tisdag, december 29, 2020

Mål och reda siffror

Jag har försökt mig på att göra ett första utkast avseende målsparande. Jag har inte haft något uttalat mål tidigare, men nu är det dags att peta på den bubblan. För egen del vet jag att jag presterar bättre om jag arbetar mot ett konkret mål. Såhär i början av min målvisualisering tänker jag bara ha med faktorer som jag själv kan påverka, nämligen nysparande och portföljvärde i slutet av året grundat på just nysparandet. Utöver det hoppas jag att det tillkommer en avkastning och därtill ytterligare värdeökning.

Målet för 2021 är:

-Nysparande: 135 000 kr (8 000 kr x 12 mån + engångsinsättning à 25 000 kr + lite extra ca 14 000 kr)
-Portföljvärde: 449 000 kr (dagens värde 314 000 kr + 135 000 kr)

Detta innebär att jag har en bestämd summa som ska in på börsen och om inte värdet på portföljen motsvarar målet, beror det på att börsen gått katastrofalt dåligt och inte på min insats. OM jag då har råd ska jag försöka sätta in ytterligare kapital för att nå upp till målet, för då betyder det att jag handlar billigt!

Jag har satt ihop en liten sida med mina sparmål som finns bland flikarna på min bloggmeny, som heter just Mina sparmål. Där har jag lite fler parametrar som jag förhoppningsvis kommer att kunna pricka av allt eftersom.Hoppas att ni vill hänga med på resan!  

5 kommentarer:

 1. Skönt att kunna peta ner lite konkreta siffror, sparandet blir mer realistiskt då! Jag har ingen aning om vad mitt nysparande kommer landa på nästa år eftersom jag inte vet hur arbetssituation/inkomst kommer att se ut, men jag kommer peta in det jag kan när jag kan. Jag har som totalmål att min portfölj ska ha uppnått 1,25 miljoner i alla fall...Kom jag just på :-D. Om börsen har medvind bör det gå, med tanke på återinvesterade utdelningar.

  Jag hänger självklart med på resan!
  Nu kör vi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjoho vad kul! :-)

   Bra mål du kom på bara sådär ändå, trots att din inkomst har ändrats. Är hela din portfölj på börsen eller har du likvider också?

   Kram

   Radera
  2. Jag har ett sparkonto vid sidan av. Det var egentligen tänkt som ett målsparande, vi skulle använt pengarna till en resa till Sydafrika nu i jul...men av förklarliga skäl gick ju inte det..:-(

   Så jag har just nu ett par-tre månadslöner utanför börsen. De får vara där tills vidare :-)

   Radera
 2. Vad spännande! Bra mål och jag vill såklart hänga med på resan :)

  SvaraRadera