lördag, december 12, 2020

Spice up my life - med nya fonder

Alltså det är så tråkigt nu va, både väder och börs är bara lervälling. Jag har abstinens, jag vill ju köpa aktier men hittar liksom ingenting som känns värt att lägga pengarna på i nuläget. Visst, jag har fyllt på lite här och där men inget mer upphetsande än så.
  
Jag är pinsamt medveten om att jag borde ha en strategi, det ska man ha när man ger sig in i aktieträsket men det har alltså inte jag. Inte mer än att jag från början tänkte köra hårt på "Buy-and-hold", för det tror jag passar någon som mig. Och så har jag också agerat i de allra flesta fall, åtminstone i grundpelarna i portföljen. Där känner jag mig trygg. Men så blir jag ibland lite nyfiken och köper något mer osäkert kort, för att prova på bara. Samtidigt så känner jag ibland att hjärtat inte är med, att det kanske snarare bara leder till att jag får in en massa småposter som inte bidrar med så mycket som jag skulle önska. 

Kombinationen av dessa fenomen, grått och tråkigt ute och grått och tråkigt på börsen, har lett till en mindre upprensning. Jag har sålt av vissa småposter, och vissa ligger i slussen och väntar på försäljning vid rätt kurs. Vad är då min tanke?

Jo, jag har faktiskt skaffat ett konto hos SAVR. För något halvår sedan eller så jämförde jag avgifterna på fonder som jag redan har, med SAVRs avgifter och kom fram till att just de fonderna inte var billigare där. Jag såg därför ingen mening i att starta ett konto och flytta dem. Däremot har jag under denna tråkiga period kommit fram till att jag vill ha större exponering mot tillväxt och hållbarhet, men att köpa enskilda aktier känns inte lockande. Därför började jag kolla på vilka fonder som ägde de aktier jag var intresserad av och började jämföra priser. Den här gången ledde det till ett konto och tre nya månadssparande hos SAVR.

De tre nykomlingarna:
 • TIN Ny Teknik
 • Proethos
 • Länsförsäkringar Fastighetsfond A
Jag känner mig kanske liiite osäker på om fastighetsfonden platsar för jag har redan en del fastighetsaktier, men jag börjar såhär. Det är inte värre än att jag säljer om jag ångrar mig.

Sedan tidigare har jag:
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • Länsförsäkringar Global Indexnära
 • Avanza Emerging Markets
För försäljningarna av aktier är tanken att jag ska kickstarta mina nya innehav.
Vad har ni för roliga fonder i portföljen?
Trevlig helg!

12 kommentarer:

 1. Bra val av fonderna :) Jag lutar mot Swedbank Robur Teknik och Småbolag. Har SPP USA idag. Svårt att bestämma, men som du säger man kan alltid sälja sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :-)
   Jamen det låter väl fint! Det är verkligen svårt, det är en djungel och många fonder är snarlika.

   Radera
 2. Ha ha, jag hade nästan kunnat skriva det här inläget själv. Särskilt de första stycket stämmer väldigt väl överens med mina tankar och hur jag agerar :-).

  Jag har ju också ett sparande i SAVR, men jag var faktiskt tvungen att logga in för att se vilka fonder jag faktiskt hade där...Lite skämmigt, men jag har startat fondsparandet i SAVR som lite extra, och det är meningen att det ska vara ett väldigt passivt sparande där jag inte ska logga in i tid och otid.

  Hur som helst, mina fonder hos SAVR är:

  TIN ny teknik
  Skandia Time Global
  Swedbank Robur Kapitalinvest
  Coeli Global Selektiv

  Av dessa har TIN ny teknik presterat bäst, tätt följd av Swedbank Robur Kapitalinvest.

  Hos Avanza har jag även:

  Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  Länsförsäkringar Global Indexnära
  AMF Asien Stilla havet
  Avanza Global

  Ha en fin helg nu, i detta hemska väder! Hoppas Lucia kan pigga upp!

  Kram Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl fördelen med ett rent fondkonto, att man inte ska behöva gå in och titta så ofta. Det kommer nog inte jag heller göra när jag väl kommit igång...hoppas jag. ;-)

   Intressanta fonder, fick läsa på lite som hastigast. Coeli såg ut att ha ganska kul företag på sin lista, samma med Kapitalinvest och roligt att den gått såpass bra också.

   Tack, ja imorgon får vi sätta glitter i håret och lysa upp tillvaron lite. Ska försöka masa mig upp kl 7 och titta på Luciamorgon från Jukkasjärvi, tycker att det är supermysigt!

   Kram Fumlan

   Radera
 3. *Särskilt de första styckena ska det stå! Avskyr när det blir felstavat! Sitter dock som en kratta i soffan och skriver, så jag får skylla mig själv :-)

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Spännande fondköp! Den andra fonden har jag inte koll på, den måste jag kolla upp :) Följande fonder finns i min portfölj:
  - TIN Ny Teknik
  - Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  - AMF Aktiefond Småbolag
  - SPP Aktiefond USA
  - Swedbank Robur Access Asien

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja det ska bli spännande att se dem jobba. Dina fonder ser ut att täcka upp det mesta. :-)

   I början tyckte jag att fonder var rätt tråkigt men jag har nog börjat tänka om lite. De fyller helt klart en funktion, både som komplettering och bas.

   Hörde f.ö. som hastigast att Elvira Öberg räddade dagen, kul!
   Ha en trevlig kväll!

   Radera
  2. Jag tycker också fonder har en bra funktion som komplettering och bas, men fonder är fortsatt ganska tråkigt tycker jag ;) Jag tycker det är synd att man inte kan köpa dem i realtid (om man inte köper en ETF).

   Grymt bra av Elvira och Hanna (och herrarna) ville inte vara sämre idag :)

   Radera
 5. Hej!
  Tycker också att det är lite svårt att välja vilka aktier jag ska köpa just nu.
  Sitter också i tankarna att ha en del fonder att handla i när jag får svårt att välja aktier.

  Öppnade ett konto hos SAVR för längesedan och har en överföring på 100kr som går till TIN Ny Teknik. Tror även jag ska börja spara lite mer i fonder. Ska sätta mig någon dag och kika på vilka fonder det ska bli.

  Proethos verkar intressant.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja, det känns som att man får både hållbart och tillväxt hos Proethos. Jag kikade även lite på Consensus Global Select A, men den såg så ny ut så jag vågade inte riktigt. :-) Den fanns inte på SAVR heller.

   Radera
 6. Jag har också börjat köpa lite mer tillväxtorienterade fonder på SAVR, BGF Next Generation Technology och Swedbank Robur Ny Teknik som båda har gått väldigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, riktigt imponerande utveckling på båda två! Skönt att kunna få en viss exponering genom fonder när nu de enskilda aktierna skenat iväg! ;-)

   Radera