lördag, juni 05, 2021

Det sa schlurrrp...

...i mina buffertar i maj/ juni. Till att börja med bilen. Behöver jag säga mer? AC:n la av och jag fick ett prisförslag (som det så fint heter) på 12 000 kr. "Hehe...jag återkommer!"

Min tanke var att kolla med försäkringsbolaget, men så tyckte besiktningen att jag behövde nya bromsskivor och belägg runt om. Kostnad oklar men okej, det måste göras! Chocken när jag hör att jag måste hosta upp 7 500 kr för detta. Grabben på linjen, lät ursäktande och förklarade nästan generat att materialet tyvärr kostar en del. Detta trots att jag anlagt ett oerhört solitt pokerface och bara sagt "Aha och jaha", med ett leende. Han upprepar det ännu en gång innan vi lägger på, och jag menar på att det är som det är ...återigen med ett leende.

Men känslan av att ha blivit lurad gnager, så till den grad att jag dristar mig till att surfa in på Mekonomens hemsida (på arbetstid) och själv bilda mig en uppfattning om vilka kostnader vi faktiskt pratar om. Övertygelsen om att jag ska lära mig att meka själv, har i detta nu aldrig varit större. Åtminstone tills jag ser priserna. Det visar sig att grabben har nog ändå en poäng, det är inte superbilligt material vi snackar om. Det är en tröst och en lättnad. Jag behöver inte lära mig meka själv. Om något så behöver jag lära mig att tillverka skivor och belägg billigt. Det känns inte riktigt aktuellt.

AC:n får vänta helt enkelt. Jag ska kontakta försäkringsbolaget och kolla läget, men inte just nu. Just nu är det enklare att veva ner rutorna och idka förnekelse. 

Sedan var det dotterns födelsedag. Ingen nyhet, what so ever! Men mopeden skulle betalas. Jag betalade bara en tredjedel, men jag skulle fara med osanning om jag sa att det inte märktes. Här kommer återigen min oförmåga att meka in i bilden, eftersom jag tog beslutet att köpa en sprillans ny moped för att slippa bekymmer. Jag vet, det är ingen garanti. Men det bättrar på oddsen. 

Jag ska däremot inte klaga. Jag har ett antal riktade buffertar och det är jag glad för nu. Varje månad sätter jag in en viss summa på dem, oavsett hur mycket de innehåller. Tack vare det kan jag fortsätta att månadsspara som vanligt på börsen inför min ovissa framtid. 

Jag vill gärna avsluta med en lite rolig Overhearing på jobbet (kanske inte rolig-haha, men ändå). En kvinnlig kollega på 50+ hade läst någonstans att man som 50-åring bör spara 3-4000 kr i månaden, om man vill sätta lite guldkant på tillvaron efter pensionen. "Va? Vem sparar så mycket liksom?" var hennes spontana kommentar. Här vill jag bara påpeka att vi ligger i samma lönespann, med skillnaden att hennes barn är utflugna. Visst är det fascinerande hur olika man kan resonera och prioritera här i livet? Men om inte jag hade råkat ramla in på det här spåret för ett par år sedan, så hade det kanske lika gärna kunnat vara mina ord... 

Har ni någon go-to-kassa/ buffert?

27 kommentarer:

 1. Nu vet jag inte riktigt vad som är fel på din AC men gör konstgjord andning på min varje år. Fyller på kylmedel a 1500kr då fungerar den ett år. Risken finns att kylelementen går sönder och då får man hosta upp den summan du skrev ovan. Håller tummarna att det räcker att bara "fylla" på kylmedel i min bil några år till! Galet jobbigt med ofungerade AC hur klarade man sig förr tro??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att du klarar dig ett tag till, det är ju hanterbart.

   Jag minns inte exakt vad han sa, men att det var trasigt och behövde bytas ut iaf.

   Ja, hur klarade man sig förr? I mitt fall, så var det nog att jag var barn och inte hade så ont av hettan. ;-)

   Radera
 2. Trist. Jag vet hur det är, för 2 dagar sedan slutade min AC fungera i huset. Luftvärmepumpen med andra ord. Just då var det 28 grader i huset när jag kom dit på eftermiddagen. Öppna fönstren och köra korsdrag istället, men det funkar ju bara delvis.

  Det är därför jag har 2,7 år just nu avsatt i det som jag kallar FIRE Year One. Det behövs ju bara 1 år. När man bor i hus med eget VVS osv kan det i värsta fall bli plötsliga hastiga kostnader på 25-50.000.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att ha läst Mr. Money Mustache har jag aldrig någonsin haft ACn igång på luftvärmepumpen här hemma, förutom när jag haft gäster. På samma sätt som jag aldrig skulle drömma om att ta bilen till affären, utan sätter mig glatt på cykeln även vid full snöstorm.

   Radera
  2. Jag kollade förbrukningen i början när jag installerade pumpen. Det var inte så farligt. Kör den mot natten i några timmar under de varmaste soligaste sommardagarna. Dagtid kör jag korsdrag. Imorse seglade en svala in genom ytterdörren och flaxade några rundor i köket innan den hittade ut igen. Jag har nästan 5 meter glasad yta mot söder så det blir knallvarmt inomhus. Över 30 grader ibland.

   Cyklat har jag gjort permanent i 1 år nu. Äger inte ens någon bil längre.

   Radera
  3. Oj vad high-tech med AC i huset. Vi får slå upp dörrarna på vid gavel, alternativt hänga i källaren.

   Svalan kanske ville hjälpa till att...sval-na av ditt hus. (jag vet, sorry, men jag kan liksom inte stoppa det)

   Radera
 3. Jag har en enda buffert som är till för förutsedda och oförutsedda utgifter samt utebliven inkomst. Den kan även användas vid extremt bra köplägen på börsen.
  Själv försöker jag skjuta på vissa utgifter så länge som möjligt. Skulle behöva köpa ny diskmaskin, men försöker istället minimera disken och kör handdisk. Det är faktiskt riktigt kul att planera matlagning och måltider utifrån disken. Skulle även behöva byta lås till en av garagedörrarna, men det funkar så länge man kan ta sig in och ut via en av dörrarna.
  När det gäller AC på bilen skulle jag nog fixa den om jag hade några längre resor planerade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv har jag aldrig ens ägt en diskmaskin ;)

   Radera
  2. Låter som en bra strategi, perfekt med grytor då! Men handen på hjärtat, finns det risk att måltider uteblir eller byts ut mot mackor istället? ;-)

   Radera
  3. Menar du mig !?? Mackor !?? Nästan hädelse, jag är en utpräglad slow-food husmanskost laga all mat från grunden snubbe.

   Radera
  4. Hahaha, nej såklart inte. Det vet jag väl! Jag syftade på vår kompis IUS! Och frågan ställdes enbart för att jag själv skulle kunna falla för den tråkiga frestelsen.

   Radera
  5. Nej, fler mackmåltider blir det inte. Men jag lagar mer av samma, så när barnet är i skolan kanske jag får äta samma mat två dagar i rad. Jag försöker använda så få köksredskap, kastruller, bunkar m.m. och använder flera gånger innan disk.

   Radera
 4. Väldigt ledsamt med oförutsedda utgifter. Min bil: besiktad, reparerad och efterkontrollerad FÖRRA VECKAN lade av igår.(hjul-lager, 30 år gammal bil)
  Finns buffert för detta? Nej.
  Otålig nybörjare som jag är, skickade Jag raskt månadens överskott in på "låst sparkonto", någon buffert på vanliga kontot lyckas jag aldrig få till. Min nybörjar-iver att spara: "häck- smäck- väck med dem" gör att det i realiteten aldrig existerar någon buffert. För jag vill vara duktig och SPARA. Who do I think I'm fooling egentligen? Inte ER, kära veteraner, men tyvärr mig själv. Hoppas att jag slutar med det snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh nej! Det får ju inte hända! Hur löser du det? :-(

   Vad skulle krävas för att du skulle börja spara ihop till en liten buffert? Kan du kompromissa med dig själv och bestämma att överskottet ska gå till både buffert och ditt övriga sparande. Säg 40/60?

   Radera
 5. Åh vad surt med bilar ibland alltså! Bara kostnader! Så jag förstår ditt resonemang om moppen, och varför ni köpt en ny.

  Jag har alltid en mindre buffert (ca 15.000) lätt tillgängligt. Sedan har jag ett sparande för typ resor/extra inköp på ca 75.000 på ett sparkonto med ränta (just nu hos SBAB). Övriga pengar på börsen!

  Jag har också en månad med mycket utgifter! Lägenhetsförsäljningen har krävt en del "investeringar" som jag dock hoppas få tillbaka när jag säljer. Dessutom studentexamen för dottern, och fönsterbyte på landet. Åh, hoppas så att jag får bra betalt för lägenheten så jag kan fylla igen hålen!

  Hoppas du har en fin nationaldag!

  Kram Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror absolut att du kommer få igen pengarna, det är ju vettiga saker ni lägger dem på. Inklusive dottern, det betalar igen sig när hon måste skjutsa gamla morsan till vårdcentralen eller Boule-brudarna i tid och otid. ;-)

   Kram Fumlan

   Radera
 6. Hej,

  Tycker alltid det är något som är på väg att gå sönder, är sönder eller precis fixat. Så buffert behöver man. Att fixa saker i tid, sparar en hel del också, innan det blir "för" trasigt.

  Byta däck vår/höst, ett bra träningspass. Men byta bromsar på en bil, med all skit och rost, mjää, det betalar jag hellre för, bromsar/skivor brukar vara ganska prispresssat.

  Men tio minuter på youtube för att förstå vad något innebär, är väl investerade tid.

  Vi har en tvättmaskin som uppför sig lite konstigt, nya delar drygt 6000 kr, så här lagar vi inte, blir en ny undersommaren. Försökt hitta andra-hands delar, men då får man köpa en hel begagnad tvättmaskin och plocka delar. En massa släpande och bärande.

  När det gäller AC till bil, finns det specialiserade verkstäder, de bygger om delarna istället för nytt. Detta gentemot märkesverkstäder som bara byter delarna rakt av. Brukar spara en massa sköna pengar. Gick från 12000 till 4000 för en våra bilar, familjens humör i värmen gjorde dessa pengar värda...... :)

  Häpp

  Pandis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen,

   Bara som tillägg,
   En garagedomkraft och fälgkors från biltema, 500 kr fixar däckskifte vår/höst till ett hyggligt träningspass för många år framåt. Läs i bilens instruktionsbok var lyftpunkterna, eventuellt behövs en speciel gummitop till lyftdelen av domkraften (delen som ska ha kontakt med undersidan av bilen) för att passa specifik bilmodel. Dessa verkar gå på runt hundringen från nätet. När ett hjul är borta är det bara att sticka in huvudet och känna om delar glapar, klonkar eller ser trasigt ut etc. Dra å slit.

   Pandis

   Radera
  2. Hej Pandis!

   Bra tips att kolla YouTube och bilda sig en uppfattning om vad problemet innebär. I vissa fall kan det vara lättare att åtgärda än man tror.

   Riktigt bra att gå från 12 000 till 4 000, kanske värt att googla.
   Byta däck skulle jag aldrig låta någon annan göra! ;-)

   Fumlan

   Radera
 7. Ett tips är att skicka efter reservdelarna från Tyskland till en bråkdel av priset 4 skivor och klossar till min Rav4 kostade 1500 kr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, det var verkligen skillnad!

   Det svåra är ju också att veta hur och vad man kan söka på. I mitt fall känns det ganska avlägset att komma fram till slutsatsen att "Hm, jag undrar vad Tyskland tar för skivor och belägg?" :-)

   Men nu vet jag till nästa gång, kanske de säljer billiga AC-grejer också... ;-)

   Radera
  2. Du har väl en MAN !!?? Det enklaste är att låta en MAN ta hand om sådana saker. Som MAN är det genetiskt inpräglat att det är roligt att söka efter reservdelar hos autodoc.

   Radera
  3. Hehe, på samma sätt som kvinnor tycker om att skura ugnen?!?

   Radera
 8. Ingen fara med mig Fumlan. Jag är lycklig över allt som finns på mitt "låsta sparkonto". Lyckligare för det än att ha en buffert. Nu ska jag svära lite i den här "kyrkliga församlingen": jag kommer betala bil-reparationen med pengar från Avanzafonderna. De är mina "lotteri-slantar, som långvarig fattiglapp rör jag INTE sparkontot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen det låter som att du har en strategi som passar dig alldeles utmärkt! :-)

   Radera
 9. Har kört runt utan AC i bilen i flera år. Jag vägrar lägga 12 000 kr på detta. Men det är hemskt varmt ! Fy sjutton för bilkostnader :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur!!!
   Kruxet är att jag hade tänkt försöka behålla så mycket värde i bilen som möjligt, inför en eventuell framtida försäljning. Först tänkte jag att Äsch, jag får väl gå ner lite i pris bara.

   Men sedan kan jag ju tänka att jag bara skjuter upp kostnaden, eftersom jag ändå får "betala" för en ickefungerande AC när jag säljer. Då kanske jag lika gärna kan betala nu och hinna njuta av kylan, istället för att betala sedan och inte få något för det....

   Men det är oklart hur mycket förlorade pluringar det rör sig om vid en försäljning, det kanske inte kommer i närheten av 12 000 kr.

   Radera