måndag, maj 30, 2022

Maj är över - pengarna slut

Något raljerande titel kanske, men inte desto mindre sann. Lönen kom in på kontot och vände i dörren. Det är ju lite så vi gör, vi sparfreaks. Antingen ska pengarna direkt in på börsen för att sättas i arbete, eller fylla på någon buffert. Ligger de och dräller på lönekontot hela månaden är risken stor att det inte finns så mycket kvar till sparande i slutet av månaden. Bättre då att flytta dem utom räckhåll och försöka klara sig på den lilla summa som finns kvar. För så är det ofta. Vi klarar oss på mindre än vi tror. Testa själva, utmana er!

Fast jag ska erkänna att jag har varit lite slösaktig det senaste. Jag har duktigt sparat den bestämda summa som jag alltid sätter av i början av månaden. Vill jag vara ännu duktigare, lever jag snålt och lyckas sätta in de få kronorna som oftast blir över innan nästa lön trillar in. Men jag har inte riktigt lyckats de senaste månaderna. Jag kan absolut skylla på barns födelsedagar, för det är delvis därför. Presenter och kalas, även presenter till andra utanför familjen. Men det hör ju liksom till. Däremot har jag faktiskt unnat mig lite nya kläder. Tro mig, det har faktiskt varit nödvändigt. Problemet är att jag har svårt att vara måttlig och dela upp inköpen under en längre period. Jag vill få det avklarat med en gång. Och vips så har en helt ny garderob trillat in... och motsvarande summa trillat ut.

Jag tycker mig ana en bugg i mitt sparsystem. Som jag nämnt tidigare sätter jag numera in mitt sparande på ett buffertkonto och inte in på börsen. Jag fyller ladorna inför en eventuell studieperiod. Min avsikt är naturligtvis att bli CSN:are, men man vet aldrig när någon extrautgift slår till. Så jag tar lite höjd för sådant. Men min bugg som jag identifierat är att jag inte sparar lika maniskt nu när pengarna inte går till portföljen. Det är liksom lättare att komma på saker som behöver köpas in, vilket leder till att jag inte optimerar mitt sparande.

Vi snackar inga stora utgifter, men kanske 1000-2000 kr mer i månaden på inköp. Sedan är det ingen lyxkonsumtion, allt som köpts in har varit saker som det funnits ett behov av. Vilket får mig att fundera ett varv till. Kan det vara så att jag ignorerat behovet tidigare då jag satt in alla pengar på min framtidsportfölj? Om jag tillåtit mig något enstaka inköp då och då, kanske jag inte behövt köpa allt nu? Det är inte lätt det här. För det handlar om balans.

Livet fungerar liksom inte riktigt utan en bra balans. Kineserna visste vad de pratade om när de kom på det här med Yin och Yang. Jag kan inte låta bli att undra hur världen hade sett ut, om våra stora världsreligioner hade inriktat sig på balans och harmoni istället för dyrkan av allsköns gudar. Människan hade visserligen säkert hittat annat att bråka om, men ändå...


Live long and prosper! 8 kommentarer:

 1. Jag har precis samma bugg i mitt system. Jag kan försaka det mesta bara det går in på börsen. nu när jag försöker spara på mitt buffertkonto så är det inte lika kul. Jag kan bli manisk i mitt sparande. Vill så gärna köpa några fler såna och såna och såna ... och när jag sparat fullt så vill jag gärna spara lite till. Eller investera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns skönt att höra att fler drabbats av denna bugg. Det kanske rent av är mänskligt? Finns det något tråkigare ord än Buffert liksom? ;-)

   Radera
 2. Just att hitta balansen tror jag är viktigast för att kunna följa uppmaningen "Live long and prosper!". Jag är verkligen ingen supersparare längre men det sitter i ryggmärgen fortfarande att inte slentrianmässigt slänga iväg pengar på sådant som inte betyder någonting för mig eller familjen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se till att värna om det som finns i ryggmärgen. Det är lätt att säga: "Men chilla! Lyxa till det du som kan." Fast det som jag skulle vara rädd för, är risken att det är som att dra ur proppen. Att man släpper ut en enorm kraft som inte går att kontrollera, typ som en tsunami eller en ond Anden i lampan.

   Radera
 3. Samma bugg verkar finnas hos mig med. Sparas det inte till börsen är det verkligen lätt hänt att pengar slinker iväg på annat håll :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men betryggande ändå att vi har de primära värderingarna riktade åt rätt håll. Börsen framför allt! :-)

   Radera
 4. Har också känt av buggen till och från! Kanske ett virus? ;) Balans var ordet (sa Bull).

  Tänk att maj redan är över! Vad händer!?

  Kram från huvudstaden!
  /Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bull vet vad han pratar om! ;-)

   Eller hur! Svårt att inte känna sig stressad över att man knappt hinner njuta av den här tiden.

   Kram från Bästkusten!

   Radera