torsdag, mars 16, 2023

Ordning i leden!

Jag hade egentligen inte tänkt berätta min lilla hemlighet riktigt ännu, då den fortfarande är i sin linda. Men jag har en uppbokad helg i april som ett slags ankare och då känns det mer konfirmerat att det är på gång. 

Ett bra tag har jag känt mig dragen till Försvarsmakten (ja ni läste rätt), men inte riktigt vetat vad jag ska göra med den känslan. Jag har sedan länge ett konto registrerat hos dem och håller på så vis lite koll på tjänster som kommer ut. Däremot är det inte många som är för mig inom ett geografiskt räckhåll, så det är lite tunnsått med möjligheter där. 

Då började jag fundera över andra alternativ som kan fungera parallellt med mitt studerande och kanske också längre fram ett heltidsjobb. För även om jag inte får anställning inom Försvarsmakten just nu, vill jag gärna öka på mina kunskaper om beredskap i olika situationer. Jag har hängt en hel del på MSBs hemsida och tagit del av material där som kan vara till nytta. Men jag vill mer. Då slog det mig att det finns gott om frivilligorganisationer därute. För det första finns ju Hemvärnet, Svenska Blå Stjärnan, Insatsingenjörernas riksförbund o.s.v. Kolla gärna in länken för att se fler, det känns som att det finns något för de flesta.

Själv hade jag svårt att välja, så jag dök bara rätt i och anmälde mig till tre olika föreningar. Svenska Blå Stjärnan, Civilförsvarsförbundet och Försvarsutbildarna. Helgen i april, som jag nämnde, är jag anmäld och antagen till en nätbaserad grundkurs om Totalförsvaret (där de flesta av oss faktiskt ingår) och det är jag väldigt taggad på. Men sedan ringde en man från Försvarsutbildarna och hintade om en grundkurs i FRG (Frivilliga Resursgruppen) som ska hållas här i närheten, och det blev jag ännu mer intresserad av. Naturligtvis är det samma helg! 

Nå, än så länge har han inte skickat ut sin info om detta så jag behåller min plats på nätkursen så länge. Men skulle FRG-kursen bli av ska jag definitivt med på den! 

Saxat från Krisinformation.se

Jag är inte noga med otrevliga överraskningar och det känns som att det ligger nära till hands med både det ena och andra av den sorten. Då vill jag vara steget före och veta vad jag ska göra. Både för egen del och för att hjälpa andra. Jag är nog lång ifrån ensam om att tycka att det är jobbigt att varje dag matas med rapportering av allt elände som händer omkring oss, men det är svårt att blunda för. Och ett sätt att hantera det, åtminstone för mig, är att engagera mig. Hitta min roll, där jag blir en Go-To-person.2 kommentarer:

 1. Lumpen minns jag som huvudsakligen roligt. Det var ett år då man, mellan gymnasium och resten av livet, inte behövde fundera så mycket över tillvaron.

  Min militärtjänst som Mekaniker var dock mer av arbete än krig. Bland flygfarkoster dessutom, inte ofta man får möjlighet att komma så nära dessa maskiner. Så det passade mig väldigt bra.

  Det "uniforma" hade nog inte passat mig så bra. Jag är en udda ensamvarg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju mäktigt ändå, att komma så nära militärfordon och flyg dessutom. Jag blir ju lite knäsvag av stora fordon, så det hade varit häftigt. Förstår att du trivdes. Kan också föreställa mig att det kan vara ett andningshål rent mentalt, att bara följa order och inte behöva tänka så mycket eller fatta beslut. :-)

   Radera