tisdag, december 06, 2022

Snus, värt att försvara?

Jag såg nyligen en YouTube-serie som handlade om hur Sveriges beredskap såg ut tidigare, innan nedrustningen. Det var verkligen intressant och man hade många bra idéer om hur man skulle lösa tillgången på det mest nödvändiga. Däribland framställning av snus under krigstider! Det säger ändå något om hur djupt rotat snusandet är i den svenska folksjälen. Och kulturen hänger kvar genom att det lanseras nya sorters snus, som smakar melon, lakrits och mint. Det finns även med smaker av Pilsnerkôrv, Daiquiri och Glögg & Kanel. Är det ens snus längre eller har vi hamnat på en AW i juletid?

Jag har provat snus i unga dar men det var inte min grej. Med det sagt vet jag däremot inte om jag skulle våga prova idag. Det känns som att risken att bli fast är större idag med alla goda smaker som finns att välja på. Men all heder åt Swedish Match R&D avdelning, de vet hur de ska överleva i en bransch som klassas som moraliskt tveksam. Dels genom att hitta nya målgrupper men också genom att ha tagit fram en försvarlig mängd nikotinfria alternativ. När jag googlade lite snabbt såg jag att det finns några mindre tillverkare också, men jag är som sagt inte så väl bevandrad i ämnet. Någon som provat något annat än Swedish Match sortiment?

Ska vi snacka lite om börsen? Vad tror vi? Det har gått åt rätt håll de två senaste månaderna, men som alla vet är det inte samma sak som att vinden har vänt. Vissa förutspår ännu ett dystert börsår, medan andra är mer positiva och tycker sig skönja ljuset i tunneln. Själv gör jag ingenting som jag inte gjort förr. Det vill säga jag köper och behåller. Skillnaden är summorna då. Jag har ju inte mycket att sätta in på börsen, men jag har lyckats peta in några tusenlappar under hösten. Det är bättre än noll och jag kommer dessutom att få en liten del av bonusen nu innan jul. Större delen av den kommer att åka in i Framtidsportföljen. Ka-ching! Jag har fyllt på lite i mycket, passat på när det varit tillfälligt nedtryckt. 

Vad mer? Jo, roligt ju! Vi köpte bil för ett par veckor sedan och gissa vad? Den strular. Eller nä, den går faktiskt inte att köra alls. Vi var ute och åkte igår, en sväng till IKEA och Hornbach på Hisingen och sen hem igen. Men plötsligt när vi har en dryg mil kvar hem, så börjar den hacka vid kraftig acceleration och ökar inte i fart. Vid normal gas märktes inget, men vid lite hårdare tryck på gasen började den hacka oavsett fart och växel. Vi vet att vi tankat rätt, men jag tänkte att det var en dålig batch med bensin. Samtidigt har vi kört 17 mil efter tankning, så det borde märkts tidigare. Min man har lite andra teorier som har med cylindrar och spolar att göra. Bärgaren var här och hämtade bilen igår, vi får väl se vad domen blir. 

Snart får jag veta om jag kommit på det jag sökt till våren. Tre separata kurser, varav en är Grundkurs i juridik och de andra två är Hälsofrämjande ledarskap och Arbets- och organisationspsykologi. Jag vågar outa det eftersom det blir på distans alltihop. Kursen jag läser nu tänkte jag berätta mer om när den väl är avslutad. ;-) 

Har kommit på att det finns lite smått och gott i utbildningsväg på nätet också. Har precis tagit del av några stycken, två inom Försvarsmakten och en på Folkhälsomyndighetens sida. Man "blir" ju ingenting, men det är aldrig fel att fylla på i kunskapsbanken.

På grund av oskäligt dyrt smör i butikerna, har vi gått över till margarin här hemma. Det var en hög tröskel, men jag får erkänna att det har gått bättre än jag trodde. Både till mat och bak. Tack och lov för det, annars hade vi nog fått klara oss utan lussekatter i år. Men nu har vi redan bakat vår tredje batch och jag tycker inte att jag känner någon jätteskillnad faktiskt.  
Tisdag idag! Woop woop! (och Onneksi olkoon Suomi!) 

7 kommentarer:

 1. Ganska ofta ändå har de Smör för 39 Kr/pkt, åtminstone här uppe i Norrland. Då passar jag på och köper.

  Krånglande bilar är det värsta jag vet. Så det var tråkigt att höra. Kan det vara någonting med den där insprutningen ?

  Fina Lussebullar !! Du har inte vågat dig på Lusseballar ? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det priset för smör såg jag faktiskt först i förra veckan, fast det betyder ju inte att det funnits tidigare. Fast man får ju dubbelt så mycket för ett lägre pris om man kan tänka sig att använda margarin. Lusseballar var nytt för mig, låter lite läskigt. :-)

   Radera
  2. Milda margarin körde morsan alltid med, andra fabrikat oxå. Vet faktiskt inte varför jag själv inte köpt margarin på säkert minst 25 år nu. Det var Pressbyrån som körde en kampanj, såg jag på Twitter, om Lusseballar. Typ som Lussebullar...det var bara formen som diffade...

   Radera
 2. Men WTF? Bilen? Den ska ju inte gå söner nu ju! Eller helst inte alls såklart! Åh, hoppas nu inte det är något allvarligt!

  Mycket smart av dig att kika på utbildningsvägar utanför högskolan! Som du säger, det finns mycket att ta del av! "Hälsofrämjande ledarskap" tycker jag låter som en mycket bra kurs! ;)

  Lussebullar...Jo, jag ska försöka i år! För jag fick äntligen min efterlängtade hushållsassistent i present när jag fyllde år, och den ska invigas till helgen. Vågar inte ta ut något i förskott dock, jag har oftast lite dåligt tålamod när det kommer till jäsning tyvärr...

  Kram och ät en lussekatt från mig också!
  /Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. I know!!! Det var tydligen ett tändstift som de bytte snabbt, lätt och gratis. Tur det!

   Kul med ny hushållsassistent och håller med dig med jäsningen. Det tar ju en evigheeet att baka när det ska jäsa och hålla på.

   Nu har jag ätit en massa lussekatter för dig! ;-)
   Kram

   Radera
 3. Hej.
  Om jag hade, av helt oförklarliga skäl, hamnat på en öde ö och tvingats stanna där ett år eller mer så hade jag saknat två saker. Snus och mjölk! (barn och barnbarn ej inräknade)
  Det hade varit värsta scenariot, en mardröm för mig.
  Bilar går sönder, det är en naturlag. Och naturligvis går de alltid sönder vid "fel" tillfälle. Idag bytte jag en glödlampa till halvljuset, det kostade 848:- Mmmmm, dyrt sa sambon.

  // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PP!
   Haha, snus och mjölk. Det blir inte mycket svenskare än så. ;-)
   Men hjälp, det var verkligen dyrt för en glödlampa. Det är ju det tråkiga med nya bilar också, det blir svårare och svårare att göra grejer själv. En massa nya fel med diffusa signaler. Man får vara tacksam varje dag bilarna fungerar som de ska.

   Radera