söndag, november 29, 2020

Mina aktier på Nordnet tog sitt pick och pack...

...och flyttade in till sina polare på Avanza! Äntligen har jag mina aktier hyfsat samlade, mina svenska innehav åtminstone. Jag startade ett KF på Nordnet för ett tag sedan då det stod klart att de hanterar källskatten på utländska aktier bättre än Avanza, så de får vara kvar där. Men mitt ISK har flyttats över och det är himla gött faktiskt.

Anledningen till att jag hade aktier på både Avanza och Nordnet är naturligtvis att jag i begynnelsen, som så många andra, ville åt det gratis courtage som båda aktörerna erbjuder. 
 • Avanza erbjuder gratis courtage på Stockholmsbörsen upp till 50 000 kr 
 • Nordnet erbjuder gratis courtage på Stockholmsbörsen upp till 80 000 kr eller 6 månader
Värt att notera är att det gäller det totala insatta beloppet och inte enbart aktiernas värde på t.ex. ett ISK. Det gjorde jag bort mig lite på, för när det var ca 10 000 kr kvar till taket på Avanza så köpte jag lite fonder. Med facit i hand skulle jag väntat med det tills jag nått maxgränsen, men jag hade inte koll på det. Lite snopet, men då gick jag över till Nordnet och fortsatte att bygga upp mitt sparande där. 

Det är ingen dum affärsidé när det kommer till att locka till sig nya småsparare. För egen del upplevde jag att jag kunde lära mig att handla i lugn och ro, utan att behöva oroa mig för avgifter. Jag kunde köpa en aktie, för att i nästa stund ångra mig och sälja den igen.

Nackdelen med att göra som jag gjorde är att det blir svåröverskådligt. Att ständigt behöva logga in på två appar eller hemsidor, och sedan inte heller kunna få en samlad bild över hur min portfölj stått sig jämfört med index. Mycket irriterande för någon som loggar in flera gånger per dag, som jag. 

Att jag valde Avanza som huvudaktör för mina investeringar beror på att jag upplever dem som mer användarvänliga, både i appen och på hemsidan. Att flytten sedan överhuvudtaget blev av beror på att jag upptäckte att Avanza erbjöd att man kunde "importera" en överblick på övriga sparanden från andra banker. Det var ju ändå en kul grej, så det gjorde jag. Då upptäckte jag att jag även på ett smidigt sätt kunde flytta över mitt ISK på Nordnet till Avanza. Jag försökte läsa på så gott jag kunde, men kunde inte se att det skulle leda till några ovälkomna överraskningar såsom administrationskostnader eller courtageavgifter. Jag gjorde slag i saken och beställde därmed en flytt.

Det skulle ta 1-3 veckor blev jag upplyst om och det gick ganska fort att få över aktierna, däremot verkar det ta tid att få med historiken. Såsom GAV-kurs och utveckling. Det väntar jag ännu på och kommer det inte under nästa vecka får jag väl höra av mig och fråga.
 
Lite fundersam är jag också för hur mina siffror kommer att påverkas, eftersom jag misstänker att det räknas som en insättning på Avanza. Vilket det på sätt och vis är, men pengarna är ju inte nya för mig, bara för Avanza. Man lär så länge man lever och jag tycker ändå att det känns bättre att ha en samlad bild, så om det innebär att det blir avvikande siffror ett år - so be it!


Jag vill poängtera att detta inte är ett betalt samarbete med vare sig Nordnet eller Avanza. 


Har ni gjort samma resa, eller nöjt er med EN mäklare?

Ha en go vecka!

Tillägg: Av en slump råkade jag hitta att jag kunde fylla i lite siffror själv och skicka in, så nu får vi se hur det ser ut om ett par dagar. 

10 kommentarer:

 1. Hej!
  Gjorde som du i början och hade konto hos båda. Insåg också rätt snabbt att det bara kändes jobbigt att logga in på två olika ställen.

  Så jag gjorde precis som du och flyttade allt till Avanza.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Skönt att höra att jag är i gott sällskap!
   Nordnet känns lite stelbent i jämförelse. :-)

   Radera
 2. Förstår varför man har dubbelt, men förstår ännu mer varför man har samma :-). Jag kör Avanza rakt över, med undantag för ett litet sidosparande i SAVR. Det gäller ett antal fonder där SAVR har lägre avgifter än Avanza. Men visst är det härligt att ha överblick! Särskilt om man, det vill säga både du och jag, loggar in lite "väl" ofta ;-)

  Hoppas allt kommer bli bra!

  Kram Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså det är så grymt lyxigt att kunna titta till sina darlings på ett enda ställe. Och apropå det där med att logga in ofta, så trodde jag att det skulle gå över som en smekmånadsfas, men jag fortfarande lika "fast". ;-)

   Fonder känns inte lika intressant att ha samlade som aktier ändå, jag har också kikat på SAVR men de har inte varit billigare på just de fonder jag varit ute efter. Kan helt klart tänka mig att vara otrogen mot vilken bank som helst i utbyte mot billigare fonder. :-P

   Kram Fumlan

   Radera
 3. Intressant inlägg . Har också funderat på att få ihop kontona. Fast om man " bara " har ett ställe att logga in på , så kanske man loggar in dubbelt så många ggr istället ? :D Får se hur detta blir :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :-)
   Haha, du kanske har en poäng! Man kanske blir ännu mer taggad på att logga in bara för att det är så smidigt!

   Vilken bank vinner ditt hjärta då? ;-)

   Radera
  2. Avanza gillar jag verkligen . Ordning och reda, förhållandvis enkelt och har nästan inte alls behövt skriva till kundtjänst och frågat om något. Nordnet är lite mer omständigt. Vill jag kolla in en aktie så gör jag det på avanza och köper sen kanske på nordnet. Sen är jag hemskt otrogen, lite konton lite överallt , så jag har testat många olika ställen. Avanza får guldstjärna .

   Radera
  3. Jag har gjort likadant, kollat upp allt på Avanza. Smart av dem att satsa på en användarvänlig design så att även dummies som jag känner mig trygg. ;-)

   Trevlig helg!

   Radera
 4. Hej!

  Jag har portföljen fördelad på fyra olika aktörer :) Avanza är min största aktör när det kommer till investeringar. Jag delar din syn på Avanza. I likhet med dig har jag en KF på annat håll, men här har jag valt Nordea (de är billigare och har ännu bättre återbetalning av utländsk källskatt). Sedan har jag lite gammelaktier kvar hos husbanken Swedbank. Avslutningsvis har jag ett fondsparande hos SAVR som gör att fondavgiften sjunker med 30-40 baspunkter. Jag ser Avanza som min huvudbank när det kommer till investeringar och jag loggar nästan "bara" in hos dem, övriga aktörer är om jag köper/säljer aktier/fonder alt. gör min månadsrapport.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Hörde också att Nordea var bäst på källskatt, men då jag precis bytt till Nordnet kände jag att det får vara för tillfället. Nöjd ändå över att ha sur-bytt från Avanza. :-)

   Helt klart värt att dela upp sina olika typer av innehav för att hålla kostnaderna nere. På samma sätt som man kollar över telefonabonnemang och el t.ex.

   Trevlig helg!

   Radera