söndag, februari 05, 2023

Nyfiken...

...på era bloggvanor. 

Innan jag själv började blogga läste jag inga bloggar. Lite oklart varför men jag kanske inte visste riktigt hur man hittade intressanta bloggar. 

Nu har jag samlat ihop ett gäng bloggar som jag frossar i och de går under kategorierna ekonomi (såklart), skrivande, livsstil, nördig fakta, etc. 

Oftast blir det väl att jag läser på kvällen när jag landat i soffan, och det är inte alltid jag hinner läsa allt jag vill. (Eller tidigt på mornarna vid köksbordet innan jag öppnar skolböckerna.)

Över till er, om ni har tid och lust hade jag blivit väldigt glad om ni berättade något om era bloggvanor. Ni får skriva vad ni vill, men annars är jag nyfiken på till exempel:
 • hur hittar ni intressanta bloggar?
 • vilka kategorier läser ni gärna?
 • finns det någon kategori som ni saknar i bloggvärlden?
 • när och var läser ni?
 • hur ofta läser ni bloggar?
 • har ni någon favoritblogg? (ja förutom den här då såklart 😉)

************************************************

Det är en vintrig söndag här på västkusten... Kanske snarare snödag än söndag? 

Inga västkustska granar, men ändå...

Hoppas att ni får en fin dag!

14 kommentarer:

 1. Jag läser nog privat uteslutande bloggar med inriktning mot privatekonomi och investeringar men i min yrkesroll blir det en del om systemutveckling och programering. Läsningen sker på daglig basis och jag klickar mig vidare från andra bloggar och/eller googlar fram dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, jag har inte reflekterat över att man kan fortbilda sig inom sitt yrke genom att läsa bloggar. Men det är klart att om man kan lära sig saker privat, kan man ju lika gärna göra det i sin yrkesroll. :-)

   Radera
 2. Jag började med att läsa "RikaTillsammans" 2018. Därefter hittade jag (säkert via någon som länkade i en kommentar) andra bloggar. Initialt la jag till alla bloggar jag hittade om ekonomi (som öppet visade innehav och portföljvärde). Dessa hittade jag via kommentarer och genom de blogglistor folk brukar ha på bloggen. Med tiden har jag accepterat några bloggar med dolda portföljvärden/innehav.

  I början letade jag mest spartips och generell information om börsen (på nivån "vad är en aktie", "vad är en indexfond" etc).
  Jag läser ekonomibloggar dagligen utifrån min egen blogglista, antingen från mobilen (och då kommenterar jag aldrig eller i utloggat läge - för jag inte kan mitt lösenord utantill) eller vid datorn.

  Jag gillar olika saker med olika bloggar. Jag läser även analyser om enskilda innehav ibland, även om jag inte agerar utifrån det. Jag gillar börsfilosofi, livsfilosofi, ekonomiforskning och läser gärna om olika typer av investeringsstrategier som kan/bör hålla över lång tid.

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig om att olika bloggar är bra på olika sätt. Många gånger kanske det inte måste vara skarpa gränser på en kategori, utan att man kanske snarare gillar sättet någon skriver på. Tror att jag också halkade in via Rika Tillsammans. :-)

   Radera
 3. Hej!

  hur hittar ni intressanta bloggar? Bloggar som jag har hittat kommer nog oftast ifrån länklistor på andra bloggar eller via Twitter.

  vilka kategorier läser ni gärna? 90-95% av bloggar jag läser har huvudfokus på aktier/investeringar/FIRE.

  finns det någon kategori som ni saknar i bloggvärlden? Bra fråga! Kanske en blogg som pratar om självkänsla och psykiskt mående (hehe, man får lägga in en fri tolkning i de orden :P Det finns säkert många bra bloggar på temat, men ingen jag följer).

  när och var läser ni? Läser ibland Lars Ws blogg (typ bara det som avser bevakningen av utvecklingen i Ukr) på mobilen om sonen sover och jag är ute och promenerar. Hans blogg läser jag bara på mobilen. Aktierelaterade bloggar läser jag nog nästan bara på datorn, detta då jag vill kommentera ibland och gör det via datorn.

  hur ofta läser ni bloggar? Det beror på hur ofta bloggaren publicerar ;) Skämt å sido, kanske 4-5 gånger i veckan.

  har ni någon favoritblogg? (ja förutom den här då såklart 😉) Jag läser alla dina inlägg och gillar din blogg. På min favoritlista finns bland annat också Louises blogg: "En häst är ingen spargris". Nu skrev hon förvisso i senaste inlägget att hon tyvärr inte kommer blogga i "detta format" längre. Jag hoppas hon gör comeback :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja, det borde pratas mer om psykisk hälsa och ohälsa. Och självkänsla som är så viktigt i alla avseenden. Jag gillar att fundera kring sådant och ibland kanske något skiner igenom här, men det blir lätt ganska utlämnande.

   Å andra sidan, om jag nu tycker att det borde pratas mer om det så kanske jag skulle släppa den rädslan. ;-)

   Ja, vi får hoppas att Louise kommer tillbaka till bloggandet. Jag är så priviligierad att jag har henne nära på annat sätt.

   Jag googlade Lars W, det såg intressant ut. Får kolla lite mer där, tror jag. Tack för tipset och din braiga kommentar! :-)

   Radera
 4. Hej!

  Man behöver följa en blogg några inlägg eller veckor för att se om man tycker om den. Det finns lite för många att välja mellan.

  Det jag läser mest är aktieanalyser och sidoinkomster.

  Sidoinkomster saknas hos dom flesta därför har jag själv börjat skapa dom och är nu snart på 13 olika inkomster. Ett par stycken är nya och ger inte pengar än, är inte klara än.

  Läser lite snabbt på kvällarna eller på mobilen i sängen.

  Läser några gånger i veckan. Varierar ibland mellan bloggare.

  Favorit har det varit Dividend Story och Kronan till miljonen länge men sedan la jag till några fler som jag tycker om på min egen bloggsida. Du är också där :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Håller med om att man behöver läsa in sig lite på bloggar.
   Att läsa om sidoinkomster är väldigt intressant, bra med tips!
   Kul att jag hamnat på din sida! :-)

   Radera
 5. Jag hittar nya bloggar via kommentarer i andra bloggar. De bloggar jag hittar och gillar lägger jag till i min bloggsamling i appen "Feedly".
  Jag läser gärna om sparande, fire, sparsamhet och livet och drömmar i allmänhet. Bolagsanalyser och sådant är jag helt ointresserad av eftersom jag sparar i fonder och inte enskilda aktier.
  Jag läser bloggarna på bussen på väg till och från jobbet, dvs. jag läser bloggar dagligen. Då kan jag se i Feedly om det finns några nya blogginlägg som publicerats sedan sist. Jag missar aldrig något inlägg med andra ord :-).
  Ja, jag gillar många bloggar. Min favorit var länge ChansarMest, men den är nedlagd. Nu gillar jag förutom Fumlan, Sparo, Fru Efficient Badass, Utdelningssmålänningen, Frihetsmamman, Cosmonomics och Northernlightsinvestments.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad smart med en app! Jag är så efter när det gäller sånt. ;-)
   Låter som att du är en allätare när det kommer till typar av blogg, som mig. Många bra bloggar du räknar upp.

   Helt klart en av fördelarna med att åka kollektivt, att läsa bloggar! :-)

   Radera
 6. För 20 år sedan skrev jag inlägg på Netdoktor, Matsidor och Träningssidor under olika användarnamn. Varierande ämnen, jag är intresserad av (var iaf) så många olika ämnesområden. För 10 år sedan blev det Ekonomibloggar, även jag hamnade först hos Rika Tillsammans.

  För lite drygt 3 år sedan började jag dokumentera min egen resa mot FI som var på väg in i RE men omständigheterna gjorde att jag blev kvar i arbetslivet ännu ett tag men fortfarande som FI.

  Nya bloggar hittar jag via andra bloggar. Läser väldigt mycket, en hel del amerikanska och kanadensiska bloggar då det är ett intressant investeringsområde imho.

  Energin räcker dock inte till för att kommentera i samma utsträckning som förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att Rika Tillsammans spelat en så stor roll ändå!

   Tur för oss att du började dokumentera din resa. Alltid trevligt att läsa dina inlägg. Och dina kommentarer när du orkar!

   Ojoj, känner att jag måste erkänna att jag googlade imho. Sjukt när man känner sig äldre än någon som typ är pensionär... ;-)

   Radera
 7. Hej!

  Jag läser bloggar dagar då jag är ledig via datorn o med en kaffe bredvid. Det är en trevlig rutin där jag ibland kan känna en koppling och gemenskap med bloggaren och de andra läsarna.

  Mina mest lästa är:

  Fumlan
  Cornucopia
  Sparo
  Fru efficient badass
  Uvell

  Kategorierna är väl politik/ekonomi och samhällsanalyser i stort.

  Jag hittar nya bloggar via andra bloggar och via sökningar på nätet via sökmotorer som tex duckduckgo som inte anpassar sökresultat efter historik osv.

  // En trogen läsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej kära En trogen läsare!

   Tack snälla du, både för att du läser min blogg och för att du tog dig tid att svara på detta. Båda värmer och jag fick dessutom ett litet bloggtips på köpet som jag måste kolla upp. ;-)

   Och det där med duckduckgo var också nytt för mig, intressant. Tänk vad jag redan har lärt mig innan klockan 8:00 en torsdagsmorgon.

   Ha en fin dag! :-)

   Radera