söndag, december 29, 2024
Vi blev med hund
onsdag, december 18, 2024
Årets julklapp
Nu har jag umgåtts lite med årets julklapp och även om det tar emot lite så konstaterar jag att det blir som ett slags tidsdokument. Vad var nytt och hippt? Var låg fokuset det året? Äh, lite kul är det kanske.
onsdag, december 11, 2024
Ja, se tonåringar och känslor...
tisdag, december 03, 2024
Boktips
måndag, december 02, 2024
Snart slut på berg- och dalbanan
Nu är jag trött faktiskt. Att vi precis startat upp en ny kurs som ska ta oss fram till jul, känns rätt tufft. Det är något jag inte kommer att sakna med studieupplägget, de ständiga uppstarterna och de ständiga grupparbetena.
Jag är alldeles för mycket individualist för det här. Jag försöker bara se det som ett sätt att lära mig att relatera till och hantera människor. Försöker se hinder och svårigheter som utmaningar som jag kan lära mig något av, istället för att ge upp. Vilket jag har varit sugen på vid några enstaka tillfällen.
Samarbete och samverkan är jättebra och jag tror att vi är starkare tillsammans, men inom rimliga gränser. Gränser som jag själv kan vara med och påverka. Jag vill själv förstå nyttan med samarbete. Att nyttan består i att spara tid för kursledarna vid bedömning, är inte en giltig anledning. Av det enkla skäl att jag inte får möjlighet att fullt ut visa min potential på grund av kompromisser och svårigheter att få till tid som passar alla i gruppen att arbeta tillsammans.
Förvisso har jag nästan alltid blivit nöjd med slutresultatet som vi har lämnat in, men det har krävt mycket energi och de senaste 1,5 åren har varit en känslomässig berg- och dalbana. Jag är tacksam för att det närmar sig slutet och att nästa termin kommer att vara mest individuellt arbete.
Egentligen vill jag inte gnälla mer, men fy farao vilket svagt kaffe jag bryggde idag. Helt värdelöst!
tisdag, november 26, 2024
Lönesamtal
torsdag, november 21, 2024
Den svarta svanen
torsdag, november 14, 2024
Retorik på hög nivå... eller inte
Jag gör ett nytt nedslag på en rubrik jag läste. Den här gången minns jag inte vem som uttalade sig eller var jag läste det. Det spelar inte så stor roll i sammanhanget, för det är ordvalet här som är det viktiga. Jag skrev också nyss att jag undviker att blanda in politik, men nu finns risken att det blir en liten släng av den varan också.
Det var en militärt engagerad man som menade att istället för att säga om kriget kommer, ska man säga när kriget kommer.
Det här är en fråga som jag själv funderat lite på, just hur man ska formulera sig för att nå bäst resultat. Mannen menar troligtvis att det ska få folk att vakna och skapa de förutsättningar som krävs för att de ska klara sig i krig.
Jag tror inte att det är rätt väg att gå. Jag tror att det är som att vifta med ett rött skynke framför människor som inte "vill" ha krig, och som tycker att upprustningen av det nedlagda försvaret mest handlar om killar som vill springa runt i skogen med maskingevär och leka krig i kamouflagekläder.
På samma tema kommer MSB i dagarna ut med en ny version av "Om krisen eller kriget kommer". Den finns redan nu att läsa på nätet, men från och med den 18 november kommer den att delas ut till landets alla brevlådor. Även här reagerar jag och nu på valet av omslagsbild som visar en soldat i krigsmundering.
Det jag är rädd för är att man slänger den vid blotta åsynen av omslaget. Återigen det här med det röda skynket och det är svårt att inte drabbas av olust när man ser bilden. Kanske tänker man att det här inte har med mig att göra. Kanske undrar man varför det läggs skattepengar på sån skit, det kommer aldrig att bli krig här ändå eftersom vi haft "fred" i över 200 år.
Jag vill, trots det, slå ett slag för publikationen. Vill man inte läsa den direkt måste man väl inte det, men spara den då på ett ställe där den är lätt att hitta. Kriget kanske inte kommer, men kriser kommer att komma och troligtvis i högre utsträckning än vad de gjort tidigare.
Som medborgare har vi rättigheter, men det är lätt att glömma att vi också har ett ansvar. När skiten träffar fläkten ska man helst kunna klara sig själv ett tag utan hjälp från samhället. Rekommendationen är att man ska ha en veckas hemberedskap och det beror på att samhället behöver den tiden för att ställa om.
Kommunen är skyldig att upprätthålla lagstyrd och samhällsviktig verksamhet så långt det är möjligt, men då behövs extra resurser för att även kunna klara av den omställning som kan behövas. Behov som kan uppstå är till exempel tillhandahållande av dricksvatten eller upprättande av Trygghetspunkter. Skolor, äldreboenden, funktionsboenden och barnomsorg kommer att prioriteras, samt stödfunktioner.
Vad är en kris då? Det kan vara ett långvarigt och omfattande strömavbrott, förorenat dricksvatten, giftiga utsläpp eller IT-attacker. (Det senare sker hela tiden och det är enbart en bråkdel som vi får höra talas om.) Hur klarar vi oss om vi drabbas? Hur ser vi till att hålla oss och våra nära och kära varma, trygga och mätta?
En annan sak som vi kanske inte tänker dagligen på är att de flesta av oss är totalförsvarspliktiga. Är man mellan 16-70 år och frisk så ingår man om det inte finns speciella skäl. I de flesta fall innebär det bara att man fortsätter att gå till jobbet som vanligt, om man inte omfattas av militär- eller civilplikt.
Återigen det här med rättigheter och skyldigheter, smakar det så kostar det. Varför ska man ingå i totalförsvaret då? Ska vi dra det till sin spets lika gärna? Vad gillar vi med vårat land? Demokrati är ju rätt trevligt. Rätten att uttrycka sig i tal och skrift. Socialförsäkringen nyttjar vi alla lite mans.
Det är saker i vår tillvaro som vi tar för givet, men vad händer om vi blir invaderade och plötsligt anses tillhöra ett annat land? Kommer de anpassa sig efter det vi tar för givet? Nu är inte jag någon expert på säkerhetspolitik, men min gissning är att man bryr sig mycket lite om vad vi är vana vid och hur vi vill ha det. Det är mark och tillgångar som är intressant, för att främmande makt ska kunna utöka sitt territorium. Vi blir på sin höjd arbetskraft.
Så, är det värt att ingå i totalförsvaret? Är våra värderingar värda att försvara? Om inte, vad ska man göra åt det?
Det blev rätt politiskt, det erkänner jag. För att slipa ner eventuella vassa kanter kan jag säga att detta faktiskt är sådant som alla bör känna till. Jag förespråkar medvetenhet, aktiva val och beredskap. Sedan får man ha vilka åsikter man vill. Faktiskt!
onsdag, november 13, 2024
Pissdag
- spara som en galning genom att bli kvar på ett jobb jag vantrivdes på i tio år, eller
- ta vara på livet och satsa på mig själv genom att utbilda mig och öka på chanserna att få ett jobb som jag faktiskt trivs på.
torsdag, november 07, 2024
Poor content
Den nya veckan är redan slut. Typ. Jomenvafasen trevlig helg! En fredag går fort så jag tycker att vi unnar oss gå in i helgläge redan nu.
Jahaja, både mycket och lite har hänt sedan sist. Eftersom jag sällan skriver om politik i denna min lilla bubbla till blogg, så ska jag inte göra det nu heller. Istället berättar jag att jag ska på en intervju i nästa vecka och om allt verkar bra för båda parter, kan jag äntligen ha fått en LiA-plats. Jag ska inte ta ut något i förväg, men en positiv inställning kan inte skada.
Denna vecka inleddes med en ny kurs och den här gången är det företagsekonomi som står på schemat. Det var med skräckblandad förtjusning jag gick in i kursen men den hade en intressant twist, nämligen utifrån ett brottsutredande perspektiv. Då blir ju allt genast lite mer spännande.
Redovisningen om min första LiA-period gick bra, men det var lite panikartat när Zoom som inte använts på åtta veckor fick för sig att göra en uppdatering. Jag fick inte fram anteckningarna i rätt läge på min presentation och kunde inte med att vela för mycket med tekniken när det blev min tur, så jag fick köra utan den hjälpen. Lyckligtvis hade jag övat lite eftersom jag gjorde en variant på presentationen på min LiA-plats också.
Alltså! Vissa ord är jag så hjärtinnerligt trött på. Som till exempel LiA. Efter mars månad kommer jag aldrig någonsin säga eller skriva ordet igen. Någonsin.
Det ska bli så jäkla skönt att bli klar med utbildningen, känner jag. Känner inte ni det också? Att det ska bli så jäkla skönt att slippa läsa om den där jäkla utbildningen.
Nå, med det sagt tror jag att jag lämnar över till natten. Så att fredagen kan göra sin grandiosa entré!
tisdag, oktober 29, 2024
Sista veckan
torsdag, oktober 24, 2024
"Jag är för allmänbildad för På Spåret"
måndag, oktober 21, 2024
Ventilering
måndag, oktober 14, 2024
Min ambition
onsdag, oktober 09, 2024
Höst, häst, bäst!
Sedan vi sågs sist har jag blivit ett år klokare. Jag jobbar hårt på att bevisa att det går att lära gamla hundar att sitta, men sanningen är att tiden av studier börjar kännas av. Eller har mina egna krav på mig själv höjts? Eller är det den ovissa framtiden som frestar på? Eller en blandning?
måndag, september 30, 2024
Måste bara berätta
måndag, september 23, 2024
I mina trakter...
onsdag, september 18, 2024
Nytt liv i minnen?
tisdag, september 10, 2024
Nytta och nöje
Jag började skriva ett inlägg den 4 september, men det blev inte mer än fyra meningar. De var dessutom inte ens något att ha. Här kommer nu istället en liten uppdatering som ni inte ens visste att ni väntat på! ;-)
Förutom mina egna två datorer inhyser jag nu två jobbdatorer, en från varje jobb. Gamla jobbet och min LiA-plats där jag gjorde min första dag igår. Det var jätteroligt och jag blev genast inkastad i mötesschemat. Två stycken hann vi med varav ett var med den lokala tidningen inför ett kommande event. Jodå, jag fick allt med några inpass jag också och min handledare verkade nöjd med att jag vågat delta.
Jag har fått väldigt fria tyglar och ett helt eget projekt som jag ska dra igång, samt några mindre sidoaktiviteter och det ska bli så roligt. Lite läskigt, för jag kan inte låta bli att undra om det här huvudprojektet är av en lite känslig natur då det berör hela organisationen. Kanske en bra sak att lämpa över på en LiA-elev som trots allt bara är där tillfälligt? Fast jag har naturligtvis inte mandat att fatta beslut, jag ska bara ta fram dem och sedan är det min handledares ansvar.
Arbetsupplägget väljer jag själv och jag kan sitta hemma mycket om jag vill. Idag sitter jag hemma. Jag passar på eftersom min handledare ska jobba hemifrån idag. Det passade mig utmärkt för jag tycker att det är lite svårt att fokusera i ett öppet kontorslandskap när jag ska läsa på och lära mig någonting. Att göra uppgifter och aktivt arbeta med något är kanske annorlunda, men jag passar på att ta den här dagen hemma och fortsätta att göra research i lugn och ro. Det var mycket intryck igår och jag var helt slut när jag kom hem. Jag sov som en stock inatt.
Oftast arbetar jag på mitt gamla jobb på fredagar nuförtiden, men den här veckan ändrade jag till onsdag för att det händer en stor grej på min LiA-plats på fredag som jag inte vill missa. Bra tillfälle att knyta kontakter. På mitt gamla jobb har det kört ihop sig rejält på personalfronten och jag som skulle få börja hoppa in på HR om ett par veckor, vet nu inte hur det kommer att bli med det. Min chef har blivit satt på pottkanten och behöver nu göra något åt situationen och det snabbt. Jag hoppas att det innebär någon form av nyrekrytering, för då skulle hon kunna släppa mig. Men jag har även hört det viskas om en lösning som känns minst sagt svajig.
Nu lämnar jag jobbet för en stund och tänkte berätta att jag faktiskt roar mig emellanåt också. Förra helgen var vi på en flygdag och fick se både Tunnan och JAS 39 Gripen i full action. Jag blir löjligt knäsvag av sådant, det är bara att erkänna. Så häftigt!
I helgen som vi precis lämnat bakom oss var vi på Bondens dag, ett helt underbart evenemang som haft uppehåll i några men nu äntligen är tillbaka. Där kan man titta på gamla maskiner från sekelskiftet, traktorer i alla tänkbara (och otänkbara) former och åldrar, kallblodsutställning, parader med nämnda traktorer, parader med hästar med jordbruksmaskiner, trialuppvisning, hemvärnets musikkår, marknad, utställare, glass- och korvstånd och pedagogiskt djurmys för barn med getter och kaniner. Ja, detta är bara ett axplock av allt som kan upplevas där. Har ni vägarna förbi och kan tänka er att avvara en tvåhundring, så rekommenderar jag detta å det varmaste! Lägg in det redan nu i era kalendrar inför nästa år, första helgen i september.
Med detta tackar jag för nu. Det är snart dags att slå upp locket på nästa dator, men först: Frukost!
Ha en fin dag!
tisdag, augusti 27, 2024
Kapital kan vara livsavgörande
söndag, augusti 25, 2024
Hög på livet
söndag, augusti 18, 2024
Hacken i skivan
Ärren. Stukningarna. Näsbrännorna.
Det som formar oss genom livet, blandat med arv och miljö.
"Måste du fråga så mycket hela tiden?" - Lärare i tvåan på lågstadiet när jag skulle spela ett pedagogiskt enpersons-spel som det gick så lång tid mellan gångerna, att jag inte riktigt mindes de krångliga reglerna.
Inte mycket att haka upp sig på, tycker ni, men en av de saker jag var mest rädd för var att vara till besvär. Nu fick jag veta att jag var det. Ja, att jag faktiskt hade varit det under en längre tid tydligen. Kanske hela min skoltid. Kanske hela mitt liv. Alla kanske tyckte att jag var jättejobbig, fast ingen hade sagt något förrän nu. Jag var inte medveten om att jag ställde mycket frågor, men fröken hade låtit väldigt uppgiven och irriterad.
På varje kvartsamtal (numera utvecklingssamtal) under resten av min tid i grundskolan, fick jag och min mamma höra att jag var så tyst i klassen. Jag fick gärna försöka ta mer plats på lektionerna, inte vara rädd för att räcka upp handen.
"Din rumpa guppar när du springer." - Kille i klassen på gympan i åttonde klass. Jag hade på mig ett par nya rosa cykelbyxor (korta tights) och sprang framför killen. Hade jag en stor rumpa? Jaha, då kan jag lika gärna dö. Varför hade jag envisats med att önska mig rosa cykelbyxor? Hädanefter önskade jag mig aldrig mer rosa cykelbyxor, utan långa t-shirts som gick ner över rumpan. Jag visade mig inte utanför huset, utan ett överplagg som gick ner över min rumpa. Resten av högstadiet och halva gymnasiet.
"Jag skulle älska dig ännu mer om du hade bara liiite större bröst." - Den första stadiga pojkvännen som sagt de magiska orden. Ord som jag aldrig fått höra innan, inte av någon. (Samma ord som jag varit så noga, så noga med att säga till mina barn från dagen de föddes.) Ord som i sin frånvaro förvandlats till något så ouppnåeligt, att när någon väl yttrade dem så förvandlades jag i min tur till en hundvalp. Som ännu mer än innan vill behaga sin husse. Men jag var bara 16 år och hade inga pengar att gå till kirurgen för. Så jag fick bara hoppas att han skulle vilja behålla mig, försöka kompensera mina brister.
Tänk vilken makt ord kan ha. På de flesta personer skulle orden kanske ha runnit av som vatten på en gås, men av någon anledning har min självkänsla alltid varit obefintlig. Jag kan verkligen inte förstå varför, jag har rannsakat mig själv, försökt gå tillbaka så långt jag kan i mina tidigaste år utan att hitta en förklaring. Jag har en teori, som jag delvis har fått bekräftat och det är att man kan ärva trauma. Genom att DNA-strängen påverkas hos den traumatiserade och att den nya DNA 2.0 är den som går vidare till nästa generation.
Jag vet att jag har fått höra långt mycket mer fina saker än elaka saker från andra människor, men som de flesta också vet är det de elaka som fastnar. Som blir vår sanning. De elaka orden definierar oss och visar oss vår plats.
Det är inte sällan jag hör människor som längtar tillbaka till sin ungdoms dagars forna glans, men jag säger bara att fasen va skönt det är att bli äldre och hitta alla de saknade pusselbitarna. Att få se bilden av mig själv växa fram och att faktiskt tycka om vad jag ser.
Under gymnasiet och en bra tid efteråt provade jag en ny devis. "Fake it 'til You make it!" Jag visste nu att mitt utseende (trots allt, tydligen) kunde hjälpa mig att lura min omgivning. Jag gick ut ofta och festade mycket. Jag låtsades vara självsäker, jag var kvick i tanken och snabb i repliken. Mitt självförtroende växte allt eftersom jag märkte att folk drogs till mig. Jag blev någon utåt, men himmel vad vilsen jag var. Däremot kanske ni läste precis att jag var kvick i tanken och snabb i repliken. Faktiskt ganska svårt att fejka och när jag väl insett det, att det var något som jag var bra på då började det lossna. Min första pusselbit, jag hade hittat den. Den var min och det var jag.
Hacken i skivan, min traumatiserade genuppsättning och resan som är livet har format mig. Alla har sina utmaningar och vi hamnar på olika vägar i vår kamp att hitta rätt, men det är inte bara av ondo. Jag tycker själv att jag har många bra egenskaper som bidrar till värdeskapande, både för mig själv och andra. Om jag hade fått allt serverat på silverfat är jag säker på att jag inte hade skapat lika mycket värde, åtminstone inte av det som verkligen räknas.
Tillägg: Jag skriver inte detta för att få medömkan, utan för att jag vet att det finns fler vilsna själar därute! 💖
fredag, augusti 09, 2024
Plocka upp tråden!
onsdag, juli 31, 2024
Cirklar
Jag kan knappt hålla ögonen öppna. Sitter och klipper med ögonlocken. Morgonstund har guld i mun, ni vet, och jag sitter här helt frivilligt. Jag skulle kunna gå och lägga mig och njuta av sovmorgon i några dagar till. För att sedan gå upp igen och känna mig stressad över att halva dagen har gått. Har ni tänkt på att det inte går att säga så, alltså "halva dagen har gått" utan att känna sig som en mossig och betydligt äldre släkting?
Apropå den tid som flytt så var jag nyss ute med soporna och då var det nästan lite höstigt i luften. En sådan där sensommarmorgon där luften skvallrar om att det kommer bli ännu en varm och solig dag. Jag blev lite sentimental och slungades tillbaka till barndomen. Minns hur jag i lågstadiet traskade till skolan första dagen efter sommarlovet med ett litet pirr i magen och en ny ryggsäck skumpandes mot ryggen. I den låg alltid ett för året nytt pennfodral med nya pennor, suddgummi, pennvässare och en liten linjal. Och bänkpapper som matchar pennfodralet, ofta inspirerat av den senaste Disney-filmen. Eller hästar. Eller hundar.
Trots att jag var förväntansfull inför vad den första skoldagen skulle bära med sig, kunde jag aldrig låta bli att längta mig bort. Om jag såg en ko eller en fjäril på vägen till skolan, önskade jag nästan alltid att jag var en av dem. Fri. Inga måsten. (Det händer fortfarande faktiskt, även om jag nu vet att kon lever på utmätt tid och fjärilen likaså. Fast det gör ju jag också.)
Snart kommer andra barn att traska förbi mitt hus, på väg till sin första skoldag efter sommarlovet. Barn som är spända på att få veta vem deras bänkkamrat kommer att bli, kanske få ett leende från fröken och prata om sommarlovet med kompisarna på rasten. Kanske börjar det någon ny i klassen till och med?
Det är lätt att bli filosofisk när minnena knackar på. Varje år kommer det nya barn, jag var ett av dem. Världen var så stor, att det bara kunde vara den som fick plats. Att tänka att varje barn hade en lika stor värld var hisnande. Alla gör samma resa. Första skoldagen. Första kärleken. Första bråket med bästisen. Alla ska gå igenom exakt samma sak, lära sig precis samma saker. Lustigt ändå att vi kan bli så olika som individer i slutändan.
Apropå filosoferande. Häromdagen hade jag en snudd på religiös upplevelse, som involverade häst, hav, sol och inte minst vänskap. Det var nämligen då som jag var på turridning på islandshäst med en vän. Vilken fantastisk dag det blev. Min häst var lite snål med tölten, men ibland fick vi till det. Fast oftast blev det någon slags blandning mellan trav och tölt. På några sträckor galopperade vi. Lite bad med hästarna blev det också, så himla mysigt. Japp, det här ska jag leva på ett tag nu!
Sista dagen i juli och livet snurrar på, ha en fin onsdag!