måndag, april 11, 2022

Om att hitta sitt varför

Det är så lätt att tänka att lycka bara är de stora sakerna. Sådant som tar tid att uppnå. Vi höjer blicken och ser framåt, så långt vi bara kan. Då är det också lätt att missa de små sakerna på vägen, som är lika fyllda av lycka men tillsynes obetydliga jämfört med det nya livet som väntar vid horisonten.

Sedan är det inte alla som har förmågan att se de små sakerna. Med små saker menar jag dimman som dansar över vattnet en tidig morgon i april, den första sädesärlan eller kaffe på verandan i morgonsolen. När man mår dåligt vågar jag nästan påstå att de är omöjliga att upptäcka, även om någon står och verkligen pekar på dem. 

Det är som att jag skulle bli uppmanad att läsa en kinesisk text. Jag kan inte ett ord på kinesiska, därför hjälper det inte särskilt mycket om någon i all välmening säger: "Men titta ordentligt och försök". Jag har helt enkelt inte rätt förutsättningar för att lyckas.

Jag skulle kunna lära mig, absolut. Vilka verktyg behöver jag då? 
 • Jag behöver hjälp av en annan människa. Någon som kan kinesiska, som kan lära mig och ge mig de praktiska förutsättningarna. 
 • Tid. Mycket tid.
 • Tålamod. Mycket tålamod.
 • Förståelse för att det kommer att krävas mycket tid och tålamod.
Allt detta behövs, men det är en sak till. Den viktigaste. Utan den kommer det inte att fungera. Det är mitt driv, mitt varför. Varför ska jag lära mig kinesiska? Eller varför skulle jag tycka att det är värt att kämpa för att må bättre? 

Det kan vara svårt att hitta sitt varför, på samma sätt som att det är svårt att hitta lyckan i de små sakerna. Så det är nog inte där man ska börja. Jag tror att man hittar sitt varför så småningom, när man redan har kommit en bit på vägen. Alla har ett eget varför, men det är inte alltid man är mottaglig för att se det. Därför behöver man hjälp, tid, tålamod och förståelse också.

Vad är ens ett varför? Risken är att man tror att det måste vara en stor grej, som att hjälpa andra människor, rädda klimatet eller på något annat sätt bidra till något större. Man överdriver dess betydelse för att legalisera sin existens, men faktum är att det räcker med att hitta något som man tycker om. Som man vill fylla sitt liv med. Som att skriva. Laga mat. Plantera blommor. Sjunga. Vandra. Provsmaka hela världens olika sorters te. Små saker som kan vara ett varför det är värt att kämpa för ett bättre mående.

Hoppas att ni får en fin vecka, som för övrigt är Stilla veckan.
Sol på er!
  

7 kommentarer:

 1. Kloka ord! Att hitta sitt varför är inte lätt. Undrar ens om alla hittar sitt varför? Jag är inte säker på mitt varför. Jag tror jag vet men jag kan inte säga och peka på en viss sak att det här är mitt varför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kanske inte ens tänker så mycket på sitt varför, om man är i fas med livet? Mår man bra, kanske det bara rullar på liksom?

   Radera
 2. Håller med föregående talare - kloka ord! Det är oerhört viktigt att hitta sitt varför, och om man lyckas blir resan så mycket enklare och mer självklar. Man kan också behöva fler varför, olika varför för olika mål i livet. Jag har hittat många varför, men behöver kanske hitta något mer. Jobbar på det!

  GLAD PÅSK!
  Kram Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer, det kan nog finnas väldigt många varför. Och ibland kanske behovet av varför är större, eller att man behöver flera än de man hittills hittat. Eller så kanske de kan ha ett bäst före datum och man måste ersätta ett gammalt.

   Vilken tur att det inte blev flummigt, det här! ;-)

   Glad Påsk, ses kanske på Blåkulla?
   Kram Fumlan

   Radera
 3. Varför, hur och när kan vara frågor att ställa för att hålla ångan uppe. Vilja och motivation är det som eldar på ångpannan så att trycket upprätthålls.

  Robert B.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer, att konkretisera kan nog vara effektivt i rätt skede! Och det känns som att det kan vara bra ibland att bli påmind om dessa frågor, kanske med lite hjälp utifrån. Tack Robert, för bra input!

   Radera