lördag, januari 04, 2020

Farliga börsen

Inte förrän nu i vuxen ålder, har jag börjat bli just vuxen. Åtminstone när vi talar om sparande. Jag har jobbat i många år, men aldrig upprättat någon form av sparande. Varken till vardagsbuffert eller pension. Min inställning har alltid varit lite svävande, "det löser sig" och "vad är det värsta som kan hända då?" Detta i kombination med fast anställning och därmed stadig inkomst, blev ett vattentätt argument för att inte behöva ta tag i ekonomin.

Pensionen ska vi inte ens prata om, eller jo, nu ska vi det. Men bara tanken på den djungel av sparandeformer och det gytter av åsikter om hur man smartast sparar till sin ålderdom, fick mig att sparka bakut. Det tycktes mig som att hur jag än vände och vred på alternativen, kunde jag inte fatta rätt beslut. Till syvende och sist skulle jag ändå bli lurad på mina surt förvärvade slantar, som någon redan rik knös skulle sko sig på.

Så en dag hände det något, fråga mig inte vad. Men jag började lyssna på poddar och jag fastnade framför allt för Rika tillsammans. Plötsligt började jag faktiskt förstå att sparande och börsen inte är så farligt. Visst kan jag förlora pengar om börsen går ner, men på lång sikt är det nog smart att exponera sig för en viss risk i utbyte mot en lite högre avkastning, jämfört med ett nollräntekonto. Sagt och gjort, jag skaffade ett konto hos Avanza och började fondspara.

Allt eftersom tiden gick och jag läst på ytterligare om börsen, blev jag nyfiken på aktier. Visst var det läskigt och jag hade ingen aning om jag höll på med. Men jag kände att det fick bära eller brista och kastade mig ut. Mina första aktieköp (ett par affärer på ca 500 kr) och min strategi (obefintlig) är inget jag är stolt över, men jag lärde mig oerhört mycket. Jag är fortfarande novis och gör fortfarande misstag, men åh så roligt det är. Börsen är inte bara till för välutbildade, dryga och rika människor. Börsen är till för alla. Börsen är vår!

Väl mött!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar