, då vill man ju gärna få fram det på ett bra sätt...Men det är just det "bra sättet" som blir svårt.

    Gaah! Blev frustrerad nu. Har också många exempel på galenskaper i min bekantskapskrets. Ruskar om dem alla i mina tankar just nu. Hoppas det når fram!

    Eller?

    Kram på dig och ha en fin helg!
    /Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror definitivt att "besserwissrig" finns med i SAOL. ;-)

      Huvaligen, utan dator i en vecka? Glad att du tog dig igenom det och att du är här igen!

      Risken är att bådas dörrar behöver vara öppna för att något ska nå fram, men lite positiv energi har väl aldrig skadat! :-)

      Trevlig helg, kram!

      Radera
  6. Jag kämpar på med att försöka nå fram. Eftersom jag är en så snäll, givmild, varmhjärtad, klok OCH ödmjuk man så vill jag dela med mig av känslan av frihet som i teorin kan uppstå med ekonomisk frihet.

    Men det är svårt att nå fram. De gamla hundarna har svårt att tänka om, de unga hundarna är ofta så uppe i sitt liv och sina drömmar att de har svårt att ta till sig information.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vem vill inte lyssna på en man med så fina egenskaper, undrar jag?

      Radera