lördag, december 05, 2020

Mördande reklam

"Allting går att sälja med mördande reklam" sjöng Ulf Peder Olrog i sin kultförklarade låt "Konserverad gröt" och så rätt han hade. Jag har upptäckt att jag ståndaktigt och envist står emot yttre påtryckningar... till en viss gräns. Det som krävs är upprepning, upprepning och lite mer upprepning. Tillslut tänker jag; "Jamen vad f-n är det frågan om? Vad ÄR det här som är så himla populärt/ viktigt/ omtalat?" 

För att nämna ett par exempel kan vi ta Camilla Läckbergs nya bok "En bur av guld". Jag var inte alls intresserad men i min ljudboksapp haglade propagandan varje gång jag letade efter något nytt att lyssna på. "Den här kan du lyssna på", ""Du missar väl inte...?" och "Alla andra har ju läst..."  

Tillslut kapitulerade jag och började lyssna. Boken var kanske intressant men levde inte alls upp till mina förväntningar efter all reklam jag matats med, gillar då bättre hennes deckare.

Sedan har vi det som jag tänkt att inlägget mestadels skulle handla om...DREAMS, appen som hjälper dig att spara ihop till din dröm. Jag kände redan från början att det nog inte var något för mig. Jag hade kommit igång med mina investeringar på börsen och var egentligen nöjd med det. Meeen...var det än var jag hängde då, så var det ett jäkla tjat om Dreams. Dreams mig hit och Dreams mig dit. Naturligtvis skaffade jag appen, för uppenbarligen hade jag missat något fantastiskt. Satte ett mål på 10 000 kr och pengarna skulle gå till ren lyx. Jag höll det hemligt för min man, för det skulle bli en överraskning.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att Dreams är ett fantastiskt verktyg för den som har svårt att få till ett sparande. Det finns en massa roliga sätt att spara. Utöver vecko-/ månadssparande kan man: avstå från en köpkaffe och sätta in 25 kr eller om ditt favoritlag gör mål dras det automatisk en summa till ditt Dreamskonto. Aktivera "Tjuven" så drar den småsummor som du inte märker av till ditt konto, eller spara gemensamt med en vän. 

Jag ska erkänna att jag tröttnade rätt snabbt och såg till att nå mitt mål fortare än planerat. Räntan på kontot är dessutom enbart 0,1%. Inte försvarbart när man har högre förväntningar på avkastning. Men jag har provat i alla fall. 

Min man då, han blev väl glad? Hm jooo, han uppskattade tanken men är lite åt det konservativa hållet ibland. Så när jag bokat en lyxig övernattning på ett slott, envisades han med att åtminstone få betala sin hälft. Hursomhelst blev vistelsen mycket lyckad och jag blev påmind om hur viktigt det är att man ibland gör något litet extra.

Idag håller jag liv i det lilla kapital jag sparade ihop på Dreams, genom att månadsvis sätta in 500 kr på mitt nöjeskonto som åtminstone erbjuder 0,5% ränta. Vill jag unna mig något, så kan jag det. 
Hur duktiga är ni på att stå emot reklamens krafter?
Trevlig helg!

8 kommentarer:

 1. Jag tror jag är enastående bra på att stå emot reklamens krafter. Utom då reklam där något jag behöver, eller kan laga någon god näringsrik maträtt av, är kraftigt nedsatt prismässigt.

  Men det är alltså vad jag TROR.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att vara motståndskraftig och hyfsat onyfiken då också, antar jag? :-)

   Precis som du är lite inne på så finns det ju också olika typer av reklam, som erbjudanden och tips. Värsta slaget är väl sådant som kan vara direkt dåligt för konsumenten, typ nätcasino. Men där går min gräns iaf! :-)

   Tack för kommentaren!
   Mvh Fumlan

   Radera
 2. Jag TROR att jag är bra, men sanningen är kanske lite annorlunda. Har just köpt en tröja/blus/top som poppat upp i mina flöden under en längre tid. Får banne mig hoppas den är snygg när den dyker upp! För den var rätt billig...

  Hade aldrig hört talas om DREAMS, men det låter ju som om det inte är ett livsnödvändigt verktyg :-).

  Hoppas du haft en fin advent!
  Kram Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är jag lite bättre än dig på att stå emot ;) Något sådant skulle jag ALDRIG göra. Tror jag.

   Radera
  2. Det gäller väl att skilja på bra och dåliga produkter. Jag tänker att det är smidigt när det dyker upp något man är i behov av och som fyller en funktion. Är det dessutom billigt får man allt känna sig nöjd med sin affär. ;-)

   Exemplen ovan kostade mig inte en krona och jag fick stillat min nyfikenhet. Din tröja/blus/top kommer säkert att göra dig fabulous! Hoppas att det dyker upp billiga sneakers i mitt flöde! ;-)

   Kram Fumlan

   Radera
  3. Det är så skönt när man inte längre behöver bry sig om det där med att vara fabulous. Kan gå omkring i workwear och fleecejacka dagarna i ända. I varje given situation ser det ut som att man är på väg ut och plocka potatis...;)

   Utom nyårsafton då.

   Radera
  4. Hehe, tänk på att det är nyttigt att bryta invanda mönster ibland. Workwear och fleecejacka i all ära, funkar bra även här 6,5 dagar av 7, men vad sägs om att chocka potatisarna och ta på nyårsstassen inför nästa upptagning? ;-)

   Radera
  5. Ja, bra idé. Jag kör alltid maskerad på Nyårsafton. Så det blir Batman kostym i potatislandet. Kan funka...

   Radera