tisdag, april 04, 2023

TRR - Tråkighetsrådet och Omställningsstudiestödet

Grytan bubblar, ja den nästan kokar över faktiskt! Vill ni veta varför? Keep reading!

Få har väl missat det haussade omställningsstudiestödet som vi Mitt-i-livet-studenter kan söka. Perfekt tajming, va? Just när jag tagit det här steget så öppnar sig en möjlighet som denna. Som en uppenbarelse i gudomligt ljus och änglakör. Nu ser ni det framför er!



Det var inte helt lätt att hitta information om exakt hur man skulle gå tillväga, men det var ansökan till (i mitt fall) Trygghetsrådet som har något avtal med min arbetsplats (ursäkta min svävande beskrivning, kan bero på att jag inte forskat jättemycket i det). Sedan var det även ansökan till själva CSN.

Jag kastade mig på sök-knappen direkt i oktober, fick ingen bekräftelse från CSN. Alls! Hade jag ens sökt? Nå, jag fick ett positivt mail från TRR åtminstone och lutade mig tillbaka. 

I januari kom jag på att jag ännu inte hört någonting från CSN angående min ansökan. Alls! Loggade in men såg ingenting. Däremot var det inga problem att göra en ny ansökan(!)! Hade jag ens sökt? Ah well, jag skickar in en till. What's the harm, liksom?

Men se det skulle jag inte gjort. För nu dröjde det blott 2,5 månad innan CSN hörde av sig och var jätteförvirrade. Jag hade nämligen inte fyllt i exakt likadant båda gångerna. Okej, jag tar på mig det. Det var dumt och slarvigt, men jag kom inte ihåg vad jag skrivit i den första. Och ingen bekräftelse hade jag att tjuvkika på. Komplettera! Senast 31/3!

Jag kastade mig återigen och den här gången på kontakta-TRR-knappen. De ska ju fungera som någon slags rådgivare, kanske lika bra att boka ett telefonmöte. Damen var okej, men jag kände inget superstadigt stöd. Typ såhär:

"Vad vill du bli?"
"Eh, ja jag vet inte exakt. Något inom arbetsmiljö eller HR, eller säkerhet, eller...ja nåt sånt."
"Jag förstååår, jag ser att du inte gjort någon ansökan till oss."
Höh? "Jo, det tror jag."
"Mmmm, jag ser här att du är beviljad rådgivning hos oss, men det är allt du sökt. Och det ska man också göra, så det är en bra början. Men du måste göra en likadan ansökan till oss som till CSN."
"Oj, jaha!"
"Du är iiinte ensam, det är många som gjort fel. Det har ju varit lite si och så med informationen. Det här är ju helt nytt, förstår du. Men jag skickar ett mail med en länk och sedan måste du bekräfta att du varit anställd si och så, men jag skriver det också i mailet. Så vad har du tänkt dig att syftet med dina studier är? Vad vill du bli?"
"Ja, alltså jag är inte helt....jag vet inte exakt vad det finns för olika roller, så det är svårt att bara säga ett yrke. Måste jag det?"
"Men vet du ta och titta på mailet och gör en ansökan och den där bekräftelsen. Och så lite underlag för hur arbetsmarknaden kommer att se ut i framtiden för det du vill jobba inom."
"Ja okej, ja tack så mycket"!

En ansökan senare får jag ett mail från damen. Hon var inte nöjd. Jag hade inte specificerat vad jag vill bliii. Vilket yrke har jag spetsat in mig på? Och vilken arbetsgivare? Och dessutom var underlaget lite påvert. Men vänligt nog hade hon länkat till Arbetsförmedlingens prognos-sida för Personal- och HR-specialist. Jahaja, men då kör vi på det. Korrigerar min ansökan och slänger iväg ett mail för säkerhets skull. Nu måste hon ju vara nöjd. Jag har ju gjort det by the book.

Mmmm, jag behöver utveckla prognosen. Gärna ha flera olika och glöm inte vilket geografiskt område. Det är jätteviktigt! Och det vore fint med ett skriftligt utlåtande från några rekryterare. För nu tror damen inte att jag kan få jobb inom HR om jag inte gått personalvetarprogrammet. De vill ju helst ha det och jag läser ju bara fristående kurser. Mmmm, lite tvek på den. Så det vore fint om jag kunde styrka mina möjligheter med ett utlåtande från några livs levande rekryterare, som hon kan ha som underlag i sitt beslut.

Men? Det här var nytt? Dels att hon inte tror på min strategi och dels att jag måste göra tidskrävande efterforskningar. Att kontakta rekryterare är inte helt lätt. Eller så är det det, men jag har inte knäckt koden. Jag fick maila ett par "info@...." med min smått genanta och snåriga frågeställning. Jag gissar att de svaren kan jag få vänta på. Passade på att stalka några kontaktpersoner i platsannonser på likvärdiga tjänster och skickade även dem min fråga.  

En av dem har jag fått ett svar från. Eller ja, det blev vidarebefordrat till en undersåte (som troligtvis gått personalvetarprogrammet). Tråkigt nog och kanske inte helt oväntat var hon inne på samma linje som Tråkighets.... förlåt, TRR-damen. 

För mig handlar det om mycket pengar om jag blir beviljad stödet och det är ju nästan inom räckhåll. Det som är mest frustrerande är ju att det inte var så viktigt för mig med exakt yrkestitel, jag vill ju jobba med vad som helst nästan. Jag vill absolut inte stänga några dörrar, jag ville bara förbättra mina chanser att få ett nytt arbetsliv. Göra mig mer attraktiv på arbetsmarknaden, var det inte just det som var tanken med omställningsstudiestödet?

Det är lätt att börja tvivla på sig själv i det här läget. Jag avvaktar några dagar till för att se om jag får några fler svar, men jag misstänker att de inte kommer att vara till min fördel. Varför skulle rekryterare eller HR-chefer säga att de kan tänka sig kandidater som inte har en examen i personalvetenskap? Å andra sidan skriver de i annonserna att det kan gå bra med annan högskole-eller universitetsutbildning som de finner likvärdig.

Det är säkert inte TRR-damens fel, hon har väl sina paragrafer att rida på, men jag kan inte påstå att jag känner att jag fått stöd och rådgivning. Snarare har hon målat in mig i ett hörn och sedan krävt att jag motiverar varför jag är där och hur jag tänkt ta mig därifrån.

Det är väl inte värre än att jag gör en ny ansökan till hösten om jag kommer in på det jag sökt. Det känns bara lite surt efter all tid jag nu lagt ner på att tillgodose TRR-damens nycker.

Häpp, nu är det jag som slutar gnälla! Jag har det väldigt bra trots allt!



*TRR står alltså för Trygghetsrådet i den bistra verkligheten.

4 kommentarer:

  1. Det är sånt här som får mig att bli mer och mer libertarian. Tyvärr är vi så vana vid att få allt från pappa och mamma staten, men då måste vi även stå ut med att granskas så att vi blir godkända av staten.
    Hoppas I alla fall att det löser sig för dig. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! :-)
      Ja, alltså egentligen är jag för att bidrag och stöd ska förtjänas och behov och avsikt därmed också redovisas. Annars blir det missbrukat, som allt annat. Det är ju mer regel än undantag, tyvärr! Men jag hade önskat en tydligare handledning, så att jag kan göra rätt men det kändes lite som att hon hittade på allt eftersom...

      Jag får se det som en lärdom och ha en mer genomtänkt plan till nästa gång. ;-)

      Radera
  2. Aha, där fick jag mitt svar...Rörigt! En bra grej som liksom bara blir komplicerad...Typiskt svenskt? Fortsättning följer antar jag...

    Kram på dig!
    /Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja exakt! Du får ett helt blogginlägg på varje fråga du ställer! :-P

      Närå, du kommer snart få ett mail för nu jäklar har det börjat snurra till i min hjärna. En plan börjar ta form...äntligen!

      Kram!

      Radera