lördag, april 23, 2022

50 000? Jomen jatack!

Så var den äntligen här! Dagen då jag fick loss mina låsta tillgångar från mitt räntekonto. Jag har övervägt att bryta avtalet och ta straffavgiften för att få ut dem tidigare, men då hade pengarna redan varit låsta så länge att jag ändå kunde vänta i ett knappt år till. 

Det var i början av min investeringskarriär som jag tog fasta på det här med diversifiering och vad kunde väl vara en bättre kontrast till börsen, än ett låst räntekonto? Ah well, det blev tre overksamma år för dessa pengar. Men det finns faktiskt fördelar med det också. Jag som inte haft kassa på ett tag nu och dessutom har pausat mitt nysparande, kan plötsligt göra lite nya inköp. Kul ju! 

Däremot har inte storleken på portföljen ändrat sig, eftersom jag räknat med även räntekontot. Det borde dock förhoppningsvis innebära att det blir bättre snurr på utvecklingen, då denna del av min portfölj nu kan börja bidra. Det är ju bara det där med hur jag ska placera pengarna. Jag har redan portionerat ut summor till mina olika ISKar på Avanza, Nordnet och SAVR, samt satt lite pengar i arbete. Men 50 000kr är inte så mycket, det är det inte. Det går åt fort, speciellt när man delar upp dem som jag gjort.

Min investeringsstrategi är inte mycket att hänga i granen, det handlar mycket om magkänsla och lite "oj, vilket roligt namn - vad är det?" Man ska alltså aldrig ta något jag skriver som någon form av råd eller rekommendation. Med det sagt, skulle jag vilja skriva nåt litet om mitt senast införskaffade aktieinnehav: H&M. Jag är praktiskt taget uppväxt mellan klädställningarna på H&M och har alltid gjort 90% av mina klädinköp där. När jag gråtande kommit tillbaka, efter att ha försökt köpa kläder i någon konkurrerande fancy boutique, har H&M alltid tagit emot mig med öppna armar igen.

Som ni förstår gillar jag H&M och det borde naturligtvis visa sig genom att de skulle haft en självskriven plats i min portfölj, men det var en hel del prat om klädkedjan som jag i början av investeringskarriären tolkade som negativt. Jag vågade således inte köpa in mig och sedan dess har jag bara gått och sneglat på dem. Men nu, som den oseriösa börshajswannabeen och kappvändare jag är, har jag åter lyssnat på pratet om H&M och det låter som att det är dags för mig att hoppa på det tåget. Det får bära eller brista, det är inga stora poster vi pratar om heller med mina mått mätt.

Förutom H&M har jag fyllt på i redan befintliga aktieinnehav, samt köpt lite fonder här och där. Det viktigaste är nog inte exakt var jag placerar pengarna, bara att jag faktiskt gör det. Time in market och allt det där...

Ha en fin helg, mina vänner!


8 kommentarer:

 1. För ungefär tio år sedan hade jag också en rejäl summa på ett låst fasträntekonto. Då låg räntan på 5% och jag tyckte deg var ok avkastning med tanke på obefintlig risk. Med facit i hand blev det mindre lönsamt än att låta dem rulla på börsen men så kan det ju gå med risk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 5% var ju ändå förhållandevis bra, även om det inte slår börsen! Men det är så man lär sig! :-)

   Radera
  2. Hjälteräven24 april 2022 15:50

   Vi är snart på 5% igen...

   Radera
 2. Perfekt nu när det är stökigt på börsen att få loss mer kapital! :)

  SvaraRadera
 3. Hej Fumlan.
  Jag tycker ändå det låter som att du har en bra strategi och den kommer med åren att sätta sig än mer. Den ska passa dig och ingen annan, det är det viktigaste. Att du redan sprider dina risker på fonder och aktier är oftast gott nog och ett bra tecken på att du risksprider. Så fortsätt som du gjort hittills så blir det bra.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PP!
   Kloka ord som vanligt! :-) Tack för uppmuntran!

   Radera