söndag, november 15, 2020

Kortet brinner och kontot blöder

Som numera ekonomiskt lagd svider varje utgift som inte tillhör de fasta omkostnaderna och den här månaden har varit minst sagt tuff. Den utlösande faktorn var nog att vår kombinerade kyl/frys dog. Vi har två av den sorten, då vi varannan vecka är 6 i familjen och vi insåg ganska omgående att ett inte räcker. Så gick då den gamle och dog ifrån oss. Vi sörjde inte särskilt länge utan började genast jakten på en ny lösning. 

Jag har länge drömt om en frysbox och nu äntligen skulle jag få en anledning att dregla över just sådana. Förstå lyxen att kunna baka och frysa in, köpa en lokal halv gris och frysa in, skörda i trädgården och frysa in, handla på extrapris och frysa in. En fristående frys (frystående?) lämnade oss dessutom inget annat val än att skaffa ett fullstort kylskåp, "ah be still my beating heart". Återigen lyxen att slippa planera inslussning av livsmedel, bara handla och knô in.  

Sedan följde några mindre sällanposter i rask takt, så som blommor och kläder (till mig och två barn) inför en begravning, nya vinterdäck, vinterskor till dottern och mig samt busskort till dottern. Några av utgifterna kunde jag naturligtvis förutse...om jag bara inte blundat så hårt, men att det liksom klumpar ihop sig som det gjort den här månaden är tack och lov högst ovanligt.

Summan, utöver fasta kostnader, vi hamnar på den här månaden blir drygt 16000 kr. Jag är mycket tacksam mot mig själv att jag har riktade buffertar, ett bilkonto och ett huskonto som mer än väl täcker upp de största posterna. Att jag dessutom precis skaffat ett förmånligt kreditkort med cashback, visade sig vara oerhört bra tajmat. Tänk så besvikna kreditkortsföretaget kommer bli nästa år, när det kommer fram vilken snåljåp jag egentligen är. Jag skriver "nästa år" för vi ju en jul framför oss också, men sedan...ojojoj, vad magert det kommer att bli.

Make me rich, free$er!

Hoppas att ni haft en trevlig helg!


13 kommentarer:

 1. Hej!
  Ja det där med "oväntade utgifter" (egentligen är det väl inte oväntat, en frys eller kyl dör ju tillslut, frågan är bara när. När kommer väl dock alltid när man "minst anar det").

  Som tur är har vi som läser din blogg lyxen att vi har en backup, det blir sällan en katastrof av dess "oväntade utgifterna". Det är skönt även om det trots det är tråkigt att punga ut dessa pengar.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Eller hur, en backup är ett måste. Det känns både främmande och skrämmande att veta att det finns många som inte har det kapitalet, utan måste ta lån för att lösa akuta utgifter.

   Tack för kommentaren! :-)

   Radera
 2. Åh så tråkigt det är när det blir en massa tråkiga utgifter helt plötsligt! Men du får tänka att det blir bättre månader framöver! Och med en frysbox blir ju lyckan total ;-)

  Ha det fint!

  Kram Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gud ja, kommer du ihåg när fritöserna gjorde sitt intåg i var och vartannat svenskt hushåll? Man (inte jag) friterade tennisbollar, gympadojjor, grannens katt och kanske en och annan nugget på hemmafester. Jag känner liksom att jag kan relatera nu, det kliar i fingrarna efter att få frysa in grejer. ;-)

   Kram Fumlan

   Radera
  2. Ja, min granne var en sån där fritös-fantast vill jag minnas! Själv tyckte, och tycker, jag att de är läskiga! Då verkar frysgrejen mer safe! :-)

   Radera
 3. Tyvärr sånt som händer då och då... När jag slutade jobba fick jag utbetald semester, samtidigt kom faktura för infart/trädgård som vi gjorde med ett företag. Där försvann alla pengar och lite till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch vad surt, men tur ändå att du hade de där extra pengarna att ta av! Även om man kanske kunde tänka sig något roligare att spendera dem på än en faktura. :-)

   Radera
 4. Hej!

  Segt med kylen och frysen etc :( Men som du och övriga nämnt är det perfekt med "pengar i ladan" som politikerna ofta säger :) Har du någon speciell målnivå som du strävar mot när det gäller buffert för oförutsedda händelser eller kör du på tills vidare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Vi sparar kontinuerligt till vår "lada". :-) Huskontot är samma som lånen dras från, så där sätter vi bara in lite extra varje månad så att det sakta men säkert växer till sig. Bilkontot sätter jag av en tusenlapp i månaden till, det ska täcka både service och reparationer är det tänkt. Sen gör det inget om det växer lite, ifall man av någon oförutsedd anledning skulle behöva köpa ny bil en dag så finns det lite startkapital där (eller en kraftig dipp på börsen :-)).

   Jag räknar det som fasta kostnader och inte som sparande, vilket jag inte gjorde från början. Men jag känner att jag vill skilja på mitt framtidsspar som ska växa på börsen, från de övriga sparen som inte generar samma tillväxt.

   Radera
 5. Hej, såg att du ägde ZignSec vilket stack ut ganska mycket från andra standard aktierna. Hur kommer det sig att du äger ZignSec? Jag själv är intresserad av att investera där men vågar sällan ge mig på "förhoppningsbolag"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Precis, det var något av ett wild card som jag hoppade på. Handen på hjärtat så var det en chansning, men deras verksamhet ligger rätt i tiden. Att jag fick upp ögonen för just dem var nog en artikel i samband med att de börsnoterades, tror jag. Är du intresserad av IT/ IT-säkerhet?

   Jag är i grund och botten en fegis, därav mina standard aktier men kände att jag ville ha något "eget" och jag inser att jag har haft tur. :-)

   Tack för kommentaren!

   Radera
  2. Nu har visserligen Zign gått upp 200% på kort tid så jag känner att jag är för sen på bollen. Tror du dom kan bli en framtida Sinch/Embracer/Stillfront t.ex?

   Jag gillar deras E-id produkter och tror att internationella "BankId" liknande verifieringar är framtiden.

   Radera
  3. Det är verkligen ett lotteri och det känns som att man måste vara mer insatt i den marknaden och potentiella konkurrenter än vad jag är, för att ens våga andas om deras framtid.

   Personligen tror jag på dem, de landar kontinuerligt nya globala avtal och det tycker jag känns positivt. I övrigt går jag bara på min magkänsla och har inte för avsikt att göra mig av med dem. Kanske kan ha att göra med att jag redan gjort en bra vinsthemtagning. :-)

   Radera