fredag, april 02, 2021

Ett radikalt beslut - nu avvänjning

För ca 1,5 år sedan, skaffade jag ett konto hos BookBeat. Sedan dess har jag plöjt igenom hundratals och åter hundratals med titlar. Så fort en bok har tagit slut, har jag snabbt övergått till nästa. Böckerna har varit mitt sällskap under såväl löprundor som promenader, vilket jag också rättfärdigat mitt konsumerande med. För det bör också nämnas att många av dessa promenader kanske inte hade blivit av, om det inte hade varit för en nära förestående mordupplösning eller nyfikenheten över huruvida miss Bennett får sin mr Darcy eller inte.

För att ytterligare bekräfta behovet att behålla BookBeat, har jag dessutom varvat nytta med nöje. Mellan deckare och drama, har jag slängt in diverse "How-to"-böcker. Både inom personlig utveckling, och hur man lär sig att investera smart, för att ge några exempel. Allt som allt bedömer jag att det har varit en väl värd investering att ha en ljudbokstjänst, så varför säger jag då upp den?

Jag är stressad! Utan att egentligen kunna skriva under på något konkret symptom, för jag har faktiskt ganska gott om tid. Det handlar snarare om hur jag förvaltar den, jag har tidigare skrivit om detta fenomen. För utöver det jag fyller min tid med, finns det ytterligare sysselsättningar jag vill ägna mig åt. Jag vill tänka egna tankar. Jag vill lyssna på poddar. Jag vill läsa fysiska böcker, gärna av den typen som inte kommer till sin rätt i uppläst version.

Allt kan dock inte skyllas på ljudböckerna, det ska poängteras. Det är faktiskt så att jag också lätt hamnar i soffan på kvällarna, bredvid min man. Jag sitter förvisso ofta med datorn, men tv:n står alltid på. Och vi lirar inte bra med varandra. Naturligtvis finns det program som jag uppskattar, men oftast stör den faktiskt. Så många timmar som jag skulle kunna utnyttja bättre, har gått förlorade tack vare tv:ns brus. Men det är trots allt en form av avkoppling, så jag har inte velat göra avkall på det. Däremot kanske det blir nästa steg, att planera lite bättre. Om jag har någonting jag behöver göra, ska jag inte sätta mig soffan av rent okynne. 

Jag tror som sagt att jag har gott om tid, men jag har varit för lat för att prioritera rätt. Nu börjar jag med att säga upp ljudböckerna, för att istället botanisera bland intressanta poddar. Så får vi se hur långt det räcker. 

Det pratas mycket om att rensa ut, och jag gillar det. Jag tänker att även detta är en form av utrensning, av outnyttjad tid. 

Glad Påsk på er därute!

11 kommentarer:

 1. Jag kanske har nämnt det förut, men meningen "jag vill tänka egna tankar" tror jag är viktigare än vad man kan ana. Det är lite därför jag älskar att vara på landet, för det känns som steg två: Jag hinner TÄNKA FÄRDIGT mina tankar!

  Förut lyssnade jag alltid på något när jag promenerade, men eftersom jag numera alltid har hunden med mig så fokuserar jag på henne, och då funkar det inte med lurar i öronen. Det är ganska skönt :-).

  Ha en fin påsk!
  Kram Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men exakt! Det där med att hinna tänka färdigt, det känns som att det händer typ aldrig. Men jag tror också att det är jätteviktigt.

   Vilken tur att du har hunden som håller dig fokuserad. Det känns som att hon tillfört mycket gott! :-)

   Glad Påsk!
   Kram

   Radera
  2. Det har hon sannerligen :-)

   Radera
 2. Jag har aldrig lyssnat på en ljudbok. Tror inte jag kommer börja med det heller. Tycker om en vanlig bok med pärmar.

  1 enda gång har jag lyssnat på en podd, ett avsnitt av placerapodden på avanza (tror jag den heter). Podden var faktiskt en ganska intressant upplevelse där jag låg i en solstol i vårsolen.

  När jag promenerar vill jag gärna uppleva vinden och fågelsången.

  Annat är det med sambo/särbo. Hon löser pussel eller sudoku på paddan samtidigt som hon ser på tv/film. Eller lyssnar på ljudbok. Själv tycker jag det verkar splittrigt och stressande och att man "drar sig undan" mentalt. Även om man inte anser det själv :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska erkänna att jag var väldigt avogt inställd till ljudböcker innan jag lyssnade på min första. Jag är ofta skeptisk och vill fundera länge innan jag anammar någonting nytt. Så jag förstår din känsla.

   När jag nöjespromenerar vill jag också ta in omgivningen, men de där framochtillbakapromenaderna i isig vind/ regn på tvären som är endast för motions skull, de hade kanske inte blivit av utan ljudboken. :-)

   Radera
 3. Älskar också vanliga böcker. Samtidigt så är ju ljudböcker bra då man kan gå och göra saker samtidigt. Men känner också att så mycket tid bara ödslas. Jag gillar orden " förvalta sin tid ". Ska def ta en funderare på hur jag ska förvalta min tid bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen ljudbokens styrka, att den förgyller den allra tråkigaste syssla. Det kommer jag att sakna, men eftersom jag vill lyssna mer på poddar så kanske det funkar lika bra när jag väl kommit igång.

   Och visst är det underbart med en bok som luktar bok, och känns som en bok. Fördelen är att man kan lyfta blicken och ta in vad man just läst, och sedan fortsätta på samma ställe när man är redo. Det är dessutom smidigt att gå tillbaka om man känner att man missat något. Plus att det blir avkoppling på riktigt! Win-win-win! :-)

   Tack för din kommentar och Glad Påsk CS! :-)

   Radera
  2. För en liten stund sedan lyssnade jag på ännu en podd på Avanza. Om eventuell revansch för healthcare sektorn. Nu funderar jag på att kanske köpa mer i mina innehav såsom tex AstraZ och Pfizer eller några av de övriga.

   Även denna gång var det utomhus i vårsolen.

   Radera
  3. Intressant! :-) Det är lite sånt där jag hoppas på. Inte för att man nödvändigtvis måste agera på allt, men det vidgar ens vyer kanske.

   Radera
 4. Jag har aldrig känt mig så stressad som när jag hade tv-abonnemang från Boxer och blev övertalad att lägga till C-more eller nåt liknande. Hade fullt upp med att försöka hitta nån film på C-more som kunde vara värd att se, för jag hade ju betalat för det. Tror jag tvingade mig själv att se två filmer som jag inte ens tyckte var sevärda, under en tid av ca ett år innan jag sa upp abonnemanget.
  Jag tror du kommer att överleva alldeles utmärkt med poddar och om man absolut vill lyssna på ljudböcker så brukar det finnas en hel del på biblioteken. Själv föredrar jag att lyssna på poddar, som ju faktiskt är gjorda för att lyssna på, till skillnad från böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, jag kan verkligen föreställa mig den stressen du beskriver. Bra att du sa upp abonnemanget!
   Mycket bra poäng, det där med att poddar är gjorda att lyssna på till skillnad från böcker.

   Radera