onsdag, september 20, 2023

Livet är för kort

...för att ligga i sängen och vrida sig. För varje varv hoppas jag att detta är det sista innan sömnen släpper in mig. Men så blev det alltså inte och nu är jag bara irriterad. Hur många timmar av mitt liv har jag inte slösat bort på att försöka somna? 

Det är inte alltid såhär svårt, tack och lov. Men när det väl händer så är det på hyfsat samma tid i månaden. Jag har kollat upp om det har med månen att göra, men det verkar inte som att den är boven i dramat. Jag går väl efter min egen månadsklocka.

Förr eller senare somnar jag alltid, men eftersom jag både är klarvaken och irriterad som sagt, så tänker jag att jag ska göra som kidzen. Jag ska dygna! 

En av förmånerna med att sitta hemma med distansstudier, det är inte hela världen. Å andra sidan, att vara svårsomnad dök upp i mitt liv ungefär samtidigt som studierna. Hönan eller ägget? Annars har jag oförskämt goda sömnvanor, vilket gör att jag drar slutsatsen att när jag väl börjar jobba igen kommer de säkert tillbaka.

**********

Nog om mina vansinnigt intressanta sömnproblem. Jag läser om grupprocesser och arbetsgrupper just nu, och det är verkligen intressant. Det är dessutom ett bra tillfälle att analysera sig själv. Vem blir jag i en grupp? Vilken roll tar jag, eller får jag? Är det alltid samma roll? Svaret är nej, åtminstone i mitt fall. Det beror på vilken typ av grupp det är och vad syftet är.

Jag har smygövat på att lyfta andra, just för att jag märkt hur glad och avslappnad jag själv blir om jag får komplimanger eller spontan, bra kritik. Jag blir bekräftad och därmed mer säker på min roll. Det gör i sin tur att jag kan flytta fokus från mig till andra. Upptäcka vad de kämpar med. Det funkar faktiskt jättebra i min ridgrupp. Stämningen är lätt och uppsluppen, för det bästa är bonusen att det smittar av sig. Nu ska jag verkligen inte ta all cred för att vi är en bra grupp, men när jag var ny upplevde jag att det kändes mer tillknäppt mellan deltagarna. Det kan också ha att göra med att jag var osäker på precis allt, eftersom jag inte ridit tidigare. Då gällde det bara att överleva! ;-)

**********

Min katt har då inga sömnproblem. När jag kom upp för trappan, kom han vinglandes emot mig med pliriga ögon. Undrade väl vad som stod på och varför vi måste gå upp mitt i natten. Nu har han återgått till sin djupsömn på golvet vid mina fötter. Ligger och snarkar och tassarna rycker. Jag är så glad för hans skull! ...inte alls bitter! (Minsann, har han inte fisit också?)

**********

Från det ena till det andra. Vad är grejen med: "Hej! Är den här varan tillgänglig?" Ja, som vissa av er kanske förstår så handlar det om Marketplace på Facebook. Jag svarar såklart. Och sedan är det tyst. Alltså även om jag säger att den "är tillgänglig", så är det tyst. Vad är grejen? Troll? OCD? Det har inte bara hänt en gång och jag vill så gärna förstå. Är det en bugg bland alla ettor och nollor?

**********

Nu tror jag att jag ska ta och titta på lite skolarbete. Försöka distrahera bort min annalkande hunger. Skulle kunna ta udden av den med lite kaffe, men kaffebryggaren låter som helt tröskverk i uppstarten. Så jag får avvakta lite för att inte väcka hela huset. Det är ju faktiskt väldigt lugnt och skönt såhär på småtimmarna. En värld man sällan befinner sig i, trots att den är så nära.

Ha en fin onsdag, mina vänner!

10 kommentarer:

 1. Trist att inte kunna somna. Det händer väldigt sällan för mig och då det händer så är det för att jag inte är så pigg på att möta morgondagen. Någon slags oro eller nervositet inför vad jag måste göra eller liknande.

  Jag trodde kanske att det skulle bli svårt att somna igår kväll i och med att huset närapå gungade i den hårda vinden men inte då, tvärtom så sov jag som ett litet barn i en vagga :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, ibland är det så för mig också. Men när jag låg och rannsakade mig själv kunde jag inte komma på något som störde mig tillräckligt för att beröva mig sömnen...

   Men åh, det är ju så mysigt när det stormar ute (och man inte behöver oroa sig för översvämning el. dyl.) och man ligger inne och lyssnar. Bor ni vindsutsatt?

   Radera
  2. Ja det får man nog säga. Vi bor precis vid havet med endast södra skärgården som skydd mot vindarna.

   Radera
  3. Magiskt ibland, kan jag tänka mig! Och perfekt deckarstoff på höstruskiga nätter! :-)

   Radera
 2. Jag kan nästan alltid somna, men om jag vaknar på natten har jag svårt att somna om. Min sambo har också något tjall med telefonladdningen, så ibland bryts strömmen och sedan när den återgår till att ladda lyser mobilen upp. Det hände typ 10 gånger i natt och jag har nu förbjudit honom att ladda mobilen i sovrummet under rådande omständigheter *morr*.

  Hoppas du inte somnar vid skolböckerna!
  Kram Louise

  Ps: Marketplace alltså...don´t get me started!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när du nämner det här med att ladda i sovrummet, så ringer det en klocka. Har du inte nämnt att det är en no-go-zone för skärmar i sovrummet? Eller så spelar min hjärna mig ett spratt...

   Ni får bygga en liten mobilbox till hans telefon annars. Som en minihundkoja. Har hört talas om en gubbe i Halland...

   Än så länge är jag vaken. Huserar vid köksbordet och tittar på föreläsningar. Provade att sitta i soffan och läsa kurslitteratur - funkar INTE! :-)

   Kram Fumlan

   Radera
 3. Jag älskar när du skriver om ridningen. Kanske saknar jag en hästkompis såhär i bloggvärlden. ;-)

  Men jag blir också imponerad av att du kan se när dina ridkompisar rider, jag är alltid så fokuserad på träningar att jag glömmer att det finns andra omkring mig. Nästa så jag råkar rida på folk ibland. *skäms*

  Jag har ofta svårt att somna och något som hjälpt mig är att ha tex naturmorgon på på mobilen, så pass svagt att jag inte hör vad de säger, men jag hör att nån pratar. Det är tryggt på nåt vis och då somnar jag lättare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack! Och jag älskar att få lite input på vad man gillar att läsa. Det ska jag ha i åtanke. Jag var rädd att jag varit lite tjatig med mina hästeskapader, men då fortsätter jag att skriva jag på om det! :-)

   Vi är ju en nybörjargrupp, vilket innebär att vi ibland rider en och en beroende på svårighetsgrad. Då kan man titta på de andra. Fast ibland sneglar jag på de andra under tiden som jag rider också. Men det mesta snacket blir såklart efteråt, när vi hjälps åt med hästarna efter lektionen.

   Bra tips med naturmorgon, det ska jag försöka komma ihåg! :-)

   Radera
 4. Folk kanske hittar något annat och orkar inte svara på varan som är tillgänglig. Så köper dom annat. Eller inget alls.

  Hoppas det löser sig med sömnproblem! Jag får ont i ryggen ibland efter sömn, inte alla dagar men är så irriterad på det.

  Kämpa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack! Jag kämpade på rätt bra och höll mig vaken tills det var dags att gå och lägga mig igen på kvällen. Sedan sov jag som en liten gris! :-)

   Jobbigt med ryggont efter sovandet. Jag bytte faktiskt till en hårdare säng för ett tag sedan och fick mindre ont i ryggen. Det är inte samma för dig?

   Radera